Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krompira
  • 15.02.2023. 07:30

Zašto seći krtole krompira pre sadnje?

Krupnije krtole se seku na nekoliko delova, a svaki deo mora da ima više od dva okca.

Foto: Depositphotos/gorvik
  • 805
  • 50
  • 0

Jedan od načina da se smanji količina potrebnog semenskog krompir je rezidba krtola. Ovom postupku se pribegava i kada su one prevelike, jer su za sadnju optimalne težine 40 do 60 gr. Sitnije od 40 gr neće dati dobar prinos, a krupnije od 100 gr nisu ekonomski isplative.

Potrebno je koristiti oštar nož koji se dezinfikuje pre i tokom ovog postupka. Tako smanjujemo mogućnost širenja potencijalnih infekcija koje bi mogle dovesti do propadanja krtola.

Kako ih izrezati?

Rezidba se obavlja 10 do 15 dana pre sadnje. Za to vreme treba da zarastu rezne rane. Otvoreno tkivo je idealno mesto da se nasele prouzrokovači oboljenja (bakterije, gljivice, virusi), a miris bi privukao zemljišne štetočine.

U zavisnosti od veličine, krtole se dele na dva, tri ili četiri dela. Na svakom treba da se nalaze dva ili više okaca, odnosno pupoljaka iz kojih će porasti biljke koje su nosioci budućeg roda. Najbolje će niknuti delovi koji imaju tri ili četiri okca.

Neka rane zarastu

Kroz ranu se ubrzano gubi voda, dolazi do dehidratacije i propadanja izrezanih delova. Zbog toga izrezane delove poređamo u jednom sloju i ostavimo na sobnoj temperaturi sledeća 24 h.

Kako bi podstakli stvaranje kalusnog tkiva, površinu možemo prekriti pepelom od drveta. Prostor treba da je prozračan i da nije direktno izložen suncu. Temperatura se održava između 14 i 18ºC, a vlažnost oko 80 odsto. Za to vreme rane će zarasti i smanjiće se propadanje zbog hladnog i vlažnog zemljišta, pojave obolenja ili napada štetočina.

Krompir sa klicama brže niče - kada i kako obaviti naklijavanje?

Sečenje krtola se može obaviti neposredno pre sadnje, ali samo u slučaju ako je zemljište toplo, rahlo, dobro pripremljeno. Tad dolazi do brzog zarastanja i razvoj novih biljaka.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Rezidba krompira Sadnja krompira Pepeo Sečenje krtola Semenski krompir


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]