Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada
  • 16.11.2022. 16:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Veća konkurenost zaokruženom proizvodnjom na malom gazdinstvu

Kako mala gazdinstva na najbolji način mogu da budu konkurentna, a sačuvaju svoju tradiciju u proizvodnji i lokalitet sa koga dolaze, bila je tema seminara u Rumi.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 118
  • 19
  • 0

Jednodnevni seminar "Veza između primarne proizvodnje, prerade i plasmana proizvoda na gazdinstvu", održan je u PSS Ruma, i na PG Popović u Vognju. Seminar je realizovan u okviru projekta "Unapređenje konkurentnosti poljoprivrede uvođenjem koncepta integralne proizvodnje u opštini Ruma", koji finansira ova opština.

Region poznat po svinjarstvu

Osnovni cilj programa je povećanje konkurentnosti i produktivnosti malih gazdinstava uz očuvanje lokalne raznolikosti i tradicionalnih proizvoda uz uvođenje integralnih principa u proizvodnju, koji ukazuju na bolji kvalitet, obezbeđuju dodatu vrednost i poštuju stroga pravila savremenog tržišta.

Kako mala gazdinstva na najbolji način mogu da budu konkurentna, a sačuvaju svoju tradiciju u proizvodnji i lokalitet sa koga dolaze, bila je tema seminara predavača koji su eminentni stručnjaci iz oblasti tehnologije prerade; profesor dr Miloš Bjelica sa Tehnološkog fakulteta Novi Sad i međunarodno priznati konsultant iz oblasti stočarstva Boris Berisavljević, koji je između ostalog govorio o značaju genetskog potencijala u stočarstvu.

Natpis

"Ono što je konkretno vezano za Srem je to da je to region koji je nekada bio najpoznatiji po proizvodnji svinja u našoj zemlji, a što je veoma važno to bi mogao ponovo da postane jer Sremci imaju iskustvo i znanje u toj proizvodnji, ali i objekte koji su ostali iz prethodnih godina. Inače proizvodnja svinja u svetu u ovom trenutku je jedan od najunosnijih poslova", veruje Berisavljević i daje primer da je broj prasadi po krmači trenutno 32 ili 33, a očekuje se da će u narednih nekoliko godina prosečna proizvodnja mesa po krmači biti od 5,2 do 5,6 tona, što je velika šansa i za naše poljoprivrednike.

Poštovanje propisa

Genetski potencijal je značajan i za ostale grane poljoprivrede. Pored toga veoma je važna i tehnologija prerade i proizvodnje uz poštovanje svih propisa koje je potrebno primeniti u praksi.

"Ovde treba prvenstveno da se poljoprivrednici upišu u Registar objekata proizvođača hrane, te da hranu provere, naprave procedure dobre higijenske proizvodnje, da to poštuju, ali i da budu edukovani u pogledu higijene i bezbednosti hrane, da bi tu hranu mogli dalje da prodaju sa svojih gazdinstava", istakao je profesor dr Bjelica.

Važna procedura dobre higijenske proizvodnje, ističe Bjelica

Zainteresovani poljoprivrednici, voćari, vinogradari, stočari, ali i oni koji se bave turizmom su imali priliku da se bolje upoznaju sa svim mogućnostima za brži i uspešniji razvoj svog gazdinstva. Pojedini od njih već imaju značajna iskustva u toj oblasti, a jedna od njih je i Mirjana Hemun iz Banstola.

"Ja se trudim da svi moji proizvodu budu kvalitetni i zdravstveno bezbedni za upotrebu. Sve ono što ja spremam šaljem na analizu kako bih bila sigurna u ispravnost, a što je veoma važno. Sirovine, ako ih nemam ja kod mene u gazdinstvu, nabavljam od proverenih poljoprivrednih proizvođača koji su postigli značajne rezultate u proizvodnji", kaže Hemun.

Praktični deo seminara održan je na Poljoprivrednom gazdinstvu Popović u Vognju, koje se bavi uzgojem tovljenika i preradom mesa. Popovići imaju moderno izgrađene objekte za preradu, a njihovi preoizvodi su uveliko prepoznati na tržištu. Kažu nije bilo lako, ali su uspeli da dođu do kvalitetnog proizvoda, postanu konkurentni na tržištu i tako unaprede svoje gazdinstvo. U planu je proširenje proizvodnje, a samim tim i izgradnja novih objekata rečeno je prilikom obilaska njihovog gazdinstva.


Tagovi

Prerada mesa Plasman proizvoda Miloš Bjelica Boris Berisavljević Integralni principi Tovljenici


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".