Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pipelife
  • 14.09.2023. 16:30
  • Zapadnobački okrug, Vojvodina, Prigrevica

Uz kvalitetno navodnjavanje do visokih prinosa paprike

Na visoke prinose paprike dosta utiče navodnjavanje, jer je kod ove povrtarske kulture bitno da konstantno ima vode.

Foto: Đorđe Lalić
  • 4.644
  • 680
  • 0

U toku je berba paprike, a proizvođač ove povrtarske kulture iz Prigrevice kod Apatina Dejan Čula, uveliko sa svojom grupom radnika radi na tome. Druga mu je godina kako uzgaja ovo povrće, a u proizvodnji mu pomažu i sinovi i ćerka.

"Ranije sam proizvodio luk i krompir, ali sam prešao na proizvodnju paprike, jer smatram da je tu bolja zarada. Radim samo hibrid, jer mi je u branju sve prva klasa, pa nema dodatnog posla oko punjenja u prikolicu, transporta do kuće, prebiranja, prepakivanja i slično. Sve se direktno na njivi pakuje u ambalažu i odmah prodajem", kaže naš sagovornik i dodaje da ovakva proizvodnja jeste skuplja, ali da se na kraju to isplati kroz plasman, jer svi trgovci prepoznaju kvalitetnu robu.

Čula sa svojim mladim snagama u berbi paprike

Paprika je srednje veličine, pljosnata i kako kaže Čula, prodaje se bez problema. Pored toga je otpornija i na bakteriozu, a Prigrevicu je dosta pogledala i sreća ove godine, jer su letošnje oluje koje su zadesile našu zemlju, zaobišle okolne atare.

Navodnjavanje - ključ visokih prinosa?

Kada je prinos u pitanju, prošle godine je imao oko 25 tona po jutru, što se nada da će i ove godine ostvariti, a na prinos je dosta uticalo i navodnjavanje, koje je bitan faktor kada je paprika u pitanju. Kako naš sagovornik kaže, kod ovog povrća je bitno da konstantno ima vode, pogotovo kada je u cvetu, ali i tokom plodonošenja i zametanja plodova.

"Navodnjavam sa trakama firme Pipelife, čiji sam korisnik već tri-četiri godine. Kod paprike je bitno da su creva sigurna tokom cele sezone, a ova koja koristim ne pucaju i ne začepljavaju se. Zalivam čak i sada, kada su plodovi 90 odsto zreli, jer se ovakav sistem dobro pokazao", navodi ovaj poljoprivrednik.

Pritisak isti u svim delovima sistema

Vodu crpi iz bunara, a koristi DMB-ove motore. Ranije je koristio hidrociklone, iako nema peska kod njih u bunarima, ali sada koristi samo dva diskosna filtera za protok od 700-800 litara u minuti. Gubici pritiska su, kako kaže, minimalni, možda 0,2 bara pa je protok dosta dobro omogućen.

"Mora da se ispoštuje da se do 150 metara dužine koristi traka od pet litara po dužnom metru i do 200 metara mora da bude traka od tri litre, na razmaku od 20 cm, što se koristi za ova naša zemljišta, dok na peskovitim ide nešto kraće. Prihranu isto obavezno radim, koristim rezervoare od 1.000 litara koji su preko venturi sistema", kaže poljoprivrednik iz Prigrevice i dodaje da za sekundarne vodove koristi leiflet creva.

Navodnjava se čak i sada

"Navodnjavanje mora da je jednako i na kraju i na početku redova. Zato sam proveravao i došao do zaključka da je tačna uniformnost navodnjavanja", kaže naš sagovornik i dodaje da proizvodi i karfiol na četiri hektara, na kojem takođe koristi iste Pipelife trake.

"Dinar na dinar"

Svoje povrće Čula plasira na kvantaškoj pijaci u Beogradu. Iako je mnogima smanjen prinos ove godine, cena nije mnogo viša kako se očekivalo. Trenutno je, kako poljoprivredni proizvođač kaže, između 110 i 120 dinara po kilogramu. Već je 10 vagona svog proizvoda prodao po ceni od 100 dinara, i ostalo je još toliko da proda.

"Važno je imati pouzdanog dobavljača", navodi Čula.

"Rasada me po jutru izađe 2.000 evra, a hiljadu evra košta i mreža. Ukupni troškovi po jutru su oko milion dinara za papriku, ali je i milion zarade. Dinar na dinar", navodi on.

Veliki su troškovi proizvodnje, ali dobija i dobre prinose

"Veliki problem je pronalazak radne snage. Meni je potrebno 30 ljudi dnevno, a dođe mi polovina od toga, i to iz tri opštine. Berba paprike traje 15 dana, i svaki dan se ubere oko 20 tona. Ovo je kompleksna proizvodnja, treba mnogo stvari da se zadovolji i sve da se isplanira", kaže naš sagovornik.

Rešenje i za ratare

Pored povrća, Čula seje i kukuruz, kojeg takođe navodnjava, samo malo drugačije.

"Kod kukuruza je malo drugačije, kod njega navodnjavam svaki drugi red. Traka se postavlja na peti - šesti list, kada se završi prskanje i špartanje. Iako mu je potrebno vode duplo manje nego paprici, mora da se zaliva", kaže on savetujući ratare da bez straha uvode "kap po kap" sistem, jer će, dodaje, sledeća godina pokazati da to mora da se radi.

PIPELIFE: Navodnjavanjem do šest puta većih prinosa kukuruza?

Navodi da traka omogućava stabilan prinos, i da poljoprivrednici u svoju računicu uđu sa tim da će po jutru imati najmanje vagon zrna kukuruza. Dodaje i da pored kvalitetnih proizvoda Pipelife poštuje i rokove isporuke i da ima savetodavnu službu koja je uvek dostupna za svoje korisnike.

Ukoliko želite informativnu ponudu za navodnjavanje, ispunite upitnik:

 


Foto prilog


Tagovi

Berba paprike Navodnjavanje paprike Diskosni filteri Pipelife Kap po kap Creva za navodnjavanje Dejan Čula


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Pipelife Serbia

Teodora Drajzera 11l, 11000 Beograd, Srbija
e-mail: ivica.aleksandrov@pipelife.com web: https://www.pipelife.rs/agrikultura.html

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]