Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj gorušice
  • 15.02.2022. 18:00

Gorušica je čistač zemljišta - koristi se kao zelenišno đubrivo i biopesticid

Gorušica štiti useve od raznih bolesti i štetočina kao što je krompirova zlatica, takođe usvaja hraniva iz dubine zemljišta i čini ih dostupnim uzgajanim kulturama. Koje su sve prednosti ove višestruko korisne biljke?

Foto: Depositphotos/Vynikal
  • 826
  • 23
  • 0

Uzgajanje gorušice ili slačice (gorušica bela, lat. Brassica alba) ima mnogostruku korist. Možemo je koristiti kao zelenišno đubrivo, biopesticid u zaštiti useva, stočnu hranu, za proizvodnju ulja, gastronomiji i u narodnoj medicini.

Veoma je cenjena u poljoprivrednoj proizvodnji. Ona omogućava premeštanje biljnih hraniva koji se nalaze u dubljim slojevima zemljišta u površinske. Tako se povećava prinos bilo kojeg useva koji se posle nje uzgaja.

Ova kultura nije zahtevna kada su u pitanju vremenski uslovi. Može da izdrži i negativne temperature. Ipak, mlade biljke su osetljive na -8ºC. Dobro je prilagođena različitim tipovima zemljišta. Njen koren prodire u dublje slojeve odakle apsorbira fosfor i kalijum. Može da se seje u različitim rokovima setve (proleće i jesen) što je čini idealnom vrstom za različite namene. Brzo klija, niče i raste.

Gorušica kao biopesticid i đubrivo

Zelenišno đubrivo je nezamislivo bez ove vrste koja može da se uzgaja samostalno ili u kombinaciji. Kako se biljke brzo razvijaju, one ometaju nicanje i razvoj drugog korova. Njen koren dopire u dubinu do tri metra što zemljište čini rastresitim, s boljim kapacitetom za vodu i vazduh. Sprečava ispiranje azota, jer ga usvaja. Istovremeno taj element pretvara u oblik dostupan drugim biljkama. Štiti zemljište od zimskih niskih temperatura.

Kada se posadi pored drugih useva, pozitivno utiče na njihov rast i razvoj. Ovo je posebno značajno za vinovu lozu i voćne vrste. Odlična je medonosna biljka koja privlači oprašivače.

Korisna je kao predusev za mnoge uzgajane kulture, posebno za krompir, jagode i paradajz. Odličan je zemljišni biofumigant. Sadrži velike količine glukozinolata koji se oslobađaju u zemlju kada se biljna masa gorušice zaore i počne raspadati. Deluje i protiv malih glodara u polju. Čisti zemljište od puževa, žičara, ali i brojnih prouzrokovača oboljenja, što su pokazala brojna istraživanja. Izuzetno se pokazala efikasna kada su u pitanju povrtni usevi. Osim spomenutih, korisna je za šargarepu, pasulj, grašak, lukove, zelenu salatu.

Poljska gorušica je budućnost u proizvodnji biopesticida?

Ne treba je sejati pre kupusnjača, jer imaju iste bolesti i štetočine. Treba biti oprezan i s nekim korenastim kulturama zbog inhibiranja razvoja.

Kao zelenišno đubrivo zaorava se pre cvetanja, kada dostigne visinu od 15 cm. To je pet do sedam sedmica posle setve. Ukoliko pustimo da se osemeni, smanjujemo njegovu efikasnost i omogućavamo samozasejavanje. Za raspadanje biljne mase je neophodna vlaga. Ako je zemljište suvo, potrebno je obaviti navodnjavanje. Kako bi bila što efikasnija, seje se tokom proleća, mesec dana pre setve, odnosno sadnje povrća. Krajem leta i početkom jeseni to se može obaviti odmah po skidanju glavnog useva.

Jesenas na našim poljima (Foto: V.Stapić)

Kao zelenišno đubrivo može se sejati tokom cele godine uz mogućnost navodnjavanja. Seme gorušice privlači ptice.

Priprema biopesticida

Ona može da se koristi za pripremu raznih biopesticida. Od nje se pravi rastvor koji je zaštitno sredstvo za biljke.

Recept od gorušice i sapuna

Potrebno je 100 gr gorušice u prahu preliti sa 10l vrele vode i ostaviti tokom 24h. Zatim se razredi rastvorom sapuna u odnosu 1:1. To će omogućiti bolje prianjanje na povšinu biljaka. Rastvor sapuna se priprema od 45 gr sapuna i 10 l vode.

Tretman ovim sredstvom se obavlja pre ili posle cvetanja jer inače odbijamo oprašivače od uzgajanih biljaka. Postupak ponovite u razmaku od dve do tri sedmice. Deluje protiv lisnih vaši, grinja, zlatice krompira, žičara, puževa, šargarepine i lukove muve.

Krompirova zlatica je opasna štetočina i borba s njom nije laka, ali je dokazano da na krompirištima gde je ranije uzgajana gorušica ili primenjen ovaj rastvor ima mnogo manje zlatice ili je uopšte nema.

Osim ovoga sa sapunom, može se koristiti i recept gde se u 1l vode doda 10 gr gorušice u prahu, izmeša i ostavi sledećih 48h. Pre tretiranja razredi se vodom u odnosu 1:5.

Preparati od gorušice se mogu koristiti za suzbijanje puževa. Zaliva se površina između redova biljaka. U krompirištu je dobro posaditi biljke gorušice kako bi sprečili napad žičara.

Tečno đubrivo od gorušice

Ovo đubrivo je delotvorno, ali ga ne treba koristiti za sve vrste povrća jer utiče na ukus. Osim toga, štiti od štetočina i ubrzava zrenje. U 10 l tople vode dodaje se 100 gr gorušice u prahu i dobro promeša te se zaliva zemljište.

U toku vegetacije koristi se najviše dva puta i to posle pojave prvih pravih listova i dve do tri sedmice pre berbe. Primenjuje se ujutro ili uveče, jer može da izazove opekotine na listovima.


Tagovi

Gorušica Slačica Zelenišno đubrivo Biopesticid Tečno đubrivo Krompirova zlatica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.