Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika
  • 24.05.2022. 16:30
  • Pčinjski okrug, Moštanica, Vranje

Do novog rekorda uz primenu "azbuke" o proizvodnji paprike

Dejan Ivanović završio rasađivanje autohtone sorte paprike ajvarke. Ove godine namerava da obori svoj rekord od 30 tona prinosa po hektaru.

Foto: Gordana Nastić
  • 896
  • 323
  • 1

Rekorder u proizvodnji autohtone paprike ajvarke Dejan Ivanović iz sela Moštanica kod Vranja, prošle nedelje je završio rasađivanje rasada ove vrste paprike na 20 ari. Ovaj veliki posao i ovoga puta je obavio uz pomoć svoje porodice, prijatelja i poznanika koji su na predviđenoj površini zasadili negde oko 25.000 korenova.

Sistem za navodnjavanje sa crevima, a ne trake

Ivanović je pre rasađivanja kalio rasad kako bi ga pripremio za sadnju na otvorenom polju, gde su uslovi nepovoljniji, temperaturne oscilacije veće i češće u odnosu na zaštićen prostor. Rasad je zaštito i od grinja, insekata i plamenjače, a nije propustio da obavi i osnovno đubrenje zemljišta.

"Ovu vrstu đubrenja obavio sam dvadesetak dana pre rasađivanja i to prilikom zatvaranja oranične brazde, a potom zemljište dobro istretirao sredstvom protiv korova i razvukao sistem za navodnjavanje u dužini od 2,5 kilometra", kaže Ivanović.

"Crevni" sistem za navodnjavanje

Ove godine on je umesto trakastog sistema za navodnjavanje instalirao creva zato što su trakasti postali veoma osetljivi na mehanička oštećenja. Dan pre rasađivanja isprobao je i kako funkcioniše ovaj sistem i dobro zalio zemljište na kome je nameravao da rasadi papriku.

"Paprika je najosetljivija na nedostatak zemljišne vlage posle presađivanja i u fazi cvetanja i razvoja plodova. Sadnju smo obavili na rastojanju od 50-60 X 20 cm. Sadnice smo sadili do kotiledona na dubini pet do šest centimetara kako bi omogućili biljci brz prijem", priča Ivanović.

Takođe ističe da je zasađenu papriku odmah zaštitio insekticidom protiv rovaca i polio vodom. Drugo zalivanje obavio je trećeg dana posle rasađivanja uz dodatak vodotoksičnog đubriva u količini od jednog grama po biljci. Ivanović je svoju papriku zasadio na aluvijalnom zemljištu pa će je otuda tokom leta zalivati češće, a i okopaće više puta.

"Na lakšim zemljištima poput aluvijalnog paprika se navodnjava češće, dok na težim ređe. Posle sadnje papriku ne treba zalivati većim količinama vode. Ako je zemljište zaliveno pred sadnju onda je dovoljno oko 10 l/m2. Kada je vreme toplo zalivnu normu od 10 do 15 l/m2 treba ponoviti dva do tri puta", savetuje naš sagovornik.

Prvo okopavanje obaviće već posle dve nedelje od rasađivanja. Tokom vegetacije uradiće još tri kako bi se razmrvilo zemljište oko korena i posekao iznikli korov.

Važan ujednačen odnos NPK đubriva

Ivanović će i ove godine u svom zasadu primentiti takozvanu "azbuku" prihranjivanja zasada paprike, bez koje inače nema ni uspešne proizvodnje. Svaka faza razvoja biljke, prema njegovim rečima, zahteva primenu određene vrste hraniva. U fazi ukorenjavanja treba startovati sa jačom dozom fosfora sa ciljem da se pospeši ukorenjavanje zasađene biljke.

Juri rekord

Do zametanja plodova treba primeniti i ujednačen odnos NPK đubriva, a do prve berbe više kalijuma i azota. Kalijum će pospešiti kvalitet plodova kod paprike. Potreba za kalijumom je veća kod biljaka koje na sebi imaju više plodova. Često se dešava da se na paprici pojavi trulež vrha ploda koji nastaje usled nedostatka kalcijuma.

Ovaj najpoznatiji proizvođač autohtone paprike ajvarke u vranjskom kraju je i u ovu proizvodnu godinu ušao sa ciljem da obori svoj rekord od 30 tona po hektaru. Nadamo se da će mu se ta želja ovoga puta i ostvariti.


Tagovi

Paprika ajvaruša Dejan Ivanović Ajvarka Rasađivanje paprike Prihrana paprike Sistem za navodnjavanje


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.