Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Larve žičara
  • 09.02.2022. 07:30

Žičari ugrožavaju mnoge useve - kako sprečiti štetu?

Mlade larve čine manje probleme, ali starije mogu da izazovu velike štete na krtolama krompira, šargarepi, repi. Od njih redovno strada seme krastavca, soje, kukuruza.

Foto: Depositphotos/VladK213
  • 808
  • 51
  • 0

Svake godine se uzgajivači biljaka susreću sa zemljišnim štetočinama koje uništavaju podzemne organe biljaka. Larve skočibuba Elateridae su polifagne i mogu napraviti ozbiljne štete u usevima povrća, ratarskih kultura retkog sklopa i raznim drugim biljnim vrstama.

Skočibube (klisnjaci) su veoma brojna grupa insekata. Odrasle jedinke ne pričinjavaju štete, jer se hrane polenom cvetova. Ženke mogu da polože više stotina jaja. Larve ovih insekata nazivaju se žičari. One se razvijaju u zemljištu. Dužina tela im se kreće od 1,5 do 3,5 cm u zavisnosti od vrste skočibube. Izgledom podsećaju na komadić žice. Zbog njihove proždrljivosti stradaju mnoge biljke, jer se hrane korenom i podzemnim organima, zbog čega one zaostaju u porastu, a kada napadnu mlade, mogu da ih u potpunosti unište.

Larve su češće na težem, zbijenom zemljištu koje je obraslo travom ili tamo gde se obradive površine smenjuju s livadama. Ne odgovara im propusno zemljište i ono koje se obrađuje. Prezimljavaju, a mogu i odrasle jedinke kod pojedinih vrsta. Razvoj traje od tri do pet godina.

Mlade larve čine manje probleme, ali starije mogu izazvati velike štete na krtolama krompira, šargarepi, repi. Od njih redovno strada seme krastavca, soje, kukuruza. Nedostatak vlage u zemljištu može povećati obim štete, jer im je neophodna voda koju dobijaju od sočnih podzemnih biljnih organa.

Utvrđivanje brojnosti 

Kod problema sa žičnjacima potrebno je utvrditi brojnost njihove populacije. Pregled je potrebno obaviti na proleće pre setve ili početkom jeseni kada se larve povlače dublje u zemlju kako bi prezimile. Kopaju se rupe dimenzija 25x25x25 cm na težim zemljištima. Što je zemljište propusnije, rastresitije i lakše, dimenzije rupe su veće, a maksimalne su 50x50x25 cm. Dubina rupe je veća kod jesenjeg pregleda i može biti do 30 cm, jer se one povlače dublje u zemljište.

Broj iskopanih rupa zavisi od veličine parcele na kojoj obavljamo pregled. Na manjima se taj broj kreće do osam. Za veće je i taj broj veći. Potrebno je iskopati osam do deset rupa za parcele površine od jednog do pet hektara. Rasporedite ih ravnomerno po površini.

Ne odgovara im zemljište koje se obrađuje (Foto: Depositphotos/a_taiga)

Iskopanu zemlju radi lakšeg pregleda stavite na najlon i usitnite rukama. Grudvice zemlje treba da budu što sitnije kako bi mogli da utvrde prisustvo mladih larvi. Njihov se broj na površini parcele utvrđuje na osnovu broja pronađenih u uzorku koji se množi sa 16. To znači da nam jedna larva u uzorku kazuje da se na 1m² površine nalazi njih 16.

Kod rupa većih dimenzija i većih površina postupak utvrđivanja je nešto drugačiji. Broj pronađenih larvi se pomnoži sa četiri, a dobijeni rezultat se deli s brojem iskopanih rupa na površini parcele. Tako se dobije njihov broj po 1m².

Prag štetnosti za ratarske vrste se smatra kada na vlažnijim zemljištima pronađemo njih tri do pet po 1m², a na sušnim od jedan do tri. Kod kultura gustog sklopa on je nešto veći i iznosi 25/m² na vlažnim zemljištima, odnosno 15 na sušnim.

Preventivne mere i suzbijanje žičara

Prema utvrđenom broju preduzimaju se i aktivnosti koje imaju za cilj smanjenje populacije. Preventivne mere nam mogu pomoći u zaštiti useva. Kao što smo rekli, ne odgovaraju im propusna zemljišta, jer se brže isušuje površinski sloj. Ptice su tamo aktivnije i utiču na smanjenje populacije. Delovanjem na propusnost, plodored, dodavanjem organskih đubriva i navodnjavanjem direktno utičemo na njihov broj. Duboko oranje je još jedna mera koja doprinosi smanjenju brojnosti. Najbolje je oranje obaviti po hladnom danu, jer larve koje budu izbačene na površinu brzo uginu zbog hladnoće.

Na njihovu brojnost može se delovati preko smanjenja populacije odraslih jedinki. Cvet paškanata, celera, peršuna privlači odrasle skočibube. Lako ih je pokupiti.

Ženka polaže jaja u plitak sloj zemlje, na dubinu od tri do osam centimetara, uz biljke. Kada je suša i nedostatak vlage, jaja će se isušiti i propasti. Zbog toga na zemljištima gde su žičari problem ne treba zalivati osnovu biljke. Takođe, ženke izbegavaju polaganje jaja na krečna zemljišta.

Proizvođači koji primenjuju amonijačna i fosforna đubriva imaće manje problema s njima. Jedan od načina da ih držite dalje od useva je primena drvnog pepela. Jednostavnim posipanjem po površini odbićete ženke koje tamo neće da polažu jaja.

Ne vole amonijačna i fosforna đubriva (Foto: Depositphotos/stevanovicigor)

Ptice mogu biti naši saveznici, jer koriste larve za svoju ishranu.

Izbegavajte malčiranje zemljišta. Ispod sloja malča je vlažnost povećana i to im odgovara. Iako, ono se može iskoristiti za privlačenje i sakupljanje. Na parceli se ostavljaju gomilice trave ispod kojih se one sakupe i lako ih je pokupiti.

Mamci od povrća nam mogu pomoći u suzbijanju ove štetočine. Cvekla, krompir i šargarepa se iseku na veće komade i plitko zakopaju u zemlju. Na to mesto zabodemo grančicu ili štapić da označimo gde je mamac. Sledećeg dana ga iskopamo i pronađene larve uništimo. Mamac se može koristiti nekoliko dana, dok je sočan.

Smetaju im neugodni mirisi te izbegavaju površine gde je posejana gorušica. Zbog toga je ona idealan izbor za zelenišno đubrivo na parcelama gde su prisutni žičari.

Druga biljka koju ne podnosi je neven. Dobro je u jesen zaorati sve ostatke nevena, a sledeće godine se na tom mestu uzgaja krompir. Kod sadnje krompira pored krtola dodati truli luk, jer larve ne podnose ovaj miris.

Koje biljke štite usev krompira?

Odrasle jedinke se hvataju uz pomoć feromonskih klopki. Koncentracija feromona koji privlače insekte je veća nego kod ženke. Hvataju se muške jedinke.

U borbi protiv štetočine se koriste i preparati na bazi nematoda, gljivica.

Što se tiče upotrebe hemijskih insekticida, obično se radi o praškastim preparatima koji se apliciraju u zemljište ili se nanose na seme.


Tagovi

Skočibube Larve Žičari Zemljišne štetočine Crvi Suzbijanje Kako sprečiti


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.