Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća kuhinja
  • 15.03.2022. 14:00

Kako skuvati pasulj bez mesa i zaprške, a da ne bude "klot"

Pasulj je sam po sebi bogat belančevinama i složenim ugljenohidratima, ali i gvožđem, bakrom, fosforom pa meso u njemu uopšte nije nužno. Punoću ukusa daju začini i drugi sastojci.

Foto: Maja Celing Celić
  • 7.207
  • 247
  • 0

"Ćoravi" pasulj, tako se u našoj kući zvalo varivo od pasulja kada u njemu nije bilo mesa, pa ni da zamiriše. Ova se verzija često pravila petkom ili tokom posta. U drugim slučajevima, kuvao bi se sa kobasicom, slaninom, suvom kolenicom ili šta se već od "suvog" zateklo u kući. 

S obzirom da je pasulj sam po sebi bogat belančevinama i složenim ugljenohidratima, ali i gvožđem, bakrom, fosforom, meso u njemu uopšte nije nužno. Punoću ukusa daju začini i drugi sastojci. 

Zašto namakati pasulj?

Veče pre nego što ćete ga kuvati, pasulj ostavite u hladnoj vodi barem osam sati. Ovo se radi kako bi se izbegla nadutost, ali i skratilo vreme kuvanja. Namakanjem se rastvaraju neprobavljivi šećeri, ogliosaharidi pa se preporučuje držanje u vodi čak 24 sata. Takvu vodu bacite i isperite ga. 

U slučaju da niste dobro planirali ručak i stigli da ga stavite u vodu, prokuvajte pasulj u slanoj vodi nekoliko minuta i nakon kuvanja u ostavite da odstoji sat vremena. Prospete tu vodu, nalijte novu i ponovo ga stavite na kuvanje. 

Da bi dobio već spomenutu punoću ukusa, osim pasulja, potrebna vam je glavica crvenog luka, dva do tri češnja belog, lovorov list, ulje, šargarepa, peršun, krompir, so, biber i dimljena crvena paprika. Za ovu verziju vam nije potrebna zaprška. 

Povrće mu daje gustoću i ukus

U veću posudu stavite pasulj, sipajte vodu i ostavite mesta za druge sastojke. Odmah dodajte so, nekoliko listova lovora, biber kao i crveni i beli luk koje ste izmiksali u blenderu. Takođe, možete ga narendati na sitnije rende, kako bi se što bolje skuvao i raskašio. Nakon luka ulijte i ulje. 

Očistite šargarepu, peršun i jedan krompir koji će dodatno zgusnuti varivo. Stavite ih kuvati zajedno sa pasuljem, poklopite i kuvajte sve na laganoj vatri

Vreme kuvanja zavisi od dve stvari

Vreme kuvanja zavisi od namakanja i vrste pasulja. Na primer, moja porodica voli beli pasulj. Onaj većih zrna, tetovac, treba kuvati po dva, dva i po sata dok je sitnijem, belom dovoljno i sat i po vremena. Zato je važno tokom kuvanja proveriti i probati je li zrno dovoljno kuvano. 

Dvadesetak minuta pre nego ćete ga ugasiti, izvadite krompir, peršun, jednu šargarepu i dve kašike zrna pasulja pa ih izmiksajte u blenderu. Vratite na kuvanje, dobro promešajte da se sedini sa ostatkom variva pa dodajte dimljenu papriku. Ona daje puniji ukus, mogli bismo reći - pravi "šmek" na dimljeno meso. 

Mora lagano kuvati 

Pasulj ima dugu istoriju, a kako znamo, doneli smo ga iz Amerike. Kuva se širom sveta i često kombinuje sa žitaricama. Američki Indijanci su ga kuvali sa kukuruzom pa danas imamo čili, Kinezi pirinač i zlatni pasulj, Grci beli pasulj i hleb, Italijani pasulj sa testeninom. U severnijim krajevima kao i u Sloveniji, Austriji i Nemačkoj se kuva ričet, pasulj sa ječmom. 

Mojoj porodici se najviše sviđa grčka verzija pa u pasulj najčešće udrobimo hleb te uz njega jedemo kupus ili zelenu salatu, ali i mladi ili obični crveni luk. 

Kako vi kuvate pasulj? S mesom, bez mesa, zaprškom? Koliko dana ga jedete? :) Podelite svoje recepte i savete na našoj društvenoj mreži KLUB uz hašteg #domaćakuhinja


Tagovi

Grah Varivo od gaha Grah bez mesa Grah bez zaprške Kako Dimljena paprika Tradicijska kuhinja Recept


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.