Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šverc voća i povrća
  • 20.02.2019. 12:30

Uhapšeni zbog sumnje da su voće uvezeno iz Grčke prodavali u Rusiji kao srpsko

Odeljenje za borbu protiv korupcije uhapsilo je pet i privelo 54 osobe koje su osumnjičene da su uvozile voće iz Grčke, izrađivali za njega lažnu dokumentaciju i potom ga, kao proizvode srpskog porekla, prodavali na tržištu Ruske Federacije.

Foto: Pixabay / 3839153
  • 1.573
  • 75
  • 0

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, uhapsili su pet osoba koje su osumnjičene da su uvozile voće iz Grčke, izrađivali za njega lažnu dokumentaciju i potom ga, kao proizvode srpskog porekla, prodavali na tržištu Ruske Federacije.

Kako je dalje MUP saopštio zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje novca, time što su pomogli u sačinjavanju lažne dokumentacije, nadležnom tužilaštvu privedena su i 54 poljoprivredna proizvođača sa teritorije Beograda, Kragujevca, Smedereva, Smederevske Palanke, Topole…

Za uvoz breskvi i nektarina sačinjavali lažnu dokumentaciju  

"Sumnja se da su dvojica uhapšenih tokom 2017. i 2018. godine, preko tri privredna društva iz Beograda, Aleksinca i Preševa organizovali uvoz breskvi i nektarina iz Grčke i za to voće, preko poljoprivrednih dobavljača, sačinjavali lažnu dokumentaciju o navodnom otkupu, kako bi  ga prikazali kao domaće", saopštili su u MUP-u. 

Kako su dalje saopštili sumnja se da su potom breskve i nektarine, izvožene u Rusku Federaciju, suprotno sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje i Uredbi o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju.

"Poslednja zajednička akcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih nadležnih službi u kojoj je uhapšeno 59 osoba je nastavak totalne i beskompromisne borbe protiv svih koji ugrožavaju nacionalne interese i privilegovan položaj Republike Srbije na najznačajnijim svetskim tržištima, među kojima je i tržište Carinskog saveza, odnosno Ruske Federacije, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Pre dva meseca uhapšeno 80 ljudi 

Kompanijama koje su predmet poslednje, ali i svih prethodnih istraga će do okončanja procesa, a u skladu sa preuzetim međudržavnim obavezama, biti apsolutno onemogućen dalji izvoz poljoprivrednih proizvoda. 

"Još jednom naglašavamo da je ova akcija deo sveukupnih napora da se na prvom mestu zaštiti svaki pošteni poljoprivredni proizvođač, ali i građanin Republike Srbije kroz očuvanje sistema bezbednosti hrane" saopštili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Podsetili su da je pre samo dva meseca privedeno više od 80 lica takođe zbog krijumčarenja voća na tržište Carinskog saveza. U tom periodu je i zaplenjeno oko 36 tona mesa i mesnih prerađevina bez dokaza o poreklu i uhapšeno pet osoba osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe učestvovali u nabavci ovog mesa sa namerom da ga plasiraju na domaće tržište.


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede MUP Hapšenje Krijumčarenje voća


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.