Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon
  • 15.07.2021. 14:00

Zakonom zabranjena izgradnja hidroelektrana u zaštićenim područjima

Jedan od razloga za izmene Zakona, kaže ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, odnosi se na zabranu izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima, čime se direktno obezbeđuje dugoročno očuvanje prirodnih vrednosti.

Foto: Verica Matić (ilustracija)
  • 125
  • 68
  • 0

Zakon o izmenama i dopunama zakona o zaštiti prirode usvojen je u Narodnoj skupštini, a kako je navela ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, novi propis će unaprediti pravni okvir, da bi se na što bolji način sačuvala prirodna dobra za buduće generacije, istaknuto je na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Prema njenim rečima, novim zakonskim rešenjem omogućava se povećanje površine pod zaštitom. Zakonom je predviđeno, kako dodaje, i formiranje Saveta korisnika zaštićenog područja, u čijem radu će učestvovati lokalno stanovništvo i ostali korisnici zaštićenog područja, uključujući i organizacije civilnog društva.

Jedan od razloga za izmene Zakona, kaže Vujovićeva, odnosi se na zabranu izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima, čime se direktno obezbeđuje dugoročno očuvanje prirodnih vrednosti zbog kojih je određeno područje i zaštićeno.

Bez malih hidroelektrana na Staroj planini sledećih 15 godina?

Podsetimo, poslednjih godina bilo je više protesta ekoloških udruženja i inicijativa zbog tekuće ili planirane izgradnje minihidroelektrana na rekama u okviru zaštićenih područja. Zbog toga, pre godinu dana, donošenje nacrta novog prostornog plana grada Pirota na osnovu kog će biti onemogućena ova izgradnja na Staroj planini u narednih 15 godina naišla je na odobravanje među ekološkim aktivistima.

Ekološka mreža u skladu sa evropskim zahtevima

Kako je pisala Beta, po izmenama Zakona o vodama, vodno zemljište moći će da se daje u zakup neposrednom pogodbom "za plutajuće objekte koji su postavljeni na vodnom zemljištu na teritoriji Grada Beograda do dana stupanja na snagu tog zakona".

Posle stupanja izmena na snagu, navedeno je u propisu, "vodno zemljište u javnoj svojini može se dati u zakup neposrednom pogodbom u slučajevima kada je to propisano posebnim zakonom, ako je to u konkretnom slučaju jedino moguće rešenje, direktnim i indirektnim korisnicima budžetskih sredstava, radi vađenja rečnih nanosa za potrebe izgradnje objekata od značaja za Republiku Srbiju, izabranom izvođaču radova".

Vujovićeva je navela da su novim zakonom preciznije definisane odredbe koje se odnose na postupak Ocene prihvatljivosti za ekološku mrežu i uspostavljanje ekološke mreže. Uspostavljanje ekološke mreže EU Natura 2000 u Srbiji, kako je rekla, jedan je od najvažnijih procesa u zaštiti prirode, a definiše se u skladu sa zahtevima evropske Direktive o očuvanju prirodnih staništa i divljih životinjskih i biljnih vrsta i Direktive o očuvanju divljih ptica.


Tagovi

Izmena zakona Minihidroelektrane Zabrana izgradnje Irena Vujović Zaštita prirode


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]