Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetski dan hrane
  • 16.10.2023. 07:30

Za proizvodnju hrane je potrebna voda - koliko se koristi za poljoprivredu?

Na Zemlji ćemo do 2050. godine morati da obezbedimo hranu za otprilike devet do 10 milijardi ljudi, a da bi se ona proizvela, potrebno je puno vode.

Foto: Depositphotos/Buurserstraat38
  • 113
  • 11
  • 0

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana hrane, koji se obeležava 16. oktobra je "Voda je život, voda je hrana. Ne zapostavljajte nikoga."

Koliko vode crpi poljoprivreda?

Na Zemlji ćemo do 2050. godine morati da obezbedimo hranu za otprilike devet do 10 milijardi ljudi, a da bi se ona proizvela, potrebno je puno vode. 

Znamo da je ovaj resurs neophodan za život na našoj planeti jer čini više od 50 odsto ljudskog tela i pokriva oko 71 odsto Zemljine površine. Samo 2,5 odsto sveže vode je prikladno za piće, poljoprivredu i većinu industrijskih namena. Ona je pokretačka snaga za ljude, privredu i prirodu te osnova naše hrane. Poljoprivreda čini 72 odsto globalnog crpljenja slatke vode, u svom izveštaju navodi Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO). 

Ali, ona kao i svi prirodni resursi nije beskonačna. Tim više što brzi rast stanovništva, urbanizacija, ekonomski razvoj i klimatske promene predstavljaju sve veći stres za vodu. 

Idemo do tačke sa koje nema povratka

Istovremeno, resursi slatke vode po osobi su se proteklih decenija smanjili za 20 odsto. Njena dostupnost i kvalitet velikom brzinom se pogoršavaju zbog dugogodišnjeg lošeg korišćenja i upravljanja, prekomernog crpljenja podzemnih voda, zagađenja i klimatskih promena. Rizikujemo da ovaj dragoceni resurs iskoristimo do tačke bez povratka. 

Danas 2,4 milijarde ljudi živi u zemljama sa nedostatkom vode. Mnogi mali poljoprivrednici se već sada bore da zadovolje svoje dnevne potrebe, posebno žene, starosedelačko stanovništvo, migranti i izbeglice. Nestašica vode postaje sve češći uzrok sukoba.  

Otprilike 600 miliona ljudi čiji život barem delimično zavisi od vodenih prehrambenih sistema trpe posledice zagađenja, degradacije ekosistema, neodrživih praksi i klimatskih promena. 

Šta da radimo?

FAO poručuje kako vlade moraju da osmisle politike za bolje planiranje i upravljanje vodom. Povećati ulaganja, poboljšati zakonodavstvo, koristiti tehnologiju i razvijati kapacitete, istovremeno podstičući poljoprivrednike i privatni sektor da se uključe u integrisana rešenja za efikasnije korišćenje vode i njeno očuvanje. 

S druge strane svako od nas mora da prestane da uzima vodu zdravo za gotovo te da je na bolji i štedljiviji način koristi u svakodnevnom životu. Ono što jedemo i kako se ta hrana proizvodi utiče na vodu. Takođe, treba birati lokalnu, sezonsku i svežu hranu, bacati je manje jer čak i smanjenjem bacanja hrane i pronalaženjem bezbednih načina za njenu ponovnu upotrebu sprečavamo zagađenje vode.


Tagovi

Hrana i voda Voda poljoprivreda FAO Vodni resurs Svetski dan hrane Zagađenje vode


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.