Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salata u plasteniku
  • 18.11.2023. 10:00

Dobri uslovi za rast salate, kako je zaštititi i čime prihraniti?

Zimska salata, ove godine ranije se pojavila na tržištu za šta je zaslužno neuobičajeno toplo vreme tokom septembra i oktobra. Zaštita konvencionalmim sredstvima nije neophodna jer mogu da se koriste i organska.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.405
  • 86
  • 0

Na tržištu već može da se nađe salata iz zatvorenog prostora, odnosno, iz plastenika. Reč je o salati koja je posađena u drugoj polovini septembra ili početkom oktobra.

Ne seći je do zemlje

Temperature su bile idealne za njen ubrzan rast i razvoj, a zahlađenje koje je nastupilo, ne bi trebalo mnogo da utiče na brzinu rasta jer se ne predviđaju previše niske temperature. Najčešće sorte su puterica i kristalka. Cena je, najčešće, jedna marka po komadu, a četiri ili pet komada dovoljni su za jedan kilogram.

Salata se seče kada širina glavica dostigne 20-ak centimetara, a prilikom sečenja ostavlja se na visinu do pet centimetara, kako bi mogla ponovo da raste što je čini idealnom kulturom za dobru zaradu povrtara u zimskom periodu. Ne treba je seći do zemlje jer onda neće ponovo da raste.

Zemlja treba da bude rastresita što se postiže plitkim okopavanjem

Ako u plasteniku postoji sistem za navodnjavanje salata je zahvalna za prihranu jer joj je koren plitak i lako usvaja vodu i hranljive materije. U tom slučaju potrebno je jednom u sedam dana obaviti zalivanje jer ne trpi nedostatak vode. Ne sme se dozvoliti stvaranje pokorice oko salate i zato bi trebalo da zemlja oko nje bude rastresita što se postiže plitkim okopavanjem motikom ili grabljama. Takođe, trebalo bi da se obrati pažnja i na korove u plasteniku jer salata ne trpi konkurenciju za hranjiva.

Nisu potrebni fungicidi

Salata koja se uzgaja tokom jeseni i zime u plastenicima nije komplikovana za organsku proizvodnju i zaštitu. Greška je ako se koriste fungicidi jer nisu potrebni. Najveći neprijatelj je preterana vlaga zbog čega dolazi do žućenja listova, posebno prvih, do zemlje.

Dovoljno je da se, jednom u sedam do 10 dana, salata prihrani preko lista vodom u koju je potopljen gavez, maslačak, kopriva i hajdučka trava. Nije važna količina ovih korova koja bude u plastičnom buretu ili kanti, a dovoljno je da odstoji pet, šest dana, da počnu da ispuštaju hranljive materije.

Jedom u sedam dana prihranite je preko lista

Prilikom određivanja doze uzimaju se dve do tri litre ove tečnosti u 10 do 16 litara vode, a koja se mora dobro procediti. Navedeni korovi puni su azota koji podstiče brži rast salate što je idealno u slučaju viših temperatura tokom jeseni.

Začini za zaštitu od insekata

Korovima se u prskalicu može dodati i voda, takođe dva do tri litre, u kojoj su potopljeni lukovi, odnosno, crveni i beli luk, ljuta mlevena paprika, biber i čili. Može i lovorov list, bosiljak, mirođija i slično. Ove namirnice oteraće štetne insekte od salate.

Sa zaštitom treba ići non-stop, sve do prestanka uzgoja jer salata se bere do proleća, a zbog toplijih zima, ranije dolazi do pojave štetočina i bolesti.


Tagovi

Zimska salata Zaštita salate Puterica Kristalka Okopavanje salate Fungicidi


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.