Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 25.09.2017. 14:00

Dezinfekcija zemljišta u plasteniku

Dezinfekcija zemljišta u plasteniku je važna mera uništavanja štetnih organizama.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 4.686
  • 144
  • 0

Dezinfekcija zemljišta u zatvorenom prostoru podrazumeva izlaganje zemljišta dejstvu fizičkih ili hemijskih činilaca, kako bi se uništili štetni organizami koji se u njemu nalaze. To se pre svega odnosi na Fusarium spp., Pythium spp., Botrytis spp., Rhyzoctonia spp.,Verticilium spp., Bremia spp., Phythopthora spp., kao i nematode, puževe, baštenskog pauka (T.urticae), kalifornijske tripse (F.occidentalis), semena korova i tako dalje.

Pre sprovođenja mera dezinfekcije, potrebno je ukloniti i uništiti preostale biljne ostatke koji sadrže veliku količinu patogena, koji mogu da se razmnože.

Fizička dezinfekcija

Ovaj način dezinfekcije odnosi se na izlaganje zemljišta pari visoke temperature. Međutim, ovu meru je teško izvesti na većim površinama. Iz tog razloga se pribegava drugim vidovima dezinfekcije.

Hemijska dezinfekcija

Ovaj način podrazumeva primenu kontaktnih fungicida ili fumiganata.

Kontaktni fungicidi deluju svojim dodirom na patogene u zemljištu, odnosno na parazite u površinskom sloju.

"Primenjuju se rasturanjem preparata po površini zemljišta, mešanjem sa zemljom, kao i zalivanjem biljaka i zemljišta suspenzijom preparata. Najčešće korišćeni fungicidi za ovu namenu su preparati na bazi: kaptana ili rastvor propamokarb hidroklorida i fosetil-Al", piše za PSSS dipl. ing. polj. iz Niša Gordana Cvetković.

Ovi preparati ne deluju na štetne insekte i semena korovskih biljaka.

Fumiganti deluju gasnom fazom na patogene, insekte, nematode, semena korovskih biljaka. Primenjuje se preparat na bazi a.m. dazomet, koja se koristi za dezinfekciju zemljišta u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom polju. Količina primene preparata je od 30 g/m2 do 60 g/m2.

Fumiganti su jaki otrovi i treba biti pažljiv pri radu sa istim. Plastenici, parcele ili leje u polju tretirane sa dazometom, pokrivene folijom, moraju biti izolovane od ljudi i drugih useva. Ovaj postupak smemo da ponovimo svake tri godine.

"Za fumigaciju je važno dobro usitniti zemljiše. Poželjno je da temperatura na dubini 10 cm - 20 cm bude oko 10 stepeni. Ukoliko je zemljište suvo, treba ga navlažiti do 60%-70% vodnog kapaciteta. Potom se po zemljištu ravnomerno nanese fumigant, isfrezira, zalije vodom i sve zajedno prekrije plastičnom folijom", objašnjava Cvetković.

Granule se aktiviraju za otprilike dva sata od kako dođu u kontakt sa vlagom. Plastenik se zatvara, a folija se drži od sedam do 35 dana, u zavisnosti od temperature. Ako je temperatura viša, gas se brže oslobađa i zemljište je ranije spremno. Nakon isteka ovog perioda, folija se uklanja, sačeka se najviše tri dana dana, a potom se zemljište obrađuje na dubini na kojoj je unesen preparat.

U optimalnim uslovima salata niče za dan-dva. Ukoliko seme salate ne klija ili je poniklo kržljavo, trebalo bi sačekati nekoliko dana i ponoviti test.

Foto: Julijana Kuzmić


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Plastenik Dezinfkcija Kontaktni fungicidi Fumiganti Gordana Cvetković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB