Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reč stručnjaka
  • 24.05.2024. 09:00

Voće i povrće pogođeno gradom treba zaštititi od daljeg propadanja

Iz Prognozno- izveštajne službe za zaštitu bilja (PIS) navode da je potrebno sprovesti mere kako bi se biljke oporavile.

Foto: Jovana Cvetković (ilustracija)
  • 88
  • 27
  • 0

Region Jablaničkog okruga zahvatile su pre dva dana snažne padavine praćene kišom, jačim vetrom i gradom, pri čemu su nastale mehaničke povrede i oštećenja u zasadima voća i povrća na otvorenom. Iz Prognozno- izveštajne službe za zaštitu bilja (PIS) navode da je potrebno sprovesti mere kako bi se voće i povrće oporavilo. 

"U zasadima i usevima u kojima je došlo do mehaničkog oštećenja usled gradonosnih padavina, preporučuje se sprovođenje mera zaštite radi sprečavanja prodora i razvoja patogenih organizama i radi saniranja rana", poručuju iz PIS- a. 

U zasadima jabučastog voća radi zaštite od prouzrokovača truleža plodova i bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora) mogu se primeniti preparati na bazi aktivne materije:

  • Bacillus subtilis u količini 10 l/ha ili
  • fosetil aluminijum u koncentraciji 0,4-0,45% ili
  • bakar hidroksid u koncentraciji 0,05-0,06%

Kada koristiti fungicide, pre ili posle kiše?

U zasadima šljiva preporučuje se primena nekog od preparata na bazi aktivne materije kaptan u koncentraciji 0,2-0,3% MBT 3. Višnje treba zaštititi od prouzrokovača truleži aktivnim materijama:

  • boskalid, piraklostrobin 0,562-0,72 kg/ha (karenca 14 dana, MBT 2) ili
  • fluopiram, trifloksistrobin 0,35 l/ha (karenca 7 dana, MBT 2).

Useve jagoda treba tretirati aktivnim materijama:

  • fenheksamid u količini 1-1,5 l/ha (karenca 3 dana, MBT 2) ili u količini 1,5 l/ha (karenca 1 dan, MBT 3) ili
  • pentiopirad u količini 0,9 l/ha (karenca 3 dana, MBT 2) ili
  • Bacillus subtilis u koncentraciji 2% (bez karence) - dozvoljeno u organskoj proizvodnji.

Šta je sa povrćem?

U usevima krompira treba sprečiti crnu pegavost i plamenjaču primenom nekih od preparata na bazi aktivne materije bakar-hidroksid ili cimoksanil. Papriku tretirati aktivnom materijom bakar-oksihlorid, bakar-oksid ili bakar-hidroksid u različitim koncentracijama, zavisno od preparata koji se koristi. 

Pepelnica i plamenjača: Kako ih prepoznati, prevenirati i suzbiti širenje?

Kako smo ranije pisali, prouzrokovači plamenjače smatraju se najdestruktivnijim patogenima u povrtarskoj proizvodnji. Njihovom razvoju najviše odgovaraju temperature od 19 do 25 stepeni i povišena vlažnost (do 90 odsto), a simptomi infekcije postaju vidljivi nakon pet do sedam dana.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Grad Jablanički okrug Siva trulež PIS Zaštita jabuke Zaštita šljive Zaštita jagode


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".