Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brzorastuće povrće
  • 16.03.2025. 12:00

Kada je rotkvica spremna za berbu, da li se jedu listovi?

Kako prepoznati zrelost rotkvice, pravilno je pripremiti za tržište i odlučiti da li ćemo je prodavati s listovima ili bez?

Kada je rotkvica spremna za berbu, da li se jedu listovi?
Foto: Shutterstock/FotoDuets
  • 119
  • 20
  • 0

Rotkvica je brzorastući povrtarski proizvod koja zahvaljujući kratkom vegetacijskom periodu može biti spremna za berbu već tri do pet nedelja nakon setve, zavisno od sorte, klimatskih uslova i načina uzgoja.

Zrelost rotkvice se prepoznaje po veličini korena, koji bi trebao da dostigne prečnik od 2 do 4 cm, zavisno od vrste. Površina treba da bude glatka, čvrsta i bez pukotina, a boja karakteristična za sortu (npr. bela, crvena ili dvobojna). Ako se ostavi predugo u zemljištu, postaje drvenasta, gubi sočnost i može da puca, što smanjuje njenu tržišnu vrednost.

Berba rotkvice

Berba rotkvice obavlja se ručno, pažljivim iščupavanjem iz tla kako bi se izbeglo oštećenje korena. Mogu se prodavati sa listovima ili bez, zavisno od zahteva tržišta.

svježe ubrane rotkvice u gajbi
Pre prodaje rotkvice se temeljno operu (Foto: Jasmin Hadžić)

Listovi su jestivi, bogati vitaminima i mineralima, pa se često koriste u salatama ili kao ukras. Prodaja rotkvice s listovima može biti prednost jer ističe svežinu proizvoda, ali zahteva pažljivije rukovanje kako bi se listovi održali zeleni i čvrsti. S druge strane, rotkvice bez listova lakše se pakuju i imaju duži rok trajanja.

Pre prodaje, rotkvice se temeljno operu kako bi se uklonile sve nečistoće s površine korena, pa se osuše kako bismo sprečili truljenje. Pakovanje zavisi od zahteva kupaca: možete ih staviti u plastične kesice, šuplje kutije ili korpe, uz osiguranje dobre ventilacije kako bi se održala svežina. Ako se prodaju s listovima, važno je da listovi budu sveži i bez znakova uvenuća.

Osetljiva na dugotrajno skladištenje

Za dugotrajnije skladištenje, rotkvice se mogu čuvati u hladnjačama na temperaturi od 0 do 2°C i visokoj relativnoj vlažnosti vazduha (90 - 95%). Međutim, rotkvica je osetljiva na dugotrajno skladištenje, pa se preporučuje brza distribucija nakon berbe kako bi se zadržala sočnost, hrskavost i ukus.

Zašto uzgajati rotkvice? Top 10 razloga i recept za sirup

Uz pravilnu berbu, pranje, pakovanje i brzu prodaju, rotkvica može biti atraktivan i profitabilan proizvod na tržištu, bilo s listovima ili bez njih. Njena svestranost i brzi ciklus uzgoja čine je omiljenim izborom kako za proizvođače, tako i za potrošače.



Tagovi

Berba rotkvice Zrelost rotkvice Rotkvica sa listovima Pakovanje Skladištenje


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.