Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK cjepivo
  • 25.09.2023. 15:00

U mađarskim šumama će ispitivati vakcinu protiv AKS-a na divljim svinjama

Cilj je imunizacija oko 300 divljih svinja u šumama Mađarske, a lokacija još nije odabrana.

Foto: Depositphoto/Xalanx
  • 71
  • 15
  • 0

Istraživači iz Evropske unije planiraju da testiraju vakcinu protiv afričke kuge svinja (AKS) na divljim svinjama. Nameravaju da postave mamce u hrani, a koji sadrže eksperimentalnu vakcinu protiv AKS-a, razvijenom uz sredstva EU. Cilj je imunizacija oko 300 divljih svinja u šumama Mađarske, a lokacija još nije odabrana, navodi se u saopštenju Evropske komisije. 

Međunarodna saradnja

Hose Manuel Sančez-Vizkaino, vođa istraživčkog tima i profesor za zdravlja životinja na Univerzitetu Complutense u Madridu u Španiji, navodi da smanjenje bolesti u populaciji divljih svinja znači da se neće morati vakcinisati domaće.

Ovaj eksperimentalni lek je kreiran u okviru istraživačkog projekta pod nazivom VACDIVA, a subvencionisan je sa više od devet miliona evra iz sredstava EU, što je oko 90 odsto ukupne cene projekta. Vakcina je rezultat međunarodne saradnje laboratorija u Evropi, Africi i Kini. Očekuje se da će na tržištu biti dostupna 2024/25. godine.

Širi se na zapad

Iako je AKS bezopasna za ljude, zbog te je bolesti ugrožena evropska industrija svinja vredna više milijardi evra. U EU ima oko 130 miliona svinja, a najveći broj je u Španiji, Nemačkoj, Francuskoj, Danskoj i Holandiji. Nakon slučajeva bolesti u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, širi se zapadnim delom Unije. Zahvaćene zemlje su i Bugarska, Češka, Nemačka, Grčka, Italija, Litvanija, Poljska i Rumunija.

EU je vodeći svetski izvoznik svinjskog mesa i drugi najveći proizvođač nakon Kine. Dok se širio Evropom 2023., ASK je dosad bio izvan zemalja poput Francuske, Španije ili Portugala. No, bilo bi dovoljno da osoba koja se iskrca sa broda u bilo kojoj od tih zemalja baci kontaminirani sendvič sa šunkom kojeg bi mogla pojesti divlja svinja i zaraziti se. 

Dakle, infekcioni materijal se širi preko divljih i domaćih svinja, ljudi i(li) svinjskog mesa. Virus može opstati na odeći, čizmama i gumama, kao i u proizvodima od svinjetine kao što su šunka i kobasice. Može preživeti godinama jer mu odgovaraju niske temperature, odnosno 500 do 600 dana u smrznutom obliku, a na šunki, na primeri, 600 do 700 dana.

Detalje istraživanja pogledajte ovde


Tagovi

Bolest svinja Vakcinisanje svinja Mađarska Virus preživi Zaraza mesom Divlje svinje Afrička kuga svinja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.