Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva u avgustu
  • 01.08.2022. 07:30

Bašta u avgustu: Za jesenju berbu posejte još jednu turu tikvica, šargarepu, blitvu

Visoka temperatura i nedostatak vlage u zemljištu su faktori koji diktiraju setvu povrća u ovom mesecu. Šta se sve može sejati?

Foto: Depositphotos/atanechkav
  • 257
  • 23
  • 0

I dok će mnogi pomisliti da je avgust mesec u kome samo beremo plodove iz bašte, iskusniji baštovani i baštovanke znaju da je idealno vreme za setvu određenih povrtarskih kultura.

Problem koji se može javiti je nedostatak vlage u zemljištu i previsoke temperature. Zalivanje i odabir vrste i sorte će vam pomoći da uživate u mladom, svežem povrću tokom jeseni. Za klijanje, nicanje i početni rast je neophodno da osigurate zalivanje.

Nova setva

Ovo je mesec berbe, ali i vreme kada mnoge useve uklanjamo s gredica jer su završili svoju vegetaciju. Tako dobivamo prostor za novu setvu.

Pojedine vrste možemo sejati već početkom meseca, a za neke je bolje sačekati drugu polovinu, kada se temperatura snižava.

Previsoka temperatura vazduha i zemljišta može sprečiti klijanje i nicanje semena bez obzira na sadržaj vlage. Na to su posebno osetljive šargarepa i razne salate.

Pored njih vreme je za setvu rukole, kelerabe, endivije, matovilca, peršuna, kineskog kupusa, luka srebrnjaka, cvekle, blitve, kelja pupčara, spanaća, razne repe, tikvica.

Na mesto mahuna posejte tikvice (Foto: Depositphoto/Chretien)

Vlaga i kratka vegetacija bitni faktori

Šargarepa i peršun su vrste koje imaju sitno seme i tvrdu opnu. Bolje ih je posejati kada je temperatura vazduha ispod 30 stepeni Celzijusa. Njihova osetljivost se ogleda u lakom isušivanju klice. Setva je nemoguća bez dovoljno vlage u zemljištu, a još bolja opcija je da se nakvase papirne vreće i prekriju posejane gredice. Vlažan papir će sprečiti isušivanje zemljišta i semena u fazi klijanja. Kada vidite da su se počele pojavljivati biljčice uklonite mokar papir kako bi im omogućili rast.

Veoma zahvalna za uzgoj u ovo doba je blitva, jer će za berbu biti spremna za kratko vreme. Isti slučaj je i s raznim salatama. Kod zelenih salata birajte sorte koje su namenjene za setvu tokom jeseni, jer u suprotnom brzo mogu preći u formiranje cveta.

Pazite na izbor salata 

Izbor sorte će biti presudan i kod tikvica. Birajte one koje imaju kratak period vegetacije do dva meseca. Mogu da se poseju direktno u zemlju ili da ih uzgajamo iz sadnica.

Kako uzgojiti zelene tikvice bolognese

Dobrim se pokazala setva u dva do tri navrata, što obezbeđuje kontinuiranu berbu.


Tagovi

Setva u avgustu Setva povrća Leto u bašti Setva tikvica Setva salate Setva blitve Letnja setva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P