Mahuna presušenog pasulja puca, a zrna ispadaju. Osim toga, mogu postati pretvrda i lomljiva
I berba pasulja je uranila ove godine, pa treba paziti da se ne presuši na njivi.
Naime, ako predugo stoji na biljci, na vremenskim prilikama kakve su nas zadesile ovog leta - vrlo visokim temperaturama i suši, može postati krhak. To povećava rizik od pucanja mahuna i gubitka zrna.
Osim toga, prekomerno sušenje može dovesti do smanjenja kvaliteta zrna koje u ovom slučaju postaje pretvrdo, što znači da se duže kuva i teže je svarljivo. Istina, neće značajno izgubiti na nutritivnoj vrednosti - sadržaju proteina, vlakana, vitamina i minerala, ali može na teksturi i kvaliteti ukusa.
Takođe, u tom slučaju dolazi do oštećenja zrna što umanjuje njegovu komercijalnu vrednost.
Kako bi se izbegli navedeni problemi, treba ga brati čim se mahune osuše, ali pre nego što postanu prelomljive. Nakon berbe, pasulj se može dodatno osušiti na suvom i prozračnom mestu pre skladištenja.
Najbolji trenutak za berbu je kada mahune postanu potpuno suve, a zrna unutar njih tvrda, bez tragova vlage. Mahune bi trebale biti smeđe ili žućkaste boje i potpuno suve na dodir. Ako su još zelene, nisu spremne. Kada ih protresete, treba da čujete zrna koja zveckaju unutar nje.
Idealno bi bilo da vlaga u zrnu bude između 12 i 15 odsto.
Berbu je najbolje obaviti tokom suvog i sunčanog dana kako bi se izbegla pojava plesni ili drugih bolesti koje mogu nastati zbog prekomerne vlage. Najbolje je to činiti u prepodnevnim satima, nakon što se digne rosa ili u kasno popodnevnim pre nego što ona padne. Ako berete u rano jutro ili predveče, moguće je da će mahune biti vlažne i biće potrebno dodatno sušenje.
Raširite mahune ili već odvojena zrna u tankom sloju na suvo, prozračno i natkriveno mesto. Povremeno preokrenite kako bi se sušenje odvijalo ravnomerno. Pazite na kišu, ali i noćnu vlagu.
Nakon što se pasulj potpuno osuši, skladištite ga u suvim, čistim i hermetički zatvorenim posudama. Idealan izbor su tegle, metalne limenke ili plastične kante sa poklopcem. Hermetički zatvorene posude štite od vlage, insekata i glodara.
Držite ih na suvom i hladnom mestu, daleko od izvora toplote i vlage. Idealna temperatura za skladištenje je između 10°C i 15°C. Čuvajte ga na tamnom mestu jer izlaganje svetlu može uzrokovati gubitak boje i kvaliteta zrna.
Povremeno ga proveravajte kako biste na vreme uočili eventualne znakove kvarenja ili napada insekata.
Pravilno osušen i čuvan pasulj može trajati mesecima, pa čak i godinu dana i pritom zadržati svoju nutritivnu vrednost i ukus.
Tagovi
Autorka