Pretraživanje tekstova
Ova opasna gljivica napada paradajz, papriku, salatu, ali i mnoge druge vrste, ne samo povrća, već i voća i grožđa. Međutim, kod nas se najviše javlja u zaštićenom prostoru, ali i u skladištima.
Ove, ali i prethodnih godina veliki problem u proizvodnji povrća, naročito paradajza predstavljala je gljivica Botrytis cinerea koja prouzorkuje sivu trulež nadzemnih delova biljaka. Pored stabla i listova, zahvatila je plodove što je loše uticalo na prinos i kvalitet u većim delovima Srbije.
Botrytis cinerea je gljiva koja se razvija na temperaturi i od 0 stepeni i pri relativnoj vlažnosti vazduha od 80%."Ovi uslovi pogoduju gljivici kako na otvorenom polju tako i u plastenicima, ali i u skladištima", kažu proizvođači iz sela Vodice kod Prokuplja. Međutim, veće probleme proizvođači su imali su u plastenicima koji su uglavnom bez grejanja, pa je teže kontrolisati uslove.
Pošto se bolest prenosi korovskom florom, preko biljnih ostataka, sa drugih gajenih biljaka, teže je suzbiti je ili čak sprečiti da dođe do njene pojave. Jako brzo dolazi do destrukcije i truljenja čitave biljke, pa su se mnogi žalili kako im uglavnom plod potpuno satruli i pre nego što sazri, pa se nikako ne može iskoristiti. Još gora činjenica je to što se nijedan oboleli plod ne sme skladištiti sa zdravim, jer se bolest veoma lako prenosi na ostale plodove.
Jedan od dugogodišnjih proizvođača ne samo paradajza, već i ostalih povrtarskih i voćarskih kultura, Vladimir Jović iz sela Vodica kod Prokuplja, kaže da gotovo svake godine ima problem sa ovom bolešću, jer gljivica ne napada samo paradajz, već i papriku, grožđe, pa čak i ukrasne kulture. U zavisnosti od godine do godine, nekada ima većih gubitaka, ali uglavnom se uspešno bori protiv ove bolesti, jer ga je naučilo dugogodišnje iskustvo.
Ove godine je posadio stotinak strukova paradajza u plasteniku bez grejanja, međutim zbog izrazito sunčanih dana, smanjenog provetravanja, a povećanog zalivanja, došlo je do razvoja sive truleži sa kojom je morao da se bori i ove godine.
Bez obzira što plastenik u kome gaji paradajz nema veliku površinu, bolest se redovno javlja, najčešće zbog uslova koji vladaju van plastenika, to jest vremenskih neprilika, ali i zbog toga što se uslovi koji vladaju u plasteniku ne mogu strogo kontrolisati, jer je objekat bez grejanja.
"Prvi simptom bolesti pojavljuje se u prizemnom delu stabla u vidu pege, da bi se kasnije pega proširila na čitavo stablo, listove, pa čak i na zelene plodove i prešla u sivu prevlaku.Ona zahvata celu biljku, koja se suši i propada. Tada već nema pomoći, već obolele biljke uklanjamo iz plastenika"- kaže Vladimir, koji se decenijama bavi proizvodnjom paradajza u plasteniku bez grejanja.
"Pošto gljiva tokom vegetacije ostvaruje više ciklusa zaraze, samim tim je neopodno redovno provetravanje, a tokom prohladnih i oblačnih dana treba smanjiti zalivanje"- naglašava Vladimir, koji ima iskustva sa ovom gljivom.
"Jedna od najvažnijih mera je svakako preventiva. Bolje sprečiti, nego lečiti" - naglašava proizvođač.
Prvo i osnovno je redovno provetravanje u plastenicima i staklenicima kao i regulisanje temperature, a zatim i optimalno zalivanje.Takođe, preporučuje se postavljanje malča - najčešće se koristi folija, ali ukoliko i dođe do pojave bolesti treba izvršiti uklanjanje obolelih biljaka kako se bolest ne bi proširila.
Ukoliko dođe do masovne pojave, potrebno je odmah izbaciti obolele biljke iz plastenika i uništiti, jer se bolest vrlo lako širi na ostale biljke. Svakako najvažnije je ne dozvoliti da dođe do razvoja gljivice, redovno kontrolisati uslove koji vladaju u zaštićenom prostoru. Kod nas ne postoje registrovani preparati za borbu protiv ove bolesti, pa je preventiva na prvom mestu.
Vladimir tvrdi da su preventivne mere neophodne i važne, i što je najvažnije, ukoliko ih pravovremeno obavimo, ova gljiva može da "zaobiđe" našu biljku.
Foto: depositphotos.com/sever180
Tagovi
Botrytis cinerea Plastenici Preventivne mere Gljiva Bolest Siva trulež Malč Zalivanje
Autorka
Više [+]
Dupli master inženjer poljoprivrede iz oblasti ratarstva i fitomedicine. Večno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.