Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravo tlo
  • 18.03.2023. 15:00

Započeo veliki projekat o zdravlju zemljišta vredan više od pet miliona evra

Projekat "InBestSoil" se bavi davanjem ekonomske vrednosti zdravlju zemljišta, s obzirom na njegove različite funkcije. Uključuje 19 institucija iz 10 zemalja, a među kojima je i Agronomski fakultet Univerziteta u Zagrebu.

Foto: Depositphotos/emjaysmith
  • 54
  • 17
  • 0

"Zemljište je ključna veza između globalnih ekoloških problema kao što su klimatske promene, upravljanje vodama i gubitak bioraznovrsnosti. Istovremeno, ono je bitan neobnovljivi resurs za poljoprivredu, koji predstavlja osnovu za proizvodnju hrane i drugih potrebnih resursa za cirkularnu ekonomiju", izjavio je Dijego Soto Gomez, koordinator projekta "InBestSoil" i istraživač na španskom Univerziteta u Vigu. 

Projekat "InBestSoil - Monetarna procena usluga ekosistema zemljišta i pokretanje inicijativa za ulaganje u zdravlje zemlje: uspostavljanje smernica za uključivanje zdravlja tla u kreiranje poslovanja i politike" je započeo ovog januara pod vođstvom pomenutog univerziteta, a predstavljen je nedavno u Zagrebu. Njegova vrednost veća je od pet miliona evra i uključuje 19 institucija iz 10 zemalja. 

Čak 61 posto zemljišta je degradirano

"Cilj nam je naglasiti temeljnu važnost zemljišta za našu dobrobit i život te se uhvatiti u koštac s glavnim izazovima našeg vremena", poručio je Soto Gomez govoreći o projektu koji će se baviti davanjem ekonomske vrednosti zdravlju zemlje, s obzirom na njegove različite funkcije: od proizvodnje vlakana i hrane do njegove uloge u očuvanju kulturne baštine. 

Od pašnjaka do sredine gradova

U tu su svrhu širom Evrope odabrana eksperimentalna područja na kojima se koriste efikasne tehnike poboljšanja zdravlja zemljišta ("lighthouses"). To uključuje različite regije, kao što su pašnjaci u Španiji gde se stočarstvo koristi za regeneraciju zemljišta iscrpljenog konvencionalnom poljoprivredom, ili pak životnu sredinu Vilniusa te Zagreba, gde poljoprivreda može poboljšati infiltraciju, ulazak vode u zemljište i smanjiti učestalost poplava

Zemlja je podložna klimatskim promenama (Foto: InBestSoil)

Druge eksperimentalne regije uključuju, na primer, diversifikaciju poljoprivredne proizvodnje u Holandiji gde se želi povećati plodnost zemljišta uključivanjem lupina u njihove plodorede, dva napuštena rudnika ili pak borealnu šuma (tajga) u kojoj se ostaci iz drvne industrije koriste za poboljšanje karakteristika tla.

U istraživačkim eksperimentima će se analizirati poboljšanja i mogućnost korišćenja tehnika na drugim mestima, kao i razvoj smernica koje će kompanijama omogućiti ulaganje novca u ta rešenja.

Projektni tim je multinacionalan sa različitim stručnim znanjima u poljoprivredi, istraživanju i komunikaciji. Koordinator je Univerzitet u Vigu, ostali koordinatori radnih grupa dolaze iz Španije, Švajcarske, Holandije, Italije, Rumnije, a među brojnim partnerima iz drugih evropskih zemalja je i Agronomski fakultet Univerziteta u Zagrebu. 

"InBestSoil" je projekat Horizon Europe programa Missions, koje zajednički finansira Evropska komisija u partnerstvu sa britanskom i švajcarskom vladom, s budžetom od gotovo šest miliona evra (4,6 milijuna evra od strane EK), a sprovodiće se u sledeće četiri godine. 


Tagovi

InBestSoil Agronomski fakultet Zdravlje zemljišta Projekat o zemljištu Vrednost projekta Klimatske promene


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Zašto ostavljam otpad u prirodi?

77


Glasova: 9

U svojoj blizini nemam nikakvu deponiju ili zeleno ostrvo 11,7%

Glasova: 4

Preskupo mi je da odvezem otpad ili platim nekoga da to uradi 5,2%

Glasova: 6

Isti đavo, svejedno će završiti negde u prirodi 7,8%

Glasova: 52

Ne ostavljam otpad u prirodi 67,5%

Glasova: 6

Briga me za otpad, imam drugih problema 7,8%

Pregled ankete

Pregled ankete