Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz đubriva
  • 01.02.2022. 12:00

Ukidanje carina na uvoz veštačkog đubriva dobra mera?

Srbija je potpuno zavisna od uvoza azotnih đubriva. Dok proizvođači i uvoznici takozvanog "veštaka" ukidanje carina na uvoz ove materije vide kao dobru meru, proizvođači negoduju.

Foto: Depositphotos/masterwilu
  • 892
  • 242
  • 0

Odluka vlade o ukidanju carine na veštačko đubrivo je jako dobra mera, jer će povećati dostupnost i umanjiti cenu te robe, rekao je za Tanjug osnivač i vlasnik Eliksir grupe Stanko Popović i dodao da je krenuo uvoz.

Uz podatak da je Srbija potpuno zavisna od uvoza azotnih đubriva, on navodi da je do sada postojala carina na uvoz od 10 odsto na ureu (azotno đubrivo), osim ako se uvozi iz Rusije kada je bez carine.

"Koliko je meni poznato, već su kupljene određene količine iz Turkmenistana i Uzbekistana i na putu su za Srbiju. To je bila prava odluka u pravo vreme. Već pozitivno utiče na cenu, jer tona može da se kupi za 750 evra i niže, a do pre tri nedelje bila je 950 evra", rekao je Popović, a otkrivaju Večernje novosti.

U Srbiji se godišnje potroši između 250.000 i 300.000 tona uree

Podsetimo da je ranije ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio da će za deset odsto biti ukinuta carina za nabavku azotnih đubriva iz trećih zemalja, odnosno arapskog sveta i sa Dalekog istoka. Takođe, rečeno je i da se pregovara sa devet ili 10 banaka kako bi poljoprivrednici dobili kratkoročne kredite za nabavku đubriva, do tri godine. Međutim, ratari nisu zadovoljni ovom ponudom, smatrajući da takvim zaduženjem poljoprivrednika, država nije ništa pomogla. Zbog visokih cena đubriva, ratari Braničevskog okruga sutra (2.2.) organizuju protest.

Zbog cene đubriva - protest poljoprivrednika 2. februara sa 120 traktora

"Ministar je u istoj rečenici rekao - đubrivo je trgovano po ceni od 620 dolara po toni, to je 547 evra i onda kaže da će skinuti carine i da će na tržištu Srbije biti 850 evra. Ta razlika od 300 evra je prevelika, jer đubrivo je prošle godine u ovo vreme moglo da se kupi za keš od 295 evra", rekao je za Agroklub predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Stig" Nedeljko Savić.

Cena veštačkog đubriva urea je direktno povezana sa cenom prirodnog gasa koji je sirovina za proizvodnju. Iz gasa se dobija amonijak koji je neophodan za proizvodnju ovog đubriva. U poslednjih pet godina uree se u Srbiji godišnje potroši između 250.000 i 300.000 tona, a đubriva KAN i AN još 150.000 do 200.000 tona i to su količine koje moraju da se uvezu. 


Tagovi

Uvoz đubriva Ukidanje carina Urea Stanko Popović Nedeljko Savić Protest


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...