Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proređivanje cikle
  • 17.03.2023. 07:30

Cvekla se ne seje pregusto, kada i kako je proređivati?

Odgovara joj slabo alkalno zemljište. Zbog toga odlično reaguje kada se dodaje drveni pepeo. Šta još treba znati o uzgoju cvekle?

Foto: Depositphoto/dmitryi
  • 1.021
  • 48
  • 0

Setva cvekle je specifična, jer su semenke tokom zrenja međusobno srasle. Kad je posejemo, niče nekoliko novih biljčica, najčešće dve do tri. Zbog toga je ne treba pregusto sejati i moramo je proređivati da osiguramo dovoljno prostora za normalan razvoj.

Profesionalni uzgajivači koriste razdvojeno seme čime se olakšava njeno uzgajanje ili seme namenskih sorti koje daje samo jednu biljku.

Sporo niče

Može da se uzgaja u plasteniku i na otvorenom. Za razliku od većine ostalog povrća cvekli odgovara slabo alkalno zemljište. Zbog toga odlično reaguje kada dodaje drveni pepeo ili kada se tokom razvoja zaliva njegovim rastvorom. Veliki je potrošač kalijuma, fosfora i bora. Manjak bora će se manifestovati pojavom tamnog središnjeg dela ili nastaje šupljina.

Za sočnost treba ispuniti određene uslove (Foto: Depositphoto/belchonock)

Površinski sloj treba da je dobro pripremljen, a zemljište propusno. Sporo niče i na početku se slabo razvija.

Kada i kako obaviti proređivanje? 

Proređivanje se može obaviti iz jednog ili dva puta, a najbolje posle kiše ili zalivanja kada je oblačan dan. Prvi put se obavlja kada mlade biljke razviju dva do četiri prava lista, odnosno dostignu visinu od osam do 10 cm. Uklanjamo slabije biljke, a ostavljamo najrazvijenije. Međutim, ne moramo ih baciti. Možemo ih presaditi na drugo mesto jer ona podnosi presađivanje. Razmak posle prvog proređivanja je od tri do pet centimetra.

Drugo proređivanje se obavlja kada su biljke visine do 15 cm na razmak od osam do 10 cm, a pojedini taj razmak povećavaju i do 15 cm kako bi cvekla bila krupnija. Druga opcija je da već prvi put obavimo čupanje biljaka i formiramo odgovarajući razmak.

Voli vodu

Kako bi dobili sočnu cveklu potrebno je redovno zalivati ako to uslovi zahtevaju. Posle proređivanja se obilno zaliva, a zatim prema potrebi. Najbolji pokazatelj da joj nedostaje voda je kada lišće počne da pada na površinu zemljišta. Sa zalivanjem prestajemo jednu do dve nedelje pre vađenja. Odgovara joj da se zalije lišće. Ako je suša koren će biti sitan, suv i bezukusan.

Redovno se uklanjaju korovi, jer ih ne podnosi. Dobro reaguje na prirodna đubriva od divizme ili od živine.


Povezana biljna vrsta

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, koren, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvetnu stabljiku, cvet, plod i seme.... Više [+]

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, koren, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvetnu stabljiku, cvet, plod i seme.... Više [+]

Tagovi

Cikla Cvekla Drveni pepeo Setva cvekle Zalivanje Proređivanje cvekle Uzgoj cvekle


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.