Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU vesti
  • 31.10.2023. 15:00

Upućen poziv Evropskoj uniji za hitnu podršku poljoprivrednicima

Delegacija Hrvatske i Slovenije je uputila poziv za hitnu pomoć poljoprivrednicima čiji je opstanak doveden u opasnost zbog raznih faktora na koje ne mogu da utiču.

Foto: Karolina Rastija
  • 79
  • 9
  • 0

Delegacije Hrvatske i Slovenije su uputile poziv za uvođenje mehanizma hitne finansijske podrške od strane Evropske unije za poljoprivrednike koji su pogođeni trenutnim krizama. Oni su svoj predlog izneli pre sastanka Veća Evropske unije za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH).

Veliki uticaj na poljoprivredni sektor

Naveli su kako je poljoprivredno-prehrambeni sektor pod velikim delovanjem spoljnih faktora na koje nema uticaja, a koji deluju na ekstremnu promenljivost cena. Istaknut je efekat prirodnih katastrofa, prvenstveno suše, zemljotresa, požara i njihovog razornog efekta. Veliki problem je pojava zaraznih bolesti domaćih životinja, što je umanjilo finansijsku stabilnost stočara, ali i stabilnost celog lanca od proizvodnje do snabdevanja potrošača.

Mnogi poljoprivrednici su, kako tvrde, morali da odustanu od daljeg razvoja na svojim imanjima, kupovine opreme, širenja proizvodnje u takvim uslovima. Ovakva situacija, dodaju, ugrožava ispunjavanje ciljeva koji su zacrtani u ZPP-u. Predlog su podržale Bugarska, Kipar, Portugal, Mađarska i Malta.

Neophodna finansijska pomoć

U svom obraćanju poručili su da odgovornost ne može da se prenese na poljoprivredne proizvođače, jer ne mogu da predvide takva događanja i reakacije na novonastale situacije prevazilaze njihove snage. Rečeno je da su različite države podložne različitim izazovima i problemima i da zbog toga ne sme da postoji diskriminacija prilikom određivanja koji događaji ispunjavaju uslove za dodatnu finansijsku pomoć.

Unutar ZPP-a postoji prostor za poboljšanje koji bi se usmerio za bolje upravljanje rizicima i kako bi se ojačali mehanizmi brzog odgovora i pomoći poljoprivrednicima u krizi. Predloženi pristup bi omogućio državama članicama da usmere pomoć onima kojima najviše treba na brz i efikasan način uz što manje nepotrebnih proceduralnih i administrativnih ograničenja.

Intervencija bi dala mogućnost hitnog mehanizma finansijske podrške u slučaju krize, što ne bi prelazilo dva odsto ukupnog nacionalnog budžeta Strateškog plana ZPP-a. Države članice bi imale mogućnost odobravanja dopuna.

Ovakva pomoć bi bila odobrena u slučajevima prirodnih katastrofa, iznenadnih oscilacija cena i/ili troškova proizvodnje većim od 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kod pojave zaraznih bolesti životinja i biljnih štetočina.


Tagovi

Hitna pomoć poljoprivrednicima Poljoprivrednici u krizi Poljoprivreda i ribarstvo ZPP Hrvatska Slovenija Veće Evropske unije


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.