Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička kuga svinja
  • 31.05.2018. 16:00

Zaplenjena i uništena tona hrane unesene iz Mađarske

Mada je trenutno na snazi zabrana uvoza mesa iz Mađarske u Srbiju, zbog pojave bolesti afričke kuge kod naših severnih suseda, Veterinarska inspekcija je u proteklih nedelju dana zaplenila i uništila oko 1.000 kilograma hrane, mesa i mesnih prerađevina koje su građani uneli iz Mađarske u našu zemlju.

Foto: Flickr / sikeri
  • 2.328
  • 115
  • 0

Uprkos tome što je Ministarstvo poljoprivrede Srbije krajem aprila zabranilo uvoz svinjskog mesa i mesnih proizvoda iz Mađarske, a na graničnim prelazima su pojačane kontrole veterinarske inspekcije, na pijacama u našoj zemlji i dalje mogu da se kupe mesne prerađevine iz Mađarske koje su u Srbiju uglavnom ušle skrivene u prtljažnicima automobila. Prema rečima načelnika Veterinarske inspekcije Zoran Ivanović, koje prenosi Radio 021, Ministarstvo poljoprivrede je, u poslednjih nedelju dana, u saradnji sa Carinskom policijom i Upravom policije sprovelo nekoliko zajedničkih kontrola i oduzelo preko tonu robe, koje je nakon toga uništena.

Svaki potrošaš da bude i inspektor

Ivanović objašnjava, da je situacija u Mađarskoj, trenutno je pod kontrolom, kada je reč o afričkoj kugi. Međutim, kako on napominje, nedavno je Veterinarska inspekcija u Srbiji dobila informaciju da je na severoistoku Mađarske zabeležen još jedan slučaj afričke kuge. Načelnik Veterinarske inspekcije da ta inspekcija ne može biti prisutna u svako doba i na svakom mestu, pa zato u stvari svaki potrošač treba da bude i inspektor i da dojavi veterinarskoj inspekciji ukoliko postoje neki problemi.

Carina mora da pojača kontrolu automobila

Zoran Ivanović napominje da u Srbiji nema naznaka da bi bolest mogla da se pojavi, ali apeluje na građane da hranu, naročito tokom letnjih meseci, kupuju samo na mestima koja su pod kontrolom inspekcija i gde se hrana čuva u rashladnim vitrinama. On objašnjava da zaplenjena hrana u Srbiju nije došla ilegalnim kanalima već je prevezena privatnim automobilima, te apeluje i na carinske službe da pojačaju nadzor nad vozilima koja ulaze u našu zemlju.

Namirnice životinjskog porekla moraju se čuvati na odgovarajućim temperaturama 

U Veterinarskoj inspekciji objašnjavaju da se živinsko meso, u prodavnicama, ali i na pijacama, mora da se čuva na temperaturi od 2°C, hrana životinjskog porekla (mesne prerađevine, salame, viršle...) na 4°C, a mlečni proizvodi na 8°C, jer se kako tvrde nadležni, bakterije u hrani, koja se ne čuva na tim temperaturama, umnožavaju na svakih 20 minuta.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Izvori

021


Tagovi

Afrička kuga svinja Svinja Svinjarstvo Bolesti Srbija Mađarska Meso Ministarstvo poljoprivrede Uprava za veterinu Carina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.