Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krompira
  • 12.01.2024. 07:30

Bolesti krompira: Zašto je važno koristiti provereni setveni materijal?

Semenske krtole mogu da budu izvor oboljenja koja mogu da imaju razoran učinak na celi usev.

Bolesti krompira: Zašto je važno koristiti provereni setveni materijal?
Foto: Depositphotos/Xalanx(ilustracija)
  • 255
  • 19
  • 0

Za uzgoj krompira i visoke prinose najveći značaj ima kvalitet semenskih krtola. One mogu da budu prenosioci brojnih bolesti koje izazivaju propadanje useva, smanjenje prinosa i mogu da umanje njihovu tržišnu vrednost.

Prouzrokovači oboljenja su gljivice, bakterije, virusi i drugi štetni organizmi, a simptomi mogu da budu vidljivi na površini ili skriveni duboko u tkivu krtole. Zbog toga je od izuzetne važnosti da dobro pregledamo šta sejemo, kakav je kvalitet semenskog materijala, da li je deklarisan, i da nema simptoma bolesti.

Sa polja u skladišta

Proizvodnja semenskih krtola je složen i zahtevan posao, jer prouzrokovači mogu da izazovu infekciju na polju u periodu vegetacije, dospeju u skladište i zaraze novi usev. Takav slučaj je sa gljivicom Phytophthora infestans koja izaziva kasnu plamenjaču, opasno oboljenje koje u potpunosti može da uništi usev.

Kasna plamenjača krompira (Foto: Wikipedia/Agricultural Research Service USA)

Kako bi se utvrdilo njeno prisustvo potrebno je pregledati površinu krtola. Simptomi se primećuju u vidu blagih udubljenja i promene boje. Infekcija se sa njih prenosi na novoiznikle biljke, a može doći i do propadanja pre nicanja. Ako utvrdimo više od jedan odsto zaraženih, preporuka je da ne sadimo takav semenski materijal. Dodatan problem može da bude kada sečemo zaražene krtole za sadnju i preko noža infektivni materijal prenosimo na zdrave.

Zašto seći krtole krompira pre sadnje?

Još jedno opasno oboljenje je bela noga ili rizotkinija koju izaziva gljivica Rhizoctonia solani. Karakteristična je za vlažno i hladno vreme. Na zahvaćenim krtolama se pojavljuju sklerocije tamno obojene. Dolazi do propadanja pre nicanja, a na mladim, izniklim biljkama, koje su zakržljale, se pojavljuje beličasta prevlaka, a lišće se uvija prema licu. Razornim efektima pogoduje hladno i vlažno vreme prilikom sadnje, jer je proces nicanja dugotrajan i pogoduju rastu i razvoju gljivice.

Neophodan pregled pre setve

Jednostavnim pregledom površine može se ustanoviti prisustvo simptoma raznih oboljenja. Često se javlja fuzariozna ili suva trulež koju izaziva gljivica Fusarium spp. i nastaje potpuno ili delimično propadanje krtola, što dovodi do slabih biljaka sa malim prinosom. Lezije na površini su udubljene, a trulo tkivo je smeđe boje.

Pored ovih oboljenja javljaju se bakterioze: crna noga koju izaziva bakterija Pectobacterium atrosepticum, meka trulež koju izaziva Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum. Prepoznaju se po promenama na površini, truljenju i neprijatnom mirisu. Zajedničko za sva navedena oboljenja i mnoga druga su promene na površini krtola koje su siguran znak da nešto nije u redu. Izbegavajte setvu sa lošim i nepouzdanim semenskim materijalom, jer finansijska ulaganja i rad nisu mali i jednostavni.

Fotografija korišćena u tekstu podleže Creative Commons Attribution-Share Alike 1.0 Unported license.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Sadnja krompira Krtole za setvu Oboljenja semenskih krtola Setveni materijal


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.