Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 23.01.2023. 18:00

Svetske cene đubriva padaju - šta se očekuje u prvoj polovini godine?

I dalje se slabo prodaju jer poljoprivrednici izbegavaju izlagati se visokim troškovima dok su cene njihovih proizvoda neizvesne.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 2.282
  • 368
  • 0

Cene đubriva padaju u svetu, a isto se događa u Evropi. Na primer, u nemačkim uvoznim lukama od novembra 2021. godine cene uree, kalcijum amonijum nitrata (KAN) i fosfornog đubriva su prošle turbulencije na tržištu i sada su skoro iste, piše Agrarheute. Zanimljivo je da su tamo za kalijumova ostale nepromenjene, ali su pale na svetskom tržištu.

Azotna jeftinija, ali ne padaju cene za kalijum i fosfor

Cene azotnih su padale i poslednjih deset dana kupovina je ograničena, a manja je i cena prirodnog gasa u Evropi što je smanjilo troškove proizvodnje. Trend pada beleže i one za fosfat u severnoj Africi, dok su za diamonijum fosfat (DAP) u Americi i Evropi blago porasle. Za potašu u Evropi, koja zavisi od Rusije i Belorusije, ostale su visoke, ali su pale u SAD jer su kanadski proizvođači dali znatno jeftinije ponude za Srednji zapad.

U Nemačkoj KAN košta 585 evra po toni što je 30 evra manje nego sredinom decembra i oko 100 €/t manje nego u novembru, što je najniže od novembra 2021. Cene uree sredinom januara bile su 640 €/t, što je 130 evra manje nego početkom decembra i 190 evra manje nego početkom novembra. Rastvor amonijum nitrat uree (AHL) pao je na manje od 590 €/t, skoro 70 evra manje nego početkom decembra.

Nemački farmeri za Kornkali (kalijumovo đubrivo premium kvaliteta) trenutno moraju da plate 580 evra po toni što je 10 evra više nego na početku decembra, ali više i od novembra. Diamonijum fosfat DAP koštao je 790 evra po toni. To je skoro 10 evra manje nego u decembru i oko 105 evra manje nego početkom novembra.

Cena će nastaviti da pada? 

Blumbergov indeks cena đubriva u Severnoj Americi je prošle nedelje došao na 673 dolara (620,96 evra) za tonu. To je najniži nivo od juna 2021.

"Pad troškova mogao bi ohrabriti poljoprivrednike da ponovo počnu primenjivati više đubriva, podstičući proizvodnju, što će pomoći da se smanje troškovi hrane za potrošače koji su takođe pogođeni istorijskom inflacijom", rekao je Blumbergov analitičar Aleksis Maksvel.

Ali, ona se globalno i dalje slabije prodaju, jer poljoprivrednici izbegavaju izlagati se visokim troškovima dok su cene njihovih proizvoda neizvesne.

Zbog niže cene prirodnog gasa, koji je glavna sirovina za proizvodnju azotnih, očekuje se i pad cena đubriva u prvoj polovini godine.


Tagovi

Cene uree Cene amonijuma Đubrivo Tržište đubriva Cene đubriva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.