Visoka temperatura i nedostatak vlage u zemljištu su faktori koji diktiraju setvu povrća u ovom mesecu. Šta se sve može sejati?
I dok će mnogi pomisliti da je avgust mesec u kome samo beremo plodove iz bašte, iskusniji baštovani i baštovanke znaju da je idealno vreme za setvu određenih povrtarskih kultura.
Problem koji se može javiti je nedostatak vlage u zemljištu i previsoke temperature. Zalivanje i odabir vrste i sorte će vam pomoći da uživate u mladom, svežem povrću tokom jeseni. Za klijanje, nicanje i početni rast je neophodno da osigurate zalivanje.
Ovo je mesec berbe, ali i vreme kada mnoge useve uklanjamo s gredica jer su završili svoju vegetaciju. Tako dobivamo prostor za novu setvu.
Pojedine vrste možemo sejati već početkom meseca, a za neke je bolje sačekati drugu polovinu, kada se temperatura snižava.
Previsoka temperatura vazduha i zemljišta može sprečiti klijanje i nicanje semena bez obzira na sadržaj vlage. Na to su posebno osetljive šargarepa i razne salate.
Pored njih vreme je za setvu rukole, kelerabe, endivije, matovilca, peršuna, kineskog kupusa, luka srebrnjaka, cvekle, blitve, kelja pupčara, spanaća, razne repe, tikvica.
Šargarepa i peršun su vrste koje imaju sitno seme i tvrdu opnu. Bolje ih je posejati kada je temperatura vazduha ispod 30 stepeni Celzijusa. Njihova osetljivost se ogleda u lakom isušivanju klice. Setva je nemoguća bez dovoljno vlage u zemljištu, a još bolja opcija je da se nakvase papirne vreće i prekriju posejane gredice. Vlažan papir će sprečiti isušivanje zemljišta i semena u fazi klijanja. Kada vidite da su se počele pojavljivati biljčice uklonite mokar papir kako bi im omogućili rast.
Veoma zahvalna za uzgoj u ovo doba je blitva, jer će za berbu biti spremna za kratko vreme. Isti slučaj je i s raznim salatama. Kod zelenih salata birajte sorte koje su namenjene za setvu tokom jeseni, jer u suprotnom brzo mogu preći u formiranje cveta.
Izbor sorte će biti presudan i kod tikvica. Birajte one koje imaju kratak period vegetacije do dva meseca. Mogu da se poseju direktno u zemlju ili da ih uzgajamo iz sadnica.
Dobrim se pokazala setva u dva do tri navrata, što obezbeđuje kontinuiranu berbu.
Tagovi
Autorka