Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj cvekle
  • 14.04.2024. 12:00

Planirate da uzgajate cveklu? Ovo treba da znate

Povoljni uslovi za čuvanje cvekle tokom skladištenja su kada je vlažnost vazduha oko 96 odsto, a temperatura oko 0°C

Foto: Depositphotos/SashaKhalabuzar
  • 137
  • 17
  • 0

Cvekla (Beta vuglaris) je dvogodišnja biljka i jedna od najzdravijih i najlekovitijih povrtarskih kultura. Bogata je različitim mineralima i vitaminima, lako se vari, utiče na obnavljanje krvi i dokazano je da ima antikancerogene sastojke. Ukoliko planirate da je uzgajate, važno je da se držite određenih pravila.

Vreme setve zavisiće od cilja proizvodnje. Za letnju potrošnju se može sejati od polovine marta do kraja maja, a vreme setve bitno utiče na prinos i na njen kvalitet.

“Cvekla je biljka dugog dana. To znači da optimalno iskorišćavanje sunčeve energije zavisi od površine lisne mase tokom vegetativnog perioda”, kaže savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo u PSSS Užice Ljubodrag Pantelić, dodajući da u prvim fazama razvoja ova biljka ima veće zahteva za vodom.

“U kasnijim fazama, sa razvojem korenovog sistema, postaje tolerantna na nedostatak vlage, ali ne na duži period. Za uspešnu proizvodnju neophodna je količina padavina od 190 do 230 ml.”

Najintenzivnija potrošnja vode je u intenzivnom razvoju lisne mase (jun - avgust), kada je povećana temperatura sa smanjenjem vazdušne vlage. Kako smo ranije pisali, najbolji pokazatelj da joj nedostaje voda je kada lišće počne da pada na površinu zemljišta. Sa zalivanjem se prestaje jednu do dve nedelje pre vađenja.

Dublja, manje zbijena zemljišta

Za gajenje se preporučuju dublja, strukturna zemljišta, manje zbijena.

"Na teškim i zbijenim zemljištima dobija se deformisan koren, lošeg kvaliteta. Najbolji rezultati se postižu na zemljištima sa pH 6,5 do sedam. Oranični sloj treba da je mrvičaste strukture sa dobrim vodno vazdušnim režimom", objašnjava Pantelić.

U našim uslovima, kaže on, za gajenje cvekle pogodna su aluvijalna zemljišta, livadske crnice, a manje pogodna zemljišta su gajnjače i rudske crnice. Predusevi u kombinovanoj ratarsko - povrtarskoj proizvodnji su: grahorica, strna žita, odnosno usevi koji ranije ostavljaju slobodno zemljište.

Dubina oranja za proizvodnju cvekle je vrlo bitna i treba da iznosi oko 30 centimetara.

Poželjno je osim mineralnih đubriva koristiti i stajnjak (foto: Depositphotos/dementevajulia)

"Obradu treba obaviti neposredno po skidanju prethodnog useva. Nakon toga se obavlja predsetvena priprema zemljišta za cveklu na dubini od 10 centimetara, čime se stvara rastresit površinski sloj u koji će biti položeno seme."

Kako pojašnjava ovaj savetodavac, sa ovakvom pripremom se stvara dobar ambijent za gajenje biljke u smislu vodnovazdušnog režima.

Kako đubriti?

U proizvodnji ove kulture poželjno je pored mineralnih đubriva koristiti i stajnjak.

"Đubrenje obavljamo prema urađenoj agrohemijskoj analizi. Trećinu ili 1/2 preporučene količine azota i 2/3 fosfora i kalijuma apliciramo u osnovnoj obradi", napominje ovaj savetodavac i dodaje da se pred setvu unosi preostala količina fosfora i kalijumai do 1/5 ukupne količine azota.

Prihranjivanje se obavlja neposredno posle proređivanja, pojave drugog para listova i drugog pred sklapanje redova.

Izbor semena

Pantelić kaže da se za setvu koristi seme koje je deklarisano i ima čistoću 97 odsto i klijavost 80 odsto. Sklop biljaka zavisiće od uslova proizvodnje.

"Međuredna obrada se obavlja tri, četiri puta tokom vegetacije, dok biljke ne sklope redove. Najbolje je da se kultivacija obavlja po potrebi, odnosno da se izvodi posle svakog navodnjavanja ili posle svake kiše, u cilju sprečavanja formiranja pokorice."

Dubina kultivacije u početku se obavlja na šest do osam centimetara, a kasnije nešto pliće tri do pet centimetara. Povoljni uslovi za čuvanje cvekle tokom skladištenja su kada je vlažnost vazduha oko 96 odsto, a temperatura oko 0°C.

"Tako se može uspešno čuvati od tri do pet meseci. Za manju preradu može se čuvati u trapovima i podrumskim skladištima", zaključuje on.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Uzgoj cvekle Sadnja cvekle Đubrenje cvekle Ljubodrag Pantelić PSSS Užice Skladištenje cvekle


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".