Krastavci kornišoni koje najčešće koristimo za zimnicu, mogu se sejati sve do kraja jula, a u toplijim područjima ili zaštićenim prostorima setva se može produžiti do početka avgusta.
Važno je omogućiti dovoljno vremena za rast i berbu pre prvih mrazeva.
Koji predusev je najbolji?
Idealno je uzgajati ih na gredici na kojoj su pre njih bile mahunarke. Takođe, možete ih sejati nakon korenastog i lisnatog povrća, luka i kupusnjača.
Šta se seje i sadi u julu?
Svakako izbjegavajte setvu na mestu gde su već rasle tikvenjače jer povećava rizik od prenosa bolesti i štetočina specifičnih za ovu porodicu, kao što su pepelnica, plamenjača i trulež korena.
Evo sedam saveta o uspešnom uzgoju
- Za postrnu setvu odaberite brzorastuće sorte kornišona koje imaju kraći vegetacioni period, što će omogućiti bržu berbu. Takođe, izaberite one koje su otporne na uobičajene bolesti krastavaca.
- Osigurajte dobro drenirano zemljište bogato organskom materijom. Krastavci vole rastresita, plodna zemljišta. Idealna pH vrednost tla za njihov uzgoj je između 6,0 i 6,8.
- Ovo povrće treba konstantnu vlagu, posebno tokom formiranja plodova. Nepravilno zalivanje može dovesti do deformacija. Idealan je sistem kap po kap.
- Primenite balansirano đubrivo bogato azotom za rast lišća, fosforom za korenje i kalijumom za razvoj plodova. Koristite kompost, stajsko đubrivo ili prirodno NPK đubrivo za obogaćivanje zemljišta.
- Redovno pregledajte biljke na znakove bolesti ili štetočine. Koristite biološke metode zaštite kao što su korisni insekti ili prirodni repelenti.
- Osigurajte podršku biljkama pomoću mreža ili stubova kako bi se plodovi bolje razvijali i bili lakše dostupni za berbu.
- Berite krastavce redovno kada su još mali (oko 5-10 cm), jer su tada najprikladniji za kiseljenje. Osim toga, kontinuiranom, čestom berbom podstičete rast novih.