Seminar o proizvodnji sušenog voća, povrća i sličnih biomaterijala održaće se od 6. do 9. februara 2017. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Učesnici će dobiti sertifikat o obučenosti u ovoj oblasti.
Seminar o proizvodnji sušenog voća, povrća i sličnih biomaterijala biće održan od 6. do 9. februara ove godine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu u Istraživackom, edukativnom i proizvodnom centru za sušenje voća i povrća (Laboratorija za biosistemsko inženjerstvo).
Ovo je rezultat želje grupe istraživača sa ovog fakulteta, predvođenih profesorima dr Ljiljanom Babić i dr Mirkom Babićem, da svoje znanje prenesu proizvođačima i tako im olakšaju. Pomenuti stručnjaci razvili su tehnologiju i tehniku za kombinovano sušenje voća.
Reč je o kombinovanoj praktičnoj i teorijskoj obuci na stvarnoj opremi. To su klasična sušara, osmotska sušara, vakuumska sušara, liofilizator i drugo.
Teorijski deo obuhvatiće poglavlja iz:
- procesa sušenja,
- osobina materijala koji se suši,
- energetike sa posebnim osvrtom na obnovljive izvore energije,
- tradicionalnih i savremenih tehnologija sušenja,
- kombinovanog sušenja voća, povrća i slično
- tradicionalne i savremene tehnike u pogonima za sušenje voća, povrća i slično
- skladištenja, pakovanja i dizajna proizvoda,
- kvaliteta, higijene, organizacije.
Učesnici obuke dobijaju literaturu na srpskom jeziku, a nakon završetka obuke polažu ispit.
Kandidati koji polože ispit dobiće sertifikat o obučenosti u oblasti sušenja voća, povrća i srodnih kultura. Uslov pohađanja obuke je minimalno III ili IV stepen obrazovanja (KV radnik, tehničar, gimnazija ili više obrazovanje).
Cilj kursa je da se polaznici osposobe za samostalnu delatnost sušenja voća, povrća i srodnih kultura.
Proizvođači sa stečenim sertifikatom, ako žele, moći će sa Poljoprivrednim fakultetom iz Novog Sada da potpišu ugovor o saradnji na primeni kombinovane tehnologije u svom pogonu, uz korišćenje simbola robne marke, permanentno savetodavstvo, kontrolu kvaliteta i druge vrste podrške.
Više o sušenju voća i isplativosti ove delatnosti pročitajte u tekstu "Da li je sušenje voća u Srbiji isplativ posao?" Marije Jovanović na našem portalu.
Cena: 18.000 dinara + PDV
Informacije i prijave:
Prof. dr Mirko Babić: (021) 485‐3441, (021)459‐958, (063) 531‐686
dr Milivoj Radojčin: (021) 485‐3431
E‐mail: mbab@polj.uns.ac.rs; ili mradojcin@polj.uns.ac.rs
Poljoprivredni fakultet, 21000 NOVI SAD, Trg D. Obradovića 8.
Tagovi
Autorka
79
Glasova: 9
U svojoj blizini nemam nikakvu deponiju ili zeleno ostrvo 11,4%
Glasova: 4
Preskupo mi je da odvezem otpad ili platim nekoga da to uradi 5,1%
Glasova: 7
Isti đavo, svejedno će završiti negde u prirodi 8,9%
Glasova: 53
Ne ostavljam otpad u prirodi 67,1%
Glasova: 6
Briga me za otpad, imam drugih problema 7,6%