Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba pepela
  • 17.01.2022. 15:00

Pepeo je odličan za baštu - kako ga pravilno koristiti?

Kako bi ovo đubrivo efikasno delovalo potrebno je da potiče od pravog drveta. Sadrži brojne minerale, a posebno je bogato kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, fosforom.

Foto: Depositphoto/FotoHelin
  • 24.683
  • 239
  • 0

Domaćinstva koja lože drva za grejanje i pripremanje obroka imaju veće količine pepela koji je odlično đubrivo, ali ga treba pravilno koristiti.

Kako bi ovo đubrivo efikasno delovalo potrebno je da potiče od pravog drveta. Sadrži brojne minerale, a posebno je bogato kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, fosforom.

Kod upotrebe treba znati da različite kulture različito reaguju na njegovo prisustvo.

Sa čime ga ne mešati?

Pre primene moramo znati da ga možemo upotrebljavati samog ili u kombinaciji sa drugim đubrivima ili materijama. Njegova efikasnost se povećava kada se primenjuje u kombinaciji s kompostom ili humusom.

Nikada ga ne treba mešati sa krečom i upotrebljavati na zemljištu na kome smo nedavno radili kalcifikaciju. Ne treba da ga koristimo sa kiselim đubrivima. Ukoliko ga mešamo sa superfosfatom i sličnima, nastaju jedinjena fosfora koja su nedostupna biljkama.

Već ga sada možete skupljati (Foto: Depositphotos/70200)

Ne treba ga mešati ni s đubrivom od živine i drugim koja su kisela, jer međusobno reaguju i dolazi do gubitka azota.

Na koji način se koristi pepeo u bašti?

Pepeo se najčešće unosi u kiselo zemljište kako bi se povećala pH reakcija, jer je on alkalan. Može da se dodaje u zemljište prilikom glavne obrade i pripreme, u vreme sadnje u sadne jame, ali i kao prihrana tokom vegetacije i kao zaštitno sredstvo. Najbolje ga kombinovati sa zalivanjem ili mešanjem sa zemljom kako bi što pre delovao i kako ga vetar ne bi razneo.

Primena praškastog pepela

Pepelom možemo posuti krtole krompira pre sadnje. Na taj način ih štitimo od bolesti i napada štetočina, a istovremeno ih oblažemo hranivima. Koristi se jedan kilogram na 30 kg semenskog krompira. Ukoliko delimo krtole, onda rane od sečenja možemo dezinfikovati tako što ćemo ih posuti njime.

U novovaroškom kraju suša prepolovila rod krompira, ali je cena dobra

Možemo ga primeniti u borbi protiv puževa jer isušuje i nagriza njihovo stopalo.

Koristi se za posipanje biljaka na kojima uočimo napad štetočina (kod kupusa) i pojavu simptoma bolesti (pepelnica).

Rastvor pepela i sapuna

Ovaj rastvor se koristi za tretiranje uzgajanih biljaka kako bi ih zaštitili od vaši, lukove i šargarepine muve, grinja i drugih sitnih štetočina. Za pripremu je potrebno uzeti četiri supene kašike pepela i dodati dve kašike vode. U dve litre tople vode rastvori se 1/3 sapuna za veš. Najbrže se rastvori kada ga prethodno usitnite ili narendate. Ovim rastvorom prele se pasta od pepela i vode i dobro promeša.

Stimulator rasta

U jedan litar vode dodaju se tri kašike pepela i ostavi sledeću nedelju uz povremeno mešanje. Dobijeni rastvor se procedi i razblaži sa vodom u odnosu 1:3. U ovaj stimulator se natapa seme pre sadnje.

Izbor biljaka

Mnogo kalijuma usvajaju povrtne biljke iz porodice lukova i njima odgovara obilnije dodavanje pepela tokom pripreme zemljišta. Možemo dodati po 1m² i do tri šolje.

Štiti od štetočina (Foto: Depositphotos/potatushkina)

Kupusnjače i repe ga vole i možemo ga dodavati prilikom pripreme zemljišta ili kada obavljamo sadnju rasada kupusnjača. U svaku sadnu jamu se doda šaka pepela (ili jedna supena kašika) i izmeša sa zemljom. Može se koristiti i u zaštiti kupusnjača. Kada biljke formiraju dva do tri prava lista mogu se njime posuti kako bi se zaštitile od štetočina. U periodu vegetacije tretiranje se može obavljati više puta, posebno posle kiše.

Krompir, paradajz, patlidžan i paprika odlično reaguju na ovakvu prihranu, posebno kulture koje su veliki potrošači kalijuma (krompir, paradajz). Za krompir ga je najbolje pomešati sa humusom ili kompostom u količini jedna čaša pepela i tri do pet kilograma humusa na 1m².

Odličan je i za tikvenjače (tikve, tikvice, krastavce). Kod pripreme zemljišta dodaje se čaša pepela na 1m² površine. U sadne jame dovoljno je dodati jednu šaku i izmešati sa zemljom. Za vreme cvetanja i plodonošenja dodaje se između redova pre rahlenja i zalivanja. Obratite pažnju da postoje biljke koje ne podnose alkalnu pH reakciju zemlje i zbog toga ne podnose njegovo dodavanje. Takve vrste su: azaleja, borovnica, ukrasna paprat, rododendron, kiselica.


Tagovi

Pepeo Đubrenje pepelom Prihrana biljaka Rastvor pepela


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.