Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tilmor
  • 28.04.2018. 18:00

Manji, sporiji i bolji - traktor budućnosti, koji dolazi iz prošlosti

Sledeće godine na tržištu će se pojaviti traktor Tilmor, koji će prvenstveno koristiti organski proizvođači. Mogao bi postati hit i među ostalima.

Foto: Tilmor.com
  • 1.939
  • 148
  • 0

Pre 12 godina, porodica Štajner (Steiner) iz Orvila (Ohajo, SAD), odlučila je da konvencionalni uzgoj kukuruza i soje prebaci u održivu organsku farmu. Brzo su shvatili da će im za takav posao biti potrebni i novi, drugačiji alati. U njih se nisu uklapali veliki traktori ili klimatizovani kombajni. Dolazio je u obzir samo osnovni traktor sa lako zamenjivim priključcima i podesivim točkovima, koji se mogu prilagoditi potrebama različitih redova. 

Tokom proteklih šest i više decenija, kada se poljoprivreda snažno okrenula monokulturi, sledilе su je i prateće mašine, specijalizovane upravo za monokulturu. Međutim, porodica Štajner, koja takođe proizvodi i opremu još od 1974. godine, imalа је dobru poziciju da reši taj problem, piše Modern Farmer

Šta bi model G moglo da dovede u XXI vek?

Navikli su da rade u malim serijama za razliku, na primer, od John Deera. 

"Puno vremena smo proveli s ekološkim proizvođačima širom SAD-a i saznali da puno rade sa modelom Gs", pojašnajva Lajdel Štajner (Lydell Steiner), farmer treće generacije ove porodice, pozivajući se na dinosaura među traktorima, koji je nekada davno, od 1948. do 1955. proizvodila nekadašnja firma Allis-Chalmers Manufacturing. Podsećamo, ovakav model traktora ima i John Deere i danas predstavlja oldtajmer među traktorima. 

"Pitali smo se, šta bi model G moglo da dovede u XXI vek. Naši ispitanici su hteli traktor koji sami mogu da poprave. Bilo je poželjno da vozi sporije, pa smo odlučili da stvorimo nešto što vozi manje od kilometra na sat", kaže Štajner. 

Tako su prošlog oktobra Štajneri lansirali svoj brend Tilmor sa linijom Modela G koji je kompatibilan sa priključcima. Međutim, Tilmor će u prodaju tek sledeće, 2019. godine. Lajdel predviđa hit, ne samo među organskim poljoprivrednicima. 


Tagovi

Tilmor Lydell Steiner Model G Traktor Organska proizvodnja Monokultura John Deere


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.