Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje povrća
  • 08.08.2017. 14:30

Čuvanje povrća nakon berbe

Pravilnim čuvanjem u optimalnim uslovima možemo povrće koristiti kroz duži vremenski period u svežem stanju. Na taj način ćemo očuvati vitamine, minerale i druge korisne materije koje povrće sadrži.

Foto: congerdesign / Pixabay
  • 2.220
  • 52
  • 0

Kako bismo očuvali plodove povrća što duže svežim, koristimo razne načine skladištenja. Njihovo pravilno čuvanje ima istu važnost kao uzgoj i berba. Posebna pažnja posvećuje se: uslovima čuvanja i vrednostima temperature, vlage, ventilaciji, osvetljenu i drugim parametrima.

Optimalni uslovi čuvanja omogućiće da plodovi povrća sačuvaju svežinu, ostanu zdravi i sačuvaju korisne materije što duže.

Važan je izgled povrća

Plodovi povrća koje ćemo skladištiti trebalo bi da budu sveže ubrani, zdravi, bez znakova oboljenja, oštećenja od štetočina, na njima ne sme biti mehaničkih povreda. Plodovi koji su prezreli i oštećeni na bilo koji način teže se čuvaju i brzo propadaju.

Sveže ubrani plodovi su bogati hranjivim materijama, a stajanjem se ubzava proces razlaganja tih materija i propadanja plodova.

Obratite pažnju na etilen

Prilikom čuvanja je važno odvojiti povrće od voća. Obratite pažnju na to da plodovi nekih voćnih i povrtarskih kultura ispuštaju veće količine etilena, gasa koji ubrzava proces sazrevanja plodova voća i povrća. Etilen dovodi do ubrzanog dozrevanja, omekšavanja plodova, gubitka hlorofila, menjanja ukusa. Dejstvo etilena se najčešće primeti ako se jabuke čuvaju sa ostalim voćem i povrćem.

Zbog sadržaja etilena u vazduhu veliku pažnju treba posvetiti ventilaciji i vrsti voća i povrća koja se zajedno skladište. Zbog uticaja etilena na zelenoj salati se veoma brzo pojavljuju smeđe pege.

Na etilen su veoma osetljivi: zelena salata, blitva, paprike, krastavci, lisnati kelj, patlidžani, pasulj, šargarepa. Osim jabuka, velike količine etilena ispuštaju kruške, dinje, breskve, nektarine, paradajz.

Treba znati da su plodovi povrća koji sadrže veće količine vitamina C podložni bržem propadanju i trulenju.

Temperatura i vlažnost

Mesto na kome se čuvaju plodovi treba biti čisto i dezinfikovano, bilo da se radi o frižideru ili ostavi, podrumu, skladištu. Plodovi se bolje čuvaju na nižim temperaturama, jer one usporavaju isparavanje (gubitak vode), uvenuće plodova i razvoj prouzrokovača truleži.

Zahtevi pojedinih vrsta povrća prema sadržaju vlage u vazduhu je različit. Neke vrste zahtevaju visoku vlažnost, dok druge zahtevaju nisku vrednost vlažnosti vazduha.

Šargarepa

Na sobnoj temperaturi šargarepa može da se čuva samo jednu nedelju. To je povrtna vrsta koja može da se čuva na različite načine. Najlakši način je čuvanje u perforinamim kesama ili u kutijama sa vlažnim peskom. Šargarepa može da se čuva potapanjem u rastvor gline. Pojedinačne šargarepe se ostave da se osuše posle potapanja i nakon toga se pakuju u kutije.

Optimalna temperatura za čuvanje šargarepe je 1ºC ili 2ºC, a optimalna vlažnost se kreće od 80% do 85%. Može da se ostavi i na gredici gde je rasla, pod uslovom da nije visok nivo podzemne vode i gde ne može doći do plavljenja. Višak vode će dovesti do truljenja i propadanja. Gredica sa šargarepom se prekrije slamom, senom ili lišćem, kako bi se plod zaštitio od veoma niskih temperatura.

Crveni luk

Prilikom vađenja i manipulacije glavice crvenog luka ne bacati, jer dolazi do nagnječenja, što će dovesti do propadanja glavica. Nakon vađenja, glavice je potrebno očistiti, ukloniti višak korena (ne uklanjati koren u potpunosti), ostaviti 2 cm do 3 cm stabljike. Glavice osušiti i čuvati u gajbicama, mrežastim ili papirnatim vrećama. Tokom zime može da se čuva u ispletenim vencima.

Niske temperature i visoka vlažnost dovode do omekšavanja glavica crvenog luka. Luk treba čuvati na suvom, prohladnom i tamnom mestu. Svetlost će vremenom dovesti do gubitka karakterističnog ukusa i luk će postati gorak.

Beli luk

Glavice belog luka takođe treba osušiti. Beli luk se može čuvati u ispletenim vencima ili se nakon čišćenja čuva u mrežastim vrećicama, gajbicama. Temperatura u skladištu ne sme da padne ispod -3ºC, zbog opasnosti od izmrzavanja.

Kupus

Za čuvanje odabrati zdrave i čvrste glavice kupusa. Kupus može da se dugo čuva na niskim temperaturama, ali ga treba zaštititi od izmrzavanja. Već nedelju dana nakon berbe glavice kupusa gube vlagu. U frižideru, zamotan u foliju, kupus može da se očuva i do dve nedelje. Na isti način se čuva i glavati kelj.

Paprike

Paprike se kraće vreme mogu čuvati u svežem stanju i to u frižideru ili hladnijoj prostoriji. Duže se čuvaju plodovi koji imaju peteljku, nego oni bez peteljke.

Lisnato povrće

Povrće poput zelene salate, blitve, lisnatog kelja, raštana, spanaća, najbolje je nakon čišćenja i pranja dobro prosušiti od viška vode na listovima. Ovakvo povrće se može dugo čuvati u posudama sa vakuumom ili vakuum vrećicama.

Paradajz

Paradajz ne bi trebalo čuvati u frižideru, već na sobnoj temperaturi. Ne treba brati prezrele plodove, ako želimo da čuvamo paradajz.

Tikve i bundeve

Tikve i bundeve se beru kada su zrele. Plod na sebi treba da ima dršku. Ukoliko plod nema dršku, mesto gde je bila drška postaje ulazna vrata za patogene, što dovodi do brzog propadanja ploda.

Foto: congerdesign / Pixabay


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.