Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Quad / ATV
  • 14.12.2018. 18:00

Kvadovi u poljoprivredi sa lakoćom menjaju uloge manjih traktora

Poljoprivrednici polako prepoznaju niz mogućnosti u kojima im mali kvad / ATV može pružiti. Baš kao pravi pomoćnik na farmi, njivi, voćnjaku ili u šumi. Novost je da polako dolaze i u električnom izdanju, u kojoj im je nestala velika mana - buka.

Foto: Vedran Stapić
  • 10.566
  • 93
  • 0

Kvad (Quad) / ATV je na našim prostorima još uvek atrakcija. Može se naći u adrenalinskim ponudama ruralnog turizma, što govori da ih još uvek smatramo igračkom za odrasle i sredstvom zabave. Ipak, kako se tehnologija razvija, a potrebe menjaju, uloga kvadova postaje ozbiljnija i značajnija. Sve češće ih viđamo i na poljoprivrednim sajmovima sa brojnim priključima i primenama, različitih proizvođača.

Zato nije za čuženje da ih sve više i poljoprivrednici prepoznaju kao prave pomoćnike na farmi, njivi, voćnjaku ili u šumi. Sve češće i zamenjuju ulogu traktora - sa lako zamenjivim priključcima i prilagodljivim vešanjem. 

Manji, sporiji i bolji - traktor budućnosti koji dolazi iz prošlosti

Razvoj moderne mehanizacije ide dalje i prilagođava se svim terenima i potrebama. Dokaz tome su ovi četvorotočkaši, koji sa sve snažnijim motorima i robusnijim okvirima čine ova vozila i efikasnijim farmerskim alatom. Oni danas sa lakoćom menjaju uloge manjih traktora, na primer za košenje, malčiranje, čišćenje snega ili transport manje količine drva. Mogu odraditi brojne zadatke na farmi, a pri tome uvek ostaje prisutan i njihov zabavni karakter.

Danas za kvadove možete naći priključke kao što su ralica za sneg, kosilica, nosač bala, plug, oračica, drljača, kultivator, tanjirača, malčer, sejalica, nosač trupaca, svrdlo, prskalica i mnoge druge koji se inače koriste na traktorima. Naravno, njihova snaga nije u rangu velikih traktora, ali su puno praktičniji za neke operacije. 

Električni kvad nije bučan 

Razvoj ovog tržišta danas buja i polako ide u smeru e-ATV - električnih kvadova, baš kao i čitave automobilske industrije. U toj novoj verziji kvada na struju, nestala im je i velika mana - buka, što je vrlo značajno za one koji puno vremena provode na njima, a i posebno praktično u radu sa životinjama. Ovi četvototoškači su vrlo dinamični i pogodni za sve terene, pa tako štede vreme -  u kratkom roku obići stado krava na pašnjaku, proveriti stanje u voćnjaku ili njivi, nikada nije bilo lakše. Bez prljanja automobilia, polagane vožnje traktora ili pešačenja.

Kvadovi na sajmu Agromek 2018 u Danskoj 

Kada se govori o emisiji buke, ona je kod električnog kvada toliko niska, da neće uzbuniti stoku kada joj se približite, ili divljač u šumi. 

Ne emituje ugljenik dioksid 

Briga o životnoj sredini danas je top tema, na bilo kom nivou komunikacije. Zato raduje činjenica da je eko punjač koji koristi električni kvad obnovljiv, te da, naravno, ne emituje ugljenik dioksid. Jednostavno se može napuniti bilo gde i nema potrebe za rezervoarima goriva i prostorom za njihovo pohranjivanje. 

Dakle, kvad više nije samo vozilo koje se koristi u ekstremnim sportovima i za zabavu, nego alat koji itekako može pomoći i poljoprivrednicima u obavljanju svakodnevnih poslova, a pri tome u električnoj verziji ostavljati mali uticaj na životnu sredinu. Neće oni, naravno, značajno ugroziti tržište traktora, ali će zasigurno širiti svoju nišu i ulogu u svakodnevnici ruralnog prostora. Zato se s pravom možemo pitati - hoće li većina poljoprivrednika za 10 godina imati e-kvad na svom gazdinstvu?

U videu pogledajte kako funkcioniše Eco Charger Quad na farmi Kejpits (Keypits) u Devonu (Velika Britanija). 


Tagovi

Quad EQuad ATV UTV Priključak Mehanizacija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.