Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja maline
  • 24.05.2015. 12:00

Traži se početna cena maline od 2,3 evra

Malinari Srbije zahtevaju da početna cena za kilogram maline bude 2,3 evra.

Foto: freedigitalphotos.com
  • 271
  • 53
  • 0

Malinari Srbije u ovom trenutku se suočavaju sa ozbiljnim problemima. Nakon što je nedavno nevreme sa gradom bukvalno opustošilo veliki broj malinjaka u Srbiji, štete se još sabiraju, komisije obilaze terene, ali niko ne zna još kakav će biti konačni ishod. Koliko će se malinara uspeti oporaviti od ovakve štete? A kao i svakog maja, povlači se pitanje cene malina.

Početna cena od 2,3 evra po kilogramu malina

Malinari traže početnu cenu od 2,3 evra po kilogramu, i smatraju da cena maline nikako ne bi smela da bude manja od izvozne cene griza. Prema navodima portala novosti.rs, malinari su se oko ovog zahteva složili na sednici Upravnog odbora Asocijacije proizvođača jagodastog voća "Malinari Srbije", održanoj u Požegi. Ova asocijacijacija broji 20 udruženja, na čelu sa predsednikom Dobrivojem Radovićem.

Radović smatra da bi hitno trebalo da se dogovori cena maline za 2015. godinu, a od premijera Vučića očekuje hitno sazivanje sastanka proizvođača malina, hladnjačara i izvoznika, kako bi se raspravljalo o ovoj temi i donela najbolja rešenja za sve. Istovremeno, apeluju prema Ministarstvu poljoprivrede i Vladi da se šteta poljoprivrednicima nadoknadi što pre, kako bi mogli nastaviti sa daljom proizvodnjom.

Teško je reći kolike su štete

Teško je uopšte u ovom trenutku proceniti štete koje su nastale ovim poslednjim nevremenom. Prema nekim procenama, u Arilju je stradalo oko 120 vagona roda, što bi iznosilo više od million kilograma. Velike su to štete ako se uzme u obzir da većina poljoprivrednika svoje zasade ne može da osigura zbog nedostatka finansijskih sredstava. Osim toga, postoje i pritužbe na osiguravajuće kuće koje, kako navode poljoprivrednici, neretko ne žele da osiguraju zasade u određenim oblastima. U osiguravajućim kućama te tvrdnje opovrgavaju i navode da postoje samo veći rizici, odnosno veće premije osiguranja za one poljoprivrednike čije se parcele nalaze na mestu koje su na čestom udaru nevremena i nepogoda.

Pomoć obećana, samo kada i koliko?!

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da će pomoći koliko god to bude moguće, a proizvođači dodaju još i da se konačan dogovor o naknadi šteta treba postići i sa Ministarstvom finansija. Koliko će to trajati i kolika će biti nadoknada štete, u ovom trenutku se ne zna. Jedino što je izvesno, je da će konačne informacije o nadonadi štete i ceni, sigurno imati krajem juna kao i uvek, kada se rod preda.

Ne čudi onda nezadovoljstvo i ogorčenje od strane poljoprivrednika prema državi jer smatraju, njima je potrebno sistemsko rešenje, a država ovde ne vodi dovoljnu brigu. Kako inače objasniti zašto nije ispaljena ni jedna raketa, zašto se nije barem pokušalo dejstvovati i umanjiti štete. Smatraju nedopustivim i krajnje neozbiljnim da se o protivgradnoj zaštiti u maju tek razmišlja, kada se zna da bi sezona zaštite trebalo da počne već 15. aprila.

Foto: freedigitalphotos.com


Tagovi

Malinari Srbije Štete Cene malina Dobrivoje Radović Proizvodnja Osiguravajuće kuće Hladnjačari Arilj