Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest salate
  • 01.04.2023. 13:30

Antraknoza salate: Glavice su sitnije i često nisu za ishranu

Biljke ne treba saditi gusto kako bi se obezbedilo provetravanje izmedu redova.

Foto: Depositphoto/@alexraths
  • 104
  • 33
  • 0

Antraknoza salate je bolest koja je prouzrokovana gljivicom Microdochium panattonianum. Ovom patogenu pogoduje hladno i vlažno vreme i velika količina vode. Može doći do oštećenja i izumiranja starijeg lišća salate, kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru. Takvi listovi, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Pirot Zoran Panajotović, moraju da se uklanjaju pre iznošenja salate za prodaju, čime glavice salate postaju sitnije i teže se prodaju.

"Simptomi su sitne, mrke vodenaste pege, koje se nalaze u najvećem broju duž lisnog nerva. Pege su prstenaste čiji centar vremenom ispada i tako nastaju šupljine na listu. Optimalna temperatura za zarazu je 20 do 22 stepena Celzijusa", kaže savetodavac i dodaje da zaraza može da nastupi i u rasponu od pet do 30 stepeni, dok spore mogu da klijaju i da zaraze u razmaku od dva do četiri sata.

One vremenom postaju nekrotične, a obolelo tkivo u okviru pega se raspada. Takve pege su udubljene, a centar im je žutosmeđ sa tamnim oreolom. Na pojedinim mestima dolazi do njihovog spajanja i obrazovanja većih udubljenja u tkivu. Na glavnom nervu i peteljkama lista salate pege su izduženog oblika i udubljene, tipične za antraknozu.

Glavice su sitnije

Kada dođe do jačeg napada gljive, glavice salate su sitnije, gube na kvalitetu i često nisu za ishranu.

"Zbog kratke vegetacije, često je nepoštovanje plodoreda. Gljiva ostaje u zaraženim ostacima u zemljištu pa je uklanjanje biljnih ostataka obavezno. Takođe, potrebno je redovno provetravanje objekata da bi se smanjila vlažnost i otklonili povoljni uslovi za razvoj gljive. Salatu na istom mestu ne gajiti najmanje tri godine. Izbegavati navodnjavanje veštačkom kišom kako bi se sprečilo širenje bolesti". kaže Panajotović i dodaje da biljke ne treba saditi gusto kako bi se obezbedilo provetravanje izmedu redova.

Preventiva - uništavanje svih korovskih srodnika salate

Podsetimo, kao preventivnu meru protiv ove bolesti stručnjaci preporučuju uništavanje svih korovskih srodnika salate u blizini njenog gajenja, ali ne savetuju okopavanje, niti obavljanje druge agrotehničke operacije, a zatim dezinfekciju zemljišta i primenu fungicida sa kratkom karencom tokom vegetacije.


Tagovi

Antraknoza salate Microdochium panattonianum Zoran Panajotović Pege Dezinfekcija zemljišta Bolest salate


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!