Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptice Srbije
  • 14.08.2020. 10:30
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Zrenjanin

Primećen orao ribar u donjem toku Tise

Ptica orao ribar vodi se kao iščezla u Srbiji dok je na IUCN-ovoj listi svrstana u kategoriju nižeg stepena opasnosti.

Foto: Ustanova "Rezervati prirode" Zrenjanin
  • 246
  • 10
  • 0

Prilikom redovnog obilaska Specijalnog rezervata prirode "Ritovi donjeg Potisja", čuvar prirode Milan Plavšić i diplomirani biolog-master Jasna Jovanov, uočili su jedinku orla ribara (Pandion haliaetus) na lokalitetu Komonj, mrtvaji u donjem toku Tise, navode iz Ustanove "Rezervati prirode" u Zrenjaninu.

Ova vrsta je retka i redovan je posetilac Srbije tokom seobe u Afriku. Orao ribar je prepoznatljiv po beloj glavi sa crnom prugom preko oka i po braon ogrlici na belim grudima. Raspon krila ove vrste se kreće od 152 do 167 centimetara, a težina od 1.200 do 2.000 grama. Orao ribar je izuzetan lovac i poznat je po naglom obrušavanju i zaranjanju u vodu prilikom lova. Glavna hrana ove ptice su, naravno, ribe.

'Ribolovac' sa snažnim kandžama

Ova vrsta se vodi kao iščezla u Srbiji dok je na IUCN-ovoj listi svrstana u kategoriju nižeg stepena opasnosti.

Poznato je da orao ribar nastanjuje širok spektar staništa, i gnezdi se na bilo kojoj lokaciji koja se nalazi u blizini veće vodene površine koja će mu obezbediti hranu. Kako se navodi u stručnoj literaturi, ova ptica nadleće vodu i, kada ugleda ribu, ustremi se ka njoj, sklopi krila i zaroni. U zavisnosti od iskustva i veštine, tek u svakom trećem ili četvrtom pokušaju uspeva da izroni sa plenom. Kada uzleti sa ribom u kandžama, svoj ulov namešta tako da je glava ribe okrenuta unapred, a zatim odleće na suvo mesto, najčešće u blizinu gnezda, da bi jeo.


Tagovi

Orao ribar Retke ptice Iščezle ptice Mrtvaja Komonj Donji tok Tise Ptice Srbije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...