Pretraživanje tekstova
Koliko opasno može biti nepoznavanje biljaka i njihovo branje, pokazuje primer bračnog para iz Austrije
Dolaskom proleća mnogi će se zaputiti u šume gde raste samonikla biljka sremuš koji nazivamo i divlji ili medveđi luk. Ukusni i sočni zeleni listovi koriste se sveži u salatama ili se od njih spremaju umaci, supe i druga jela.
Ipak, sa pripremom ove biljke treba biti vrlo oprezan. Posebno vodite računa da ga ne zamenite sa drugim, vrlo sličnim, ali i po zdravlje i život opasnim biljkama.
Upravo to se dogodilo u Austriji - tragedija u kojoj je nastradao stariji bračni par. U šumi su nabrali biljku za koju su verovali da je sremuš i od njega napravili supu. Ipak, reč je bila o mrazovcu, koji je vrlo opasan po zdravlje, piše Agrarheute.
Samo nekoliko sati nakon konzumiranja su hospitalizovani. Nekoliko dana kasnije završilo se tragično, sa smrtnim ishodom bračnog para.
Obe biljke rastu na sličnim mestima, ali je mrazovac vrlo otrovan za ljude. Čak i jedenje jednog lista može biti smrtonosno.
Saveti za razlikovanje:
Takođe, sličan je listovima đurđevka i čemerike.
Ako ne poznajete dovoljno dobro ove biljke, najbolje je da se ne upuštate u branje.
Tagovi
Tragedija Austrija Mrazovac Otrovna biljka Sremuš Divlji luk
Autorka
Više [+]
Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!