Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medicinska škola Sestre Ninković 
  • 21.05.2018. 14:00

Učenici medicinske škole pokrenuli biznis zahvaljujući kapsaicinu iz ljutih papričica

Imena ovih petoro učenika trebalo bi zapamtiti, jer će se, po svemu sudeći, za njih čuti i dalje nego što se u ovom trenutku čini.

Foto: Biljana Nenković
  • 2.783
  • 137
  • 0

Petočlani tim srednjoškolaca iz Medicinske škole Sestre Ninković iz Kragujevca pobednik je regionalnog i vicešampion nacionalnog takmičenja u đačkom preduzetništvu. Njihova inovativna ideja, sa kojom su u oštroj konkurenciji iz cele Srbije uspeli da se domognu postolja, zasnovana je na jednom sasvim obično poljoprivrednom proizvodu - ljutoj papričici.

Kapsaicin - neutralisali ljutinu i pretvorili ga u tečno stanje

Osnova za njihovu inovaciju bila je obična ljuta papričica, koju su nabavili iz jednog poljoprivrednog gazdinstva u selu Čumić kod Kragujevac. Izdvojivši iz papričica aktivnu komponentu kapsaicin napravili su tri proizvoda - mast za buđenje, lekoviti čaj i tinkturu za negovanje kose i noktiju. Podeljeni po resorima, baš kao prava firma, ovako objašnjavaju kako su uspeli da od poljoprivrednog proizvoda, koga mnogi često zaobilaze u ishrani, stignu do inovacije.

"Mast u kojoj je kapsaicin povećava koncentraciju, smanjuje bolove u mišićima i zglobovima. Čaj se bori sa bakterijama i obavlja detoksikaciju organizma, a tinktura povećava lučenje keratina, koji je glavna gradivna komponenta kose i noktiju", kaže Nevena Radivojević, generalni direktor ove srednjoškolske firme.

Mast
Mast za buđenje

Mirjana Jakovljević je menadžer proizvodnje. Kaže da se o lekovitosti kapsaicina odavno zna, ali da su ljudi skeptični kada treba da ga upotrebe: "Uspeli smo da neutrališemo ljutinu, a zadržimo lekovita svojstva. Sve ostalo je domen poslovne tajne. Nijedan naš proizvod ne sadrži ništa od veštačkih materija".

Mladen Dončić je zamenik generalnog direktora i objašnjava da su svojim znanjem uspeli da u školskoj laboratoriji da naprave kapsaicin u tečnom stanju, te da je najteži deo bio doći do formule kako da ljuti sastojak papričica ne iritira kožu.

Pozajmili 3.000 dinara od škole

Nemanja Jovanović je menadžer za finansije, koji je ovu đačku firmu iskusno vodio. "Krenuli smo sa budžetom od 3.000 dinara i taj novac smo pozajmili iz školskog fonda. Tako smo došli do prvih proizvoda, koje smo prodavali na sajmovima. Dug smo vratili, kako bi i ostali učenici mogli da počnu sa novim idejama. Na nacionalno takmičenje uspeli smo da odemo sa 30.000 dinara zarađenih od prodaje na sajmovima i preko interneta", kaže Nemanja.

Ostanite budni - firma je ljuta!

Njegova koleginica Sara Đorđević zadužena je za marketing i odredila je ciljnu grupu. Mast za buđenje pod nazivom "Ostani fokusiran" namenjen je mladoj generaciji, ali kad malo bolje razmisle, potrebna je i poljoprivrednicima kojima uvek fali sna. "Naša mala firma je poput kapsaicina iz papričica - teška, ljuta i vatrena", otkriva Sara.

Medicinska škola
Nadzor profesorke Biljane

Zapamtite ova imena

Osnivači ove učeničke kompanije imaju svega 18 godina i maturanti su na smerovima za laborante i farmaceute. Ne zaboravljaju da ne bi stigli dovde  da nisu imali mentore. Profesorke Biljana Petrović, biohemičar i Sofija Vukelić Miletić, farmaceut, podržale su ideju da inovaciju zasnuju na poljoprivrednom proizvodu i prve donele u laboratoriju ljute papričice iz Čumića. Dosadašnja praksa je pokazala da se učeničke firme gase po odlasku đaka iz škola, ali ovi inovatori tvrde da se to sa njihovom neće desiti.

Imena ovih petoro učenika trebalo bi zapamtiti, jer će se, po svemu sudeći, za njih čuti i dalje nego što se u ovom trenutku čini.


Foto prilog


Tagovi

Kapsaicin Ljute papričice Sestre Ninković Kragujevac Đaci Nevena Radivojević Mirjana Jakovljević Mladen Dončić Nemanja Jovanović Sara Đorđević Biljana Petrović Sofija Vukelić Miletić Mast za buđenje Čaj Tinktura


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!