Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biopesticid
  • 12.06.2020. 07:30

Poljska gorušica je budućnost u proizvodnji biopesticida?

Kako se sve više ukidaju aktivne supstance u pojedinim registrovanim sredstvima, proizvođači će morati da nađu alternative kako bi i dalje uzgajali useve i hranili svet bez štetnih uticaja na ljude i životnu sredinu.

Foto: JumpStory
  • 455
  • 30
  • 0

Sve više se govori o hemijskim pesticidima i njihovoj štetnosti na ljude i životnoj sredini, a podsećamo i da je plan Evropske komisije smanjenje pesticida za 50 odsto do 2030. godine. Kako se sve više ukidaju aktivne supstance u pojedinim registrovanim sredstvima, proizvođači će morati da nađu alternative kako bi i dalje uzgajali useve i hranili svet bez štetnih uticaja na ljude i okolinu.

Isti nivo delotvornosti kao metil bromid?

Start-ap kompanija "MustGrow Biologics" je počela proizvodnju ekološki prihvatljivog pesticida na bazi poljske gorušice. Oni tvrde kako je njihova tehnologija ne samo prirodna i ekološki prihvatljiva već je i efikasna kao i sintetički pesticidi.

Pita li iko poljoprivrednika šta misli o smanjenju upotrebe pesticida?

"To smo dokazivali godinama, ali malo ko je bio zainteresovan za ulaganje u poljoprivredu ili za činjenicu da naša tehnologija ima potencijal da zameni sintetičke hemikalije", rekao je za AFN Kori Džiason, izvršni direktor kompanije. 

Ova start-ap kompanija pokrenuta je još 2008. u Kanadi i uložila je do sada 10 miliona dolara i završila 110 ispitivanja kako bi dokazala da je sastojak iz poljske gorušice efikasan biopesticid. Kažu da su njihove studije pokazale isti nivo delotvornosti kao na primer metil bromid, često korišćen hemijski pesticid u kontroli nematoda, ali tačan način delovanja ne otkrivaju.

Poljska gorušica - lovna biljka u suzbijanju nematoda

Još davno, kao "lovna biljka" u Ukrajini se krajem avgusta i početkom septembra sejala poljska gorušica koja stimuliše izlazak larve repine cistolike nematode (Heterodera schachtii) iz cista u zemljište. S obzirom na to da su temperature zemljišta u tom razdoblju godine počele da padaju, nematode koje su ušle u korenje biljaka nisu završile svoj životni ciklus. U ovom slučaju nije postojala opasnost da ženke polože jaja (formiraju ciste) i da tako poraste populacija, što je realna opasnost kada se lovne biljke sade ranije u godini.

Prednosti korišćenja poljske gorušice kao siderata za zelenišno đubrenje

Kako pišu profesor dr Renata Bažok i njeni sradnici u stručnoj literaturi, u Nemačkoj i Holandiji široko se primenjuje setva otpornih sorti uljane rotkvice i poljske gorušice, koje stimulišu izlazak larvi iz cista i onemogućavaju ili omogućavaju beznačajno umnožavanje te vrste u korenu šećerne repe.

I proizvođači teže sigurnim alternativama

"Potrošači i poljoprivrednici zahtevaju sigurnu i održivu snabdevenost hranom. Regulatori ukidaju registracije i zabranjuju neke štetne hemikalije pa i sami proizvođači teže sigurnijim alternativama. Ulagači to vide i shvataju da su biološke tehnologije rešenja za budućnost i sigurnu snabdevenost hranom, ali je važno napomenuti da neka rešenja mogu da budu i neefikasna", poručuju iz MustGrow Biologics-a.

Njihov proizvod nastoji da popuni jaz u potražnji jer je sve više hemikalija koje se nalaze u pesticidima zabranjeno širom sveta i povezane su sa bolestima poput karcinoma. Oni kažu da sastojke iz semena poljske gorušice pretvaraju u granule koje se koriste za obranu od štetočina i bolesti, ali to nije dovoljno jer proizvođači traže više. Tako su krenuli u proizvodnju tečnih formulacija kako bi olakšali transport i zadovoljili zahteve potrošača i omogućili im lakšu primenu, pogotovo putem sistema navodnjavanja.

Može li svet da se prehrani bez hemijskih pesticida?

Često se spominje kako je ekološka proizvodnja na velikim površinama gotovo nemoguća jer su štete od bolesti, štetočina i korova znatno veće, a i klimatske promene i porast temperature dovode do drastičnih pristupa uzgoju hrane. Stručnjaci napominju i da bi smanjenje aktivnih supstanci u sredstvima za zaštitu bilja moglo da prouzrokuje i sve veće probleme rezistentnosti.

Pitanje koje se najčešće postavlja je: Može li svet da se prehrani bez hemijskih sredstava za zaštitu bilja? Ključ je u inovacijama, istraživanjima i stvaranju alternativnog rešenja, ali po prihvatljivim cenama jer su skupi ekološki preparati često ono što poljoprivrednici ne mogu da priušte i ono što bi im stvorilo dodatne troškove.


Tagovi

Poljska gorušica Biopesticid Ekološka proizvodnja Zabrana pesticida Nematode


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.