Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Referendum
  • 14.06.2021. 18:00

Završen referendum u Švajcarskoj: Ipak ništa od potpune zabrane pesticida

Direktna plaćanja samo za poljoprivrednike koji ne koriste pesticide i drže onoliko životinja koliko mogu da nahrane hranom koju mogu da proizvedu ili potpuna zabrana kao i uvoz hrane koja ih sadrži, bila su referendumska pitanja.

Foto: Bigstock/Leonid Eremeychuk
  • 175
  • 10
  • 0

Kako je i najavljen, 13. juna je u Švajcarskoj održan referendum o potpunoj zabrani pesticida. Građani su mogli da izglasaju direktna plaćanja samo za poljoprivrednike koji ih ne koriste kao i zabranu uvoza hrane koja ih sadrži, te držanje onoliko životinja koliko mogu da nahrane hranom koju su sami proizveli.

Prvi predlog, koji je tražio zabranu sintetičkih pesticida kroz 10 godina kao i uvoza prehrambenih proizvoda proizvedenih uz njihovo korišćenje ili koji ih sadrže, odbačen je sa gotovo 63 odsto glasova, piše topagrar.

Drugi predlog, odbačen sa više od 63 odsto glasova, predviđao je da vladine subvencije mogu dobiti samo oni poljoprivrednici koji ne koriste pesticide i antibiotike, a životinje hrane samo hranom koju sami proizvode.

Birači i vlada smatraju da bi usvajanje tih predloga značilo manju poljoprivrednu proizvodnju, veći uvoz iz drugih zemalja, ali i skuplju hranu.

"Pesticidi imaju ogroman uticaj na naše zdravlje i ne može se ovako nastaviti", rekao je za NY Times, Dominik Vajser, predstavnik grupe koja zagovara njihovu zabranu. Dodao je da iako dugoročni uticaj hemikalija još nije u potpunosti poznat postoje studije koje su dokazale da utiču na niz zdravstvenih problema kod ljudi, poput Parkinsonove bolesti i neplodnosti.

Pad proizvodnje do 30 odsto

Martin Rufer, direktor švajcarskog udruženja poljoprivrednika, rekao je da bi potpuna zabrana bila nerealna i imala velike posledice za poljoprivredni sektor i gazdinstva. Pojašnjava da su poljoprivrednici želeli da koriste manje pesticida, ali da nemaju dovoljno održivih alternativa. Predvideo je i da bi poljoprivredna proizvodnja pala za 20 do 30 odsto ako bi predlozi referenduma bili usvojeni, te da bi to prisililo ovu alpsku državu na veći uvoz.

"Ne prskamo ni svoje probleme", upozorio je David Jakobsen, organski proizvođač, protiveći se upotrebi agrohemikalija. Vlasnik je gazdinstva od 125 hektara u blizini Ciriha, a bavi se organskom proizvodnjom žitarica, voća i povrća. Svestan je, kaže, da bi korišćenje pesticida uticalo na bioraznovrsnost i stvorilo zavisnost od njih.

"Kada jednom krenete da ih koristite, morate da nastavite", zaključio je.

Predsednik Švajcarske i bivši poljoprivrednik, Gaj Parmelin rekao je kako se način njihove upotrebe u toj zemlji uveliko promenio poslednjih godina.

"Sve više i više konvencionalnih poljoprivrednika koristi proizvode odobrene za organski uzgoj", istakao je dodavši da se tamo i prodaja sredstava za zaštitu bilja smanjila kao rezultat alternativnih pristupa poput mehaničkog uklanjanja korova ili setve otpornih sorti. 


Tagovi

Švajcarska Referendum Pesticidi Zabrana


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.