Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova
  • 08.09.2018. 10:30

Septembar - mesec značajnih radova

Septembar je mesec radova kako u ratarstvu, tako u voćnjaku, povrtnjaku, pčelinjaku, ali i u cvetnom vrtu.

Foto: Wavebreak Media Ltd/Bigstockphoto
  • 1.245
  • 50
  • 0

Prema trenutnim najavama meteorologa predstoji nam Miholjsko leto - najavljuju se i visoke temperature tokom dobrog dela jeseni. Ovakve vremenske prilike mogu loše da se odraze na biljke i poljoprivredu, posebno ako ne bude bilo padavina.

Ratari imaju pune ruke posla, nastavlja se setva dateline, trava i uljane repice. Prva polovina meseca rezervisana je za jesenje oranje zemljišta koje je namenjeno za prolećnu setvu. Počinje berba ranih hibrida kukuruza i soje, vrše se pripreme za ozime useve: raž, ovas, pšenicu i ječam.

Radovi u voćnjaku

U voćnjaku se ubiru plodovi oko kojih su se voćari trudili tokom cele godine. Počinje berba zimskih sorti jabuke i kruške, šljive, oraha, lešnika, badema, pitomog kestena. Početkom meseca se završava kalemljenje voćki očenjem na spavajući pupoljak. Trebalo bi obratiti pažnju na zasade krušaka, jer postoji mogućnost pojave kruškinog cvetoždera, čije posledice se primećuju tek u proleće, zato se preporučuje prskanje jednom krajem meseca, ali tek kada se oberu plodovi.
 

Kupina - đubrenje i priprema izdanaka za iduću sezonu (Foto: Verica Matić)

Ukoliko planirate podizanje novih zasada voćnjaka sada je pravo vreme za osnovno đubrenje i pripremu zemljišta.
Idealno je vreme za rezidbu izdanaka koji su doneli rod kod ranih sorti kupine (ili maline ukoliko niste uradili), i zaštitu ostavljenih izdanaka za rod u narednoj godini (samo sorti čija je berba završena).

Radovi u vinogradu - počinje berba

Ljubitelji grožđa i vina imaju pune ruke posla, jer dozrevaju stone sorte vinove loze. Pošto ne dolazi do sazrevanja u isto vreme i berba se sprovodi u nekoliko navrata. Trebalo bi brati isključivo zrele i zdrave grozdove i to kada je zrelo najmanje 30% roda.
Pored berbe grožđa pravo je vreme priprema za jesenju sadnju vinove loze. Klimatsko-geografski uslovi kod nas pogoduju jesenjoj sadnji, pre nego prolećnoj. Zemljište se nakon obrade đubri stajskim đubrivom i mineralnim đubrivima. Kada su u pitanju podloge kod kalemljenih loza, preopruke su da se posavetujete sa vrsnim stručnjacima po tom pitanju.

Povrtnjaci - prave oaze plodova

Počinje berba povrtarskih kultura i njihova priprema za zimnicu. Bere se boranija, kornišon, paradajz, paprika, bundeva. Vadi se krompir. Nakon berbe u povrtnjaku neophodno je ukloniti preostale biljne ostatke koji se mogu usitniti i kompostirati - odličan materijal za malčiranje ili prekrivanje gredica.

Sadnja luka (Foto: Verica Matić)

Odlično je vreme za negu rasada salate i luka srebrnjaka na otvorenoj leji. Takođe, preporučuje se setva rotkve, spanaća i salate na 7-10 dana. Biljke u bašti je neophodno zaštititi od ranih mrazeva, čija pojava je primetna u ovom periodu godine.

Nega travnjaka i cveća 

Lepi dani pogoduju razmnožavanju perena (višegodišnje zeljaste ukrasne biljke), sređivanju sezonskog cveća i popravljanju travnjaka.
Travnjake kositi redovno, ukoliko podloga bude vlažna odložiti košenje, a sečivo na kosačicama bi trebalo podesiti niže. Vreme je odlično za sadnju listopadnog drveća, žbunja i žive ograde, kao i četinara.

Cveće pripremiti za sobne temperature (Foto: Verica Matić)

Period je pogodan za vađenje lukovica gladiola, pregledati ih i spremiti u skladište na suvo i hladno mesto. Muškatle se mogu razmnožavati reznicama. Vreme je za unošenje sobnih biljaka koje su bile na balkonu i u vrtu tokom prethodnih meseci. Pre toga je veoma važno da se biljke prilagode sobnoj temperaturi, tako što će se prvo uneti u nus prostoriju npr. trem, kako bi se lakše prilagodile nastalim tempreaturama.

Radovi na pčelinjaku

Medne nastavke, ukoliko su ostali na košnicama, trebalo bi skinuti i skloniti u skladišta. Ukoliko neka društva nemaju dovoljno hrane, prihraniti, a u šećerni sirup se preporučuje dodavanje meda. Pri pregledu košnice obratiti pažnju da li je leglo zdravo.
Tretman protiv varoe sprovesti što je pre moguće. Obezbediti dovoljno vode u pčelinjaku i postaviti lovilice za ose i stršljene. U skladištima pregledati medne nastavke, napraviti selekciju ramova.


Tagovi

Septembar Radovi Voćnjak Povrtnjak Bašta Muškatle


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.