Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brzorastuće povrće
  • 13.09.2018. 16:30

Brzorastuće povrće - posejte u septembru, jedite već u oktobru

Brzo će zima, pa će nam uskoro biti potrebni i vitamini i minerali koji će nas čuvati od virusa, bakterija. Već sada razmišljajte o tome koje povrće posejati i posaditi, a da bi ga mogli konzumirati već za oko 30 dana.

Foto: Bigstockphoto/Goodmoments
  • 4.729
  • 129
  • 0

Leto tako brzo prođe i odnese sa sobom svoje šarene plodove. Istina, paradajz, paprika i tikvice mogu se brati još u septembru. Tu su i slatke tikve, koje ćemo jesti celu zimu, pa i mahune, tamo do prvih mrazeva. Ali, sad već pomalo nedostaje salate i zelenog povrća da snabdemo organizam vitaminima i mineralima za nadolazeću zimu. Pa kao što se drva za zimu nabavljaju u rano leto, tako i organizam već sada treba snabdeti svim potrebnim što će nas držati zdravima i vitalnima zimi, tamo do proleća. 

Zato ovaj mesec možete posejati i posaditi povrće koje će zbog topline zemlje, dovoljno vlage i još uvek dugog razdoblja sunčeve svetlosti, brzo rasti i napredovati. 

Zato u septembru nemojte propustiti da posejete rotkvicu, spanać, švajcarsku blitvu (blitva sa roza i(li) žutom stapkom), matovilac, kres salatu, rukolu, zimsku salatu, kelj ili da posadite luk - beli, srebrnjak ili kozjak, rasadu zimske salate i ozimog kelja. 

Septembar - mesec značajnih radova 

Spanać, bolje rečeno, bejbi spanać, dakle mali listovi za salatu, biće spremni za konzumaciju za 30 dana nakon što ste ih posejali. Pri branju ga nemojte čupati nego listove režite, a korenčići koji ostanu, u proleće će dati novi rod. Sejte ga u redove, ili ovlaš po gredici, na dubini od 2,5 cm.  Isto je i sa blitvom koja se možda već i sama osemenila u bašti. Pustite je neka raste i berite mlade listove. 

Spanać se dobro slaže sa rotkvicom, koja je za čas napolju. Male crvene glavice će vas oraspoložiti već za pet od šest nedelja. Ne voli toplo vreme, pa ako je još uvek pretoplo, i ako prognostičari najavljuju duže razdoblje toplih dana, možete pričekati sa setvom. Pre nego što ih posejete, prearšovite i dobro razrahlite zemlju. Rotkvica se najčešće seje u redove, na dubini od 1,5 cm. 

Kelj, pogotovo uskolisni kelj, biće napolju za oko 30 dana, kada ga možete brati i pripremati na lešo. Posebno će biti ukusan kada ga "dotakne" prvi mraz. 

Salate kao što su matovilac, rukola, zimska salata, radič, a posebno kres salata, takođe brzo niknu. Bilo koju od njih možete brati dok su listovi još mladi, dugi tek 5 cm. Makazama odrežite listove i pustite ih da rastu dalje. Dobar komšija im je luk. Kres salata je spremna za konzumiranje nakon 30 dana, a ako je posejete u posudicu, na prozorskoj dasci, možete ju jesti i ranije, i to zajedno sa klicom. 

Beli luk, luk srebrnjak ili luk kozjak takođe možete da posadite već sada. Njegova pera za mesec dana neće bit tako velika i snažna kao što će biti u rano proleće, ali dobro će poslužiti kao izvrstan izvor vitamina i minerala. 

Dakle, uživajte u septembru što više možete. Na suncu, sa rukama u zemlji, a nakon nekoliko nedelja uživajte u plodovima svoga rada! 


Tagovi

Brzorastuće povrće Sejanje Jesen Sadnja Jesenje povrće


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.