Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternative
  • 20.03.2021. 18:00

Suzbijanje štetočina bez pesticida - feromoni, združeni usevi i divlje cveće

Feromoni koji ometaju razmnožavanje insekata, združeni usevi i polja obrasla divljim cvećem samo su neke od tehnika koje su razvili evropski naučnici za odbranu useva od štetočina.

Foto: Depositphotos/dreamboxstudio
  • 116
  • 44
  • 0

Da većina useva zahteva pesticide kako bi njihova proizvodnja bila profitabilna nije sporno, ali mnogi od njih su previše efikasni u suzbijanju insekata pa često uništavaju i one korisne, poput pčela. Upravo njihovo uništavanje privlači najviše pažnje javnosti, ali, tu su i drugi, ne manje važni insekti, koji su takođe u opasnosti.

Nedavna su istraživanja otkrila da njih 40 odsto izumire, a još bi četvrtina mogla da bude uništena u idućih 10 godina. Kako ne bi došlo do toga, često se upozorava na preteranu upotrebu insekticida. Ali, pitanje koje najčešće postavljaju proizvođači hrane je: Koje su alternative?

Kako bi do njih došli, naučnici neprestano rade i istražuju, a njihov cilj je pronaći načine kako suzbiti štetne i sačuvati korisne insekte.

Feromoni koji bi mogli da budu dostupni i jeftiniji

Kako je objavio Horizon, jedan od načina do kog su došli je ometanje njihovog razmnožavanje feromonima. Reč je o polnim mirisima koje proizvodi i luči ženka kako bi privukla mužjaka iste vrste.

Proizvodnja sintetičkih feromona i njihovo puštanje u useve moglo bi da oteža razmnožavanje insekata, ali je još uvek skupa. Ali, evropski projekt nazvan Olefine razvio je nov način njihove proizvodnje pomoću fermentacije kvasca, čineći ih finansijski pristupačnijom alternativom.

"Započeli smo sa laboratorijskim postupkom, a zatim smo ga poboljšali i optimizirali", rekla je profesorka Irina Borodina s Tehničkog univerziteta u Danskoj i osnivač kompanije "BioPhero".

Međutim, oni još uvek ne mogu da stvore dovoljne količine. Zato su pokrenuli projekt "PHERA" u saradnji sa još nekoliko kompanija kako bi povećali proizvodnju i pretvorili ih u isplative proizvode koji se mogu koristiti u usevima poput kukuruza, soje, pamuka i pirinča.

Jedan od najvećih problema je njihova trenutno visoka cena, ali Borodina smatra da ako uspeju da kreiraju feromone pomoću fermentacije da će i ona biti niža. Drugi se odnosi na njihovu prilagođavanje usevima na otvorenom jer ih je za sada moguće koristiti uglavnom u zatvorenim prostorima poput staklenika.

Prednosti ove metode su što ne štete drugim insektima ni biološkoj raznovrsnosti, netoksični su i brzo isparavaju. Takođe, njihov sastavni deo su masne kiseline kojima se hrane mikrobi.

Ali, nisu feromoni jedini zeleniji put ka zaštiti useva. 

Združeni usevi i divlje cveće

Dr Severin Hat sa nemačkog Univerziteta u Bonu u sklopu projekta WIDE-synergies, uzgaja ratarske kulture bez upotrebe agrohemikalija i nada se da će suzbiti bolesti, štetočine i korove. Posejao je ozimu pšenicu i bob kao združene useve. Takođe između nekih planira da poseje i mešavine divljeg cveća koje će privući korisne insekte uključujući i predatore za neke štetočine poput lisnih vaši. Na osnovu toga će sprovesti istraživanje, a cilj mu je i ispitati sinergiju useva u takvom načinu uzgoja.

Nadajmo se da će nakon rezultata tih i sličnih istraživanja javnost i poljoprivrednici biti upoznati sa alternativama koje će cenovno biti prihvatljive i pomoći u smanjenju korišćenja pesticida.

"Potrošači su sve svesniji njihovog uticaja na zdravlje", rekla je profesorka Borodina zaključivši da ljudi, pogotovo mlađi, mnogo brinu o životnoj sredini pa da su zabrinuti zbog zagađenja podzemnih voda od agrohemikalija.


Tagovi

Pesticidi Alternative Feromoni Divlje cveće Združeni usevi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.