Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Timac Agro Balkans
  • 28.06.2022. 13:30

Timac Agro Balkans: Servis precizne ishrane bilja, mapiranje i analiza zemljišta

Ovaj servis podrazumeva primenu različitih tehnologija, sve u cilju što boljeg razumevanja proizvodne parcele poljoprivrednog proizvođača, a time i sa takvim ulaznim podacima, davanjem optimalne preporuke na nivou svake parcele.

Foto: Timac Agro Balkans
  • 1.029
  • 158
  • 0

Zbog posledica klimatskih promena i neizvesnosti prinosa u poljoprivrednoj proizvodnji, precizna ishrana bilja postaje sve popularnija među proizvođačima. Ovaj servis podrazumeva optimizaciju đubriva, rekao je menadžer precizne poljoprivrede u Timac Agro Balkans Borislav Brunet na 20. Međunarodnoj konferenciji o suncokretu.

"Razlog je pre svega što ovih dana svedočimo rastu cena inputa u poljoprivrednoj proizvodnji, naročito cenama đubriva, i ovaj servis je itekako našao svoju ulogu u optimizaciji kompletno cele poljoprivredne proizvodnje", kaže Brunet i dodaje da servis podrazumeva primenu različitih tehnologija.

Digitalna poljoprivreda, šta je to?

"Sve je u cilju što boljeg razumevanja proizvodne parcele poljoprivrednog proizvođača, a time i sa takvim ulaznim podacima, davanjem optimalne preporuke na nivou svake parcele", kaže i ističe da se Timac Agro Balkans pozicionirao na tržištu kao jedan od lidera u prezentaciji i primeni ovakvog servisa.

Agrohemijska analiza nije dovoljna

Primećeno je za ovih 16 godina da klasična agrohemijska analiza zemljišta nije pokazala dovoljne rezultate i željene prinose upotrebom, ne samo njihovih đubriva, nego bilo kojih, istakao je Milan Svilar iz ove kompanije.

"Ni jedna parcela nije uniformna. Velika je razlika i u mehaničkom sastavu, i u agrohemijskoj analizi. Jednostavno, kada smo počeli da radimo servis precizne poljorivrede, dokazalo se da je ogromna varijabilnost u jednoj parceli, bila ona od dva ili 200 hektara", kaže Svilar.

Poseduju dva vozila i svako vozilo ima po jednu sondu, za agrohemijsku analizu i jednu za elektromagnetnu provodljivost zemljišta.

"To je ono što se u ovoj i prošloj godini pokazalo kao vrlo dobra stvar, pogotovo što su inputi jako poskupeli, đubrivo, nafta i hemija. Đubrivo koje se nekada primenjivalo, više se ne primenjuje. Ovo je 21. vek, pratimo nove trendove i videli smo jako dobre rezultate primenom našeg servisa precizne poljoprivrede", kaže Svilar i dodaje da imaju sve više korisnika i da se nada da će ih u budućnosti biti sve više. 

Vozilo sa sondom i dodatnim uređajima

Proces počinje mapiranjem proizvodne parcele pomoću elektromagnetnog uređaja koji radi na principu elektromagnetne indukcije (EMI) bez kontakta sa zemljištem. Elektromagnetna provodljivost zemljišta (EC) je merenje koje je u korelaciji sa svojstvima zemljišta koja utiču na produktivnost useva, a to su tekstura zemljišta, kapacitet razmene katjona u zemljištu (CEC), kapacitet vode u zemljištu, nivo organske materije, salinitet, dubina zemljišta, i drugi.

Precizna poljoprivreda: Povećati učinak, smanjiti zagađenost

Sledeći korak je utvrđivanje varijabilnosti stanja biljne kulture na proizvodnoj parceli. Analizom multispektralnih satelitskih snimaka dobijaju se objektivni podaci o stanju biljne kulture tokom vegetativnog perioda na proizvodnoj parceli. 

Posle toga se podaci analiziraju i vizualiziraju u vidu mapa sa kojih se mogu očitati zone koje prikazuju ujednačenost u pogledu interakcije između zemljišta i biljaka. Što je parcela veća, može se očekivati i veća neujednačenost, a samim tim veća ekonomska isplativost.

Primer mape i kako izgledaju opisane zone

Nakon utvrđivanja zona, pristupa se uzorkovanju zemljišta u svakoj zoni. Uz pomoć GPS-a vozilo sa uređajem za uzorkovanje uzima uzorke na projektovanim pojedinačnim tačkama. Svaka zona ima od 20 do 25 pojedinačnih uzoraka na osnovu kojih se pravi prosečan uzorak. Prosečni uzorci se zatim šalju u laboratoriju na hemijsku analizu.

Poslednja tačka: Laboratorijska analiza zemljišta

Laboratorijskom analizom se ispituje sadržaj kalcijum karbonata, pH vrednost zemljišta (u vodi i KCl), sadržaj organske materije, sadržaj ukupnog azota, lako dostupan sadržaj fosfora i lako dostupan sadržaj kalijuma. Na osnovu rezultata ovih analiza izrađuju se mape hemijskih analiza. Ove mape nam takođe pomažu da saznamo na kom delu parcele postoji eventualno višak ili manjak određenog elementa.

Preporuku za primenu sredstava za ishranu bilja daje stručni tim kompanije Timac Agro Balkans u konsultaciji sa poljoprivrednim proizvođačem. Pregledom svih raspoloživih podataka kreira se mapa koja sadrži podatke o tačnoj količini i to na tačnoj lokaciji proizvodne parcele na koju treba da se primeni. Isporučuje se poljoprivrednom proizvođaču u formatu koji odgovara njegovoj poljoprivrednoj mehanizaciji (GPS navigatoru, rasipaču, i drugoj).

Više pogledajte u video-prilogu:

 


Foto prilog


Tagovi

Timac Agro Balkans Borislav Brunet 20. Međunarodna konferencija suncokreta Milan Svilar Precizna poljoprivreda Analiza zemljišta Mapiranje parcele Elektromagnetni uređaji


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner