Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 27.02.2022. 07:30

Beli luk kao dobar i loš komšija

Kojem povrću i voću odgovara njegovo prisustvo? Koje povrće formira manji rod?

Foto: Verica Matić
  • 1.361
  • 103
  • 0

Beli luk je fantastična biljka. Ne samo da ćete imati povrtnu vrstu za jelo već je odličan kao zaštita za većinu biljnih vrsta koje uzgajamo. Prirodni je biostimulans koji povećava imunitet biljaka i prinos, odlikuje se antibakterijskim i antifungicidnim delovanjem i štiti biljke od napada štetočina.

Njegov jaki miris odbija većinu štetočina, ali se može koristiti i kao sredstvo za privlačenje oprašivača. Izuzetno je efikasan u baštama, voćnjacima, ali i na većim površinama kada se ispoštuju određeni zahtevi.

Kako povrće reaguje?

Lisnate kulture odlično reaguju na njegovo prisustvo. Imaju plitak koren koji ne smeta razvoju glavica, ne takmiči se za iste hranjive materije. Odaberite sorte zelene salate koje formiraju manje glavice ili ih uopšte ne formiraju, jer neće zauzimati prostor i blokirati svetlost. Rukola i spanać će odlično rasti. Spanać će sprečiti rast korova tokom zime.

Kupusnjače imaju koristi od belog luka. On im poboljšava ukus, posebno brokule, i štiti od velikog broja štetočina. Biljke su otpornije i manje dolazi do pojave oboljenja. Međutim, glavice luka će biti sitnije.

Od davnina se sadi zajedno sa šargarepom ili kao predusev šargarepe. On čisti zemljište od većine štetočina korena. Posađeni zajedno međusobno se štite, ali je odlična i sadnja na susednim gredicama ili poljima. Luk čuva šargarepu od šargarepine muve, a ona njega od lukove muve. Odlično deluje na celer i pastrnak koji pate od napada korenskih crva. U ovom slučaju luk svojim delovanjem smanjuje brojnost štetočina.

Odlično se pokazao i kada su u pitanju krompir i paradajz. Njih štiti od pojave plamenjače, ali i raznih štetočina. Paradajz će manje da napadaju lisne vaši, bele mušice i grinje, a plodovi će biti ukusniji. Glavice luka će biti krupnije. Najbolji efekat se postiže kada se uzgajaju na udaljenosti od pola metra, na susednim gredicama, ili u naizmeničnim poljima. Kod krompira će svojim mirisom delovati protiv krompirove zlatice. Može da smanji napad i brojnost. Isti efekat će imati i kada je u pitanju patlidžan.

Cvekla neće oduzimati hraniva luku, a on će je štiti od gljivičnih infekcija, odbijaće muvu i puževe.

Bez obzira o kojim paprikama je reč, slatkim ili ljutim, one obožavaju beli luk. Može se koristiti u plodoredu, uporedo uzgajati. Paprikama najbolje odgovara primena preparata.

Krastavci su specifični i njihova reakcija zavisi od sorte ili hibrida. U većini slučajeva taj učinak je pozitivan.

Voće i lekovito bilje

Najbolji je kao pratilac voćarskih kultura zbog antifungalnih osobina, sprečava pojavu krastavosti na jabuci, smanjuje kovrdžavost lista breskve. Većinu voćaka štiti od napada lisnih vaši, grinja, mrava, puževa i drugih štetnih insekata. Svojim mirisom tera zečeve i srne.

Izuzetan je kada su u pitanju jagode, jer ih štiti od štetočina i od bolesti, posebno od botritisa (truleži). Međutim, problem je što će glavice ostati male. Najbolje je da se uzgaja pre jagoda kako bi očistio zemljište.

Bobičastim kulturama, malini i kupini odgovara njegovo prisustvo. Smanjuje brojnost insekata, posebno mrava. Ima osobinu da umanjuje rast maline. Tera lisne vaši i grinje od ribizle.

Vinova loza će biti zaštićena od štetočina, a pojava plamenjače će biti sporija što vam daje vremena da je zaštitite. Glavice će biti manje.

Odličan je posađen pored ruže, jer je štiti od štetočina i gljivičnih oboljenja.

Od lekovitog bilja najbolje se slaže sa kamilicom, rutom, hajdučkom travom, čubrom, koprom, estragonom. Kamilica i ruta štite beli luk i poboljšavaju njegov ukus, a on njih štiti od lisnih vaši i drugih štetočina. Estragon pozitivno deluje na krupnoću glavica.

Posađen zajedno sa nevenom daje "baštensku ogradu" koja predstavlja prirodnu barijeru za većinu štetočina i tako sprečava njihovo naseljavanje u unutrašnjost bašte. Neven ga štiti od lukove muve.

Ko ne voli beli luk?

Mnogim biljkama odgovara u pratećoj sadnji, ali ima i onih kojima on ne odgovara. Sve mahunarke (grašak, pasulj) ne reaguju dobro na blizinu belog luka. Njih je potrebno saditi što dalje, jer će formirati manje cvetova i rod će biti slabiji. To se dešava zbog nakupljanja sumpora.

Crveni luk i kozjak se obično sade pored belog luka. Pošto su srodnici napadaju ih iste štetočine i obolevaju od istih bolesti. Zbog tog razloga se ne preporučuje sadnja na susednim gredicama. Takođe, potrebno je poštovati plodored i ne saditi pripadnike porodice lukova iz godine u godinu na istoj parceli ili gredici.


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Beli luk Dobre komšije Biljne komšije Bašta Setva Uzgajanje povrća


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!