Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 19.09.2022. 07:30

Jesenje održavanje plastenika - šta sve treba napraviti?

Vreme je za čišćenje, dezinfekciju plastenika i plasteničke opreme.

Foto: Depositphoto/nikola31
  • 225
  • 27
  • 0

Jesen je vreme kada sezonu završavaju letnje vrste povrća koje uzgajamo u plastenicima i potrebno je pristupiti generalnom čišćenju. Ako planiramo da uzgajamo kulture za berbu tokom kasne jeseni, zime i proleća, potrebno je odraditi i pripremu za zimu.

Sve aktivnosti će doprineti dužem trajanju plastenika i opreme, ali i manjoj pojavi biljnih bolesti i napada štetočina.

Čišćenje plastenika

Uklanjanjem biljnih ostataka značajno smanjujemo rizik infekcije mladih biljaka i presadnica raznim prouzrokovačima oboljenja, mogućnost prezimljavanja štetnih organizama i olakšavamo pripremu za sledeću setvu, odnosno sadnju.

Lepe jesenje dane je potrebno iskoristiti za skidanje veziva koja su držala stabljike paradajza, krastavca. Uklanjaju se i svi biljni ostaci i korovi. To je posao koji nikako ne treba preskočiti. Potrebno je izneti stabljike, listove, opale plodove. Uklanjamo malč ili agrofolije koje su bile na površini zemlje.

Iznesite biljke, veziva, malč foliju (Foto: J. Kuzmić)

Očistite armaturu i foliju

Kako bi nam plastenik što duže trajao, neophodno je ukloniti nečistoće i oprati konstrukciju. Prašina, nečistoće, alge, mahovine i buđ mogu prekriti cevi, ali i plasteničku foliju. Sve je potrebno očistiti i oprati deterdžentom. Istovremeno ćemo obaviti dezinfekciju površina. Koristite mekane krpe, sunđere i četke.

Sklonite sistem za navodnjavanje

Ove sisteme je potrebno isprati i proveriti da li ima mesta na kojima dolazi do curenja kako bi uradili neophodne popravke. Nakon sušenja odvojiti pumpu, filter, ventile, glavne i razvodne cevi. Sve je potrebno očistiti, oprati, osušiti i čuvati na suvom mestu.

Dezinfekcija cevi za navodnjavanje se obavlja propuštanjem namenskog sredstva kroz cevi u kojima treba da stoji sledeća dva do tri sata. Zatim se sve treba dobro isprati. Operite i dezinfikujte bačve za vodu i spremite na sigurno mesto.

Dezinfekcija zemljišta

Unutrašnjost je odlična sredina za razvoj i prezimljavanje patogena i štetnih organizama, posebno zemljište. Zahvaljujući slaboj izmeni vazduha, visokoj vlažnosti i povišenoj temperaturi stvoreni su idealni uslovi za rast mikroflore. Taj problem je naročito izražen u plastenicima u kojima se svake godine uzgajaju iste vrste povrća, bez poštovanja plodoreda. Kako bi sprečili propadanje useva potrebno je obaviti dezinfekciju ili potpunu zamenu zemljišta.

Jeftinija varijanta je dezinfekcija zemljišta, ali zamena u potpunosti rešava problem na četiri do pet godina. Može se obaviti skidanje površinskog sloja debljine 10 do 15 cm i zamena samo tog dela zemljišta. Međutim, ako se javi trulež korena to neće pomoći u rešavanju problema.

Treba poštovati plodored i u plasteniku (Foto: Depositphotos/FS-Stock)

Dodati organsko đubrivo

Zbog intenzivne proizvodnje izraženo je iznošenje hranivih materija, koje je potrebno vratiti dodavanjem organskog đubriva. Iscrpljeno zemljište gubi propusnost, menja strukturu, smanjuje mu se kapacitet za vodu i vazduh. Jesen je idealna za setvu siderata ili dodavanje organske materije (pepela, komposta, humusa) kako bi se poboljšale karakteristike supstrata.

Gorušica je čistač zemljišta - koristi se kao zelenišno đubrivo i biopesticid

Čuvanje električnih uređaja

Ukoliko imate električne uređaje za opremu i senzore potrebno ih je skloniti na sigurno mesto ili zaštititi, jer variranje temperature i povećana vlaga mogu uništiti skupe aparate.

Najbolje je da ih čuvate u suhim prostorijama sa stabilnom temperaturom gde neće biti izložene izmrzavanju i delovanju vlage.


Tagovi

Plastenička proizvodnja Čišćenje plastenika Dezinfekcija plastenika


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]