Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ambasada Španije ICEX
  • 07.05.2019. 11:30

Upoznajte špansku poljoprivrednu tehnologiju na sajmu u Novom Sadu

Ekonomsko-trgovinsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu, zajedno sa Španskom agencijom za izvoz i investicije (ICEX), četvrtu godinu zaredom predstaviće srpskim poljoprivrednicima najnapredniju špansku poljoprivrednu tehnologiju, na 86. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu (11.-17. maj).

Foto: Fernando Madariaga ICEX
  • 678
  • 40
  • 0

Ekonomsko-trgovinsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu, zajedno sa Španskom agencijom za izvoz i investicije (ICEX), četvrtu godinu zaredom predstaviće srpskim poljoprivrednicima najnapredniju špansku poljoprivrednu tehnologiju, na 86. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu (11.-17. maj). Na Nacionalnom štandu Kraljevine Španije, u Hali 1 Novosadskog sajma, nastupiće firme SEMILLAS FITO, TRADECORP, RKD, SALEPLAS, CAUDAL, INVERNADEROS IMA i NOVEDADES AGRICOLAS. Ovih sedam kompanija ponudiće domaćoj publici inovativna i profesionalna rešenja u segmentima poput sistema za navodnjavane, plastenika, đubriva i semenskog materijala.

Iskustvo iz Španije stiže u Srbiju 

Kroz uspešan model zadrugarstva, razvoj napredne tehnologije i strateško planiranje na državnom nivou, Španija je prevazišla nepovoljne geografsko-klimatske faktore i postala jedan od svetskih lidera u poljoprivredi. Njihovo iskustvo i tehnologija mogu pomoći srpskoj poljopriveredi, a prilika za međusobno upoznavanje je upravo Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu.

Plastenička proizvodnja u Španiji

Španija je prva zemlja u Evropi, a druga u svetu po površini zasada pod plastenicima, sa čak 70.000 ha. Od toga, čak 30.000 ha je koncentrisano u andaluzijskoj provincijii Almeriji na jugu zemlje. Konstantan rast zasada pod plastenicima i ulaganje u inovacije i tehnologiju, učinili su da ova sušna oblast, koju ne karakteriše izrazito plodno tlo, postane jedan od centara poljoprivredne proizvodnje.

Španija je prva zemlja u Evropi, a druga u svetu po površini zasada pod plastenicima, (Foto: Carlos Roca ICEX)

Različiti tipovi plastenika koje projektuje NOVEDADES AGRICOLAS mogu se koristiti u proizvodnji povrća, cveća, sadnica, kao i hidroponskoj proizvodnji, dok je IMA INVERNADEROS specijalizovana za proizvodnju i postavljanje svih tipova poljoprivrednih konstrukcija visokog kvaliteta prilagođenih različitim kulturama i klimama. Ove kompanije pružaju mogućnost izgradnje plastenika sa kompletnom opremom i automatizacijom, a sisteme kreiraju po modularnom principu kako bi pružili mogućnost proširenja.

Nekada sušni jug - danas bašta Evrope

Niska količina padavina podstakla je španske proizvođače poljoprivredne opreme da usavrše postojeće sisteme za navodnjavanje kako bi pomogli domaćim poljoprivrednicima da prevaziđu rastući problem nedostatka vode. Rezultat su sistemi za navodnjavanje koji uz maksimalnu produktivnost nude i optimizaciju troškova i mimalnu potrošnju vode. Na taj način su neke od najsušnijih oblasti u Španiji postale najveći evropski proizvođači voća i povrća. Posebna prednost ovih proizvođača je što svoja rešenja mogu da prilagode specifičnim karakteristikama različitih podneblja.

Sistemi za navodnjavanje koji uz maksimalnu produktivnost nude i optimizaciju troškova, (Foto: ICEX)

Tako su španski proizvođač rendžera i lineara RKD i njegov partner u Srbiji INGEL AGRO konstruisali najduži elektrificirani rendžer na svetu, dužine 1.600 metara, koji se pokazao rentabilnijim u odnosu na one na naftni pogon. CAUDAL je tržištu predstavio svoje inovativno rešenje: cevi za navodnjavanje kap po kap koje sadrže herbicid, koji sprečava ulazak korena u zalivne otvore. SALEPLAS koristi izdržljive i otporne materijale u proizvodnji delova za izgradnju zalivnih sistema. Ovo je jedna od pionirskih kompanija u adaptaciji cevi od polietilena, pumpama i jedinicama za filtraciju, industrijskim instalacijama, hidrantima, itd. Kompanija je razvila sopstvenu tehnologiju izrade koju je primenila na proizvodnju.

Đubrivo - oko polovine proizvodnje namenjeno izvozu

Kvalitetan semenski materjial i adekvatna prihrana su kamen temeljac uzgajanja svake kulture. U Španiji, sektor đubriva je od vitalnog značaja, kako sa ekonomskog, tako i sa stanovišta brige o životnoj sredini. Kvalitet španskog đubriva potvrđuje i njegova međunarodna potražanja, budući da je skoro polovina proizvodnje namenjena izvozu. Sa druge strane, proizvođači sertifikovanog semena, pogotovo zahvaljujući ulaganjima i istraživanje i razvoj (R+D) obezbedili su optimalan kvalitet sadnog materijala.

Španski proizvođači sertifikovanog semena obezbedili su optimalan kvalitet sadnog materijala, (Foto: Dpto Multimedia ICEX)

SEMILLAS FITO je jedna od firmi koja preko svog distributera u Srbiji, KONUS GLORIJE, srpskim poljoprivrednim proizvođačima može da ponudi seme ratarskih i povrtarskih kultura koje prolazi kroz stroge kontrole kvaliteta kako bi se obezbedio pravilan i ujednačen rast, ali i otpornost, čak i u nepovoljnim uslovima. SEMILLAS FITO ulaže 15% svojih godišnjih prihoda u istraživanje i razvoj. Kao nezaobilazna dopuna kvalitetnom semenu jeste i kvalietna prehrana. Na polju prehrane i zaštite bilja, firma TRADECORP razvija mikroelemente u obliku helata i suspenzija, biostimulatore, folijarna đubriva, NPK i startere i specijalne korektore oslanjajući se na Univerzitete i naučne institute Madrida, Belfasta i Milana. Proizvodi kao što je Ultraferro, prepoznat kao najkvalitetniji EDDHA helat gvožđa na svetu, dostupni su i u Srbiji putem njihovog zvaničnog zastupnika, kompanije TRADEAGRO.

Tradicija zadrugarstva koja se neguje od davnina

Pored mnogih drugih faktora, poput dobre agrarne politike i dostupnosti fondova, jedan od ključnih razloga za uspeh poljoprivrede je i tradicija zadrugarstva koja se u ovoj zemlji negovala od davnina, što je doprinelo rastu ovog sektora kroz komercijalna partnerstva i udruživanja. Španski model zadruga predstavlja provereno rešenje za nove izazove sa kojima se danas susreću poljoprivrednici širom sveta.

Danas u Španiji postoji preko 3.500 zadruga koje generišu profit od skoro 29 milijardi evra, (Foto: Fernando Madariaga ICEX)

Imajući u vidu značaj zadrugarstva, Vlada Španije donela je Državni plan partnerstva i udruživanja (2015-2020) kojim je obezbeđeno preko 250 miliona evra, i oformljeno preko 200 novih poljoprivredno-prehrambenih zadruga i udruženja samo u poslednje četiri godine. Danas u Španiji postoji preko 3.500 zadruga koje generišu profit od skoro 29 milijardi evra i obezbeđuju 100.000 radnih mesta. Mnoge složene zadruge, sačinjene od hiljada poljoprivrednika, već funkcionišu kao multionacionalne kompanije i prisutne su na svetskom tržištu. Istovremeno, primetno je smanjenje broja zadruga sa jedne, odnosno ukrupnjavanje zadruga sa druge strane, što ukazuje na neophodnost udruživanja. Zanimljiv je i podatak da raste broj izvozno orijentisanih zadruga (oko 30%) kao i njihovo učešće u ukupnom izvozu poljoprivrednih proizvoda. (oko 18% ukupnog izvoza).

Španski agrar u svetskom vrhu

Poljoprivreda je jedan od temelja španske ekonomije i društva. Skoro polovina teritorije koristi se za poljoprivredu i stočarstvo, a u 2017. godini je vrednost proizvodnje u poljoprivrednoj industriji dostigla je 50,6 milijardi, tj. 3% BDP-a, što je čini četvrtim najvećim proizvođačem u Evropi. 

Španija je najveći svetski proizvođač i izvoznik maslinovog ulja, sa skoro polovinom svetske i čak 75% evropske proizvodnje u 2018./2019. godini. Ističe se kao zemlja sa najvećom površinom pod vinogradima na svetu, a ujedno je i najveći svetski izvoznik (23,3 miliona hl) i treći najveći proizvođač vina (40,9 miliona hl u 2018). 

Španija je najveći proizvođać i izvoznik voća i povrća u EU, a treći u svetu (posle Kine i Sjedinjenih Američkih Država) dok su među najvećim španskim klijentima neka od najzahtevnijih tržišta poput Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Holandije. U 2017. godini, čak jedna trećina od ukupne proizvodnje povrća u Evropskoj uniji došla je iz Španije, koja izvozi oko 50% ukupne proizvodnje. Osim toga, vodeća je zemlja EU po površini farmi namenjenim organskoj proizvodnji.


Foto prilog


Tagovi

Španija Ambasada Sajam Poljoprivredni sajam Novi Sad Sistemi za navodnjavanje ICEX Poljoprivredna tehnologija


Partner