Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cveće i povrće
  • 09.04.2017. 19:30

Tresetna mušica - štetočina u plastenicima

Tresetna mušica, odnosno njene larve napadaju koren biljke i onemogućavaju joj da usvaja vodu i hranu. Saznajte kako da zaštite rasad.

Foto: Katja Schulz / Flickr
  • 7.427
  • 142
  • 0

Tresetna mušica (Bradysia spp. Diptera Sciaridae) odnosno njene larve napadaju koren biljke i onemogućavaju joj da usvaja vodu i hranu. To dovodi do propadanja i naseljavanje fitopatogenih gljiva Pythium, Phytophthora, Botrytis, Fusarium i Verticillium.

Razmnožavanje na 24°C

Imaga Sciarida slična su komarcima. Ciklus razvoja završava se za 20 do 28 dana, u zavisnosti od temperature. Imago živi od sedam do 10 dana. Ženke polažu 100 do 200 jaja bele boje na zemlju. Iz njhe se pile larve, koje mogu da narastu i do oko 6 mm dužine. One se nalaze 2 cm do 5 cm ispod površine zemlje ili su u biljnom tkivu. Providne su, sa vidljivim unutrašnjim organima i imaju crnu glavenu čauru.

"Larve se hrane korenovim dlačicama, a pri odrastanju i korenom. Hrane se i razgrađenim ostacima organske materije, kao što je kompost. Na temperaturi od 24°C razmnožavaju se konstantno", piše za Poljoprivrednu stručnu službu Vojvodine diplomirani inženjer zaštite bilja Maja Sudimac.

Cveće je najugroženije u prvim fazama razvoja, u rasadu. Najčešće napada božićne zvezde, hrizanteme i ciklame. Najugroženije vrste povrća su jagode, paradajz, paprika, salate.

Kako zaštiti cveće i povrće?

Protiv tresetne mušice koriste se:

  • neonikotinoidi: Imidakloprid + pensikuron (pensikuron deluje na gljivu Rhizoctonia koja se javlja na korenu cveća)
  • piretroidi: insekticidi na bazi aktivne materije bifentrin.

Koriste se i aktivne materije:

  • za imaga: bifentrin, hlorpirifos, ciflutrin, fluvalinat
  • za larve: acetamiprid, azadiraktin (biološki), Bacillus thuringiensis subsp. israelensis, hlorpirifos, diflurbenzuron (regulator rasta), thiametoxam.

Od bioloških metoda koristi se Steinernema sistem, predatorska vrsta nematode.

Vlažne biljke u fazi raspadanja, organska đubriva i malč najčešća su mesta za razmnožavanje insekata.

Prevencija

Potrebno je odabrati kvalitetan supstrat, a važno je i održavanje higijene u objektima i van objekata. Preporučuje se da se gornji sloj supstrata održava suvim, jer i ukoliko budu položena jaja, tokom piljenja, larva nema dovoljno vlažnosti, tako da dolazi do uginuća.

Važno je izbegavati prekomerno zalivanje i potrebno je poboljšati drenažu. Redovno provetravajte objekat. Sanirajte curenje vode i nakupljanje stajaće vode.

Foto: Katja Schulz / Flickr


Izvori

Poljoprivredna savetodavna služba Vojvodine


Tagovi

Maja Sudimac Bradysia spp. Diptera Sciaridae Zaštita rasada


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.