Iz Prognozno- izveštajne službe za zaštitu bilja (PIS) navode da je potrebno sprovesti mere kako bi se biljke oporavile.
Region Jablaničkog okruga zahvatile su pre dva dana snažne padavine praćene kišom, jačim vetrom i gradom, pri čemu su nastale mehaničke povrede i oštećenja u zasadima voća i povrća na otvorenom. Iz Prognozno- izveštajne službe za zaštitu bilja (PIS) navode da je potrebno sprovesti mere kako bi se voće i povrće oporavilo.
"U zasadima i usevima u kojima je došlo do mehaničkog oštećenja usled gradonosnih padavina, preporučuje se sprovođenje mera zaštite radi sprečavanja prodora i razvoja patogenih organizama i radi saniranja rana", poručuju iz PIS- a.
U zasadima jabučastog voća radi zaštite od prouzrokovača truleža plodova i bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora) mogu se primeniti preparati na bazi aktivne materije:
U zasadima šljiva preporučuje se primena nekog od preparata na bazi aktivne materije kaptan u koncentraciji 0,2-0,3% MBT 3. Višnje treba zaštititi od prouzrokovača truleži aktivnim materijama:
Useve jagoda treba tretirati aktivnim materijama:
U usevima krompira treba sprečiti crnu pegavost i plamenjaču primenom nekih od preparata na bazi aktivne materije bakar-hidroksid ili cimoksanil. Papriku tretirati aktivnom materijom bakar-oksihlorid, bakar-oksid ili bakar-hidroksid u različitim koncentracijama, zavisno od preparata koji se koristi.
Pepelnica i plamenjača: Kako ih prepoznati, prevenirati i suzbiti širenje?
Kako smo ranije pisali, prouzrokovači plamenjače smatraju se najdestruktivnijim patogenima u povrtarskoj proizvodnji. Njihovom razvoju najviše odgovaraju temperature od 19 do 25 stepeni i povišena vlažnost (do 90 odsto), a simptomi infekcije postaju vidljivi nakon pet do sedam dana.
Izvori
Tagovi
Autorka