Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptice Srbije
  • 14.08.2020. 10:30
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Zrenjanin

Primećen orao ribar u donjem toku Tise

Ptica orao ribar vodi se kao iščezla u Srbiji dok je na IUCN-ovoj listi svrstana u kategoriju nižeg stepena opasnosti.

Foto: Ustanova "Rezervati prirode" Zrenjanin
  • 246
  • 10
  • 0

Prilikom redovnog obilaska Specijalnog rezervata prirode "Ritovi donjeg Potisja", čuvar prirode Milan Plavšić i diplomirani biolog-master Jasna Jovanov, uočili su jedinku orla ribara (Pandion haliaetus) na lokalitetu Komonj, mrtvaji u donjem toku Tise, navode iz Ustanove "Rezervati prirode" u Zrenjaninu.

Ova vrsta je retka i redovan je posetilac Srbije tokom seobe u Afriku. Orao ribar je prepoznatljiv po beloj glavi sa crnom prugom preko oka i po braon ogrlici na belim grudima. Raspon krila ove vrste se kreće od 152 do 167 centimetara, a težina od 1.200 do 2.000 grama. Orao ribar je izuzetan lovac i poznat je po naglom obrušavanju i zaranjanju u vodu prilikom lova. Glavna hrana ove ptice su, naravno, ribe.

'Ribolovac' sa snažnim kandžama

Ova vrsta se vodi kao iščezla u Srbiji dok je na IUCN-ovoj listi svrstana u kategoriju nižeg stepena opasnosti.

Poznato je da orao ribar nastanjuje širok spektar staništa, i gnezdi se na bilo kojoj lokaciji koja se nalazi u blizini veće vodene površine koja će mu obezbediti hranu. Kako se navodi u stručnoj literaturi, ova ptica nadleće vodu i, kada ugleda ribu, ustremi se ka njoj, sklopi krila i zaroni. U zavisnosti od iskustva i veštine, tek u svakom trećem ili četvrtom pokušaju uspeva da izroni sa plenom. Kada uzleti sa ribom u kandžama, svoj ulov namešta tako da je glava ribe okrenuta unapred, a zatim odleće na suvo mesto, najčešće u blizinu gnezda, da bi jeo.


Tagovi

Orao ribar Retke ptice Iščezle ptice Mrtvaja Komonj Donji tok Tise Ptice Srbije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u