Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ren
  • 18.12.2022. 16:30
  • Mačvanski okrug, Glušci, Bogatić

Kako napraviti domaći ren?

Ren može da se kupi na pijaci cele godine, ali je posebno tražen tokom zimskog perioda, kao dodatak jelima i moćni prirodni lek.

Foto: Depositphotos/jirkaejc
  • 1.096
  • 80
  • 0

Ren je višegodišnja povrtarska kultura koja se od davnina upotrebljava na našim prostorima, gaji se prevashodno zbog svog korena ljutkastog ukusa. Mnogi ga obožavaju jer je bogat vitaminima i mineralima - kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i fosforom, kao i aromatičnim biljnim uljima i vitaminom C. Kao takav cenjen je u narodnoj medicini s obzirom da je prirodni antibiotik, olakšava disanje, širi krvne sudove, jača imunitet, poboljšava krvnu sliku.

I njegovo lišće je jestivo samo kada je mlado i za razliku od korena, manje je ljuto, bogato hlorofilom i vitaminima. Ren se može saditi u proleće ili u jesen, a ukoliko je u pitanju prolećna sadnja iz korenovih reznica u zemlju dospeva za berbu početkom jeseni.

Broj reznica po jednom hektaru zavisi od plodnosti i vlažnosti zemljišta i najčešće se kreće između 30 i 40 hiljada.

Proizvodnja rena

Ren se sadi iz dela korena debljine prsta i uglavnom je dužine od 20 do 30 cm, na međuredno rastojanje 50 do 70 cm, dok je 30 centimetara razmak između biljaka u redu. Najčešće se sadi u brazde na dubini do 10 cm, a praktikuje se i kosa sadnja tako što se kruna ili veći deo korena postavi pod uglom od 45 stepeni prema površini zemlje, zatrpa se slojem zemlje kako bi se pokrila kruna i dobro se zalije.

Sadi se na dubini do 10 centimetara (foto: J. Ognjenović Budimirović)

Za dobar rast i razvoj ren ne zahteva previše vode - koren tada postaje vodenast i često truli, ali će se bolje razvijati kada je vlažnije zemljište s obzirom da u uslovima suše kada koren postaje drvenast i nedovoljno razvijen gubi svoj kvalitet. Ukoliko su optimalni vremenski uslovi, može da nikne za 20-25 dana, a posle toga potrebno ga je štititi od korova, bolesti i štetočina.

Vadi se kada lišće postane žuto, jer je tada biljka ušla u fazu mirovanja, a nakon vađenja treba ga što pre uskladištiti.

Jelica Ognjenović-Budimirović iz sela Glušci kod Bogatića ima iskustva u proizvodnji rena, ranijih godina na većim površinama, a ove na nešto manjim. Obično su ga vadili od početka do polovine novembra, a ove jeseni s obzirom da još uvek nema snega i niskih temperatura, vade ga i koriste po potrebi. To rade ponekad ašovom ali najčešće plugom jer je koren pola metra duboko u zemlji.

Kako se pravi domaći ren?

Čisti ga nožem ili ljuštilicom kad je koren prav i tako ima mnogo manje otpada. Dodaje da ga svakodnevno koristi u ishrani, najčešće ga melje i pakuje u teglice, a višak proda kao koren. Navodi da je postupak veoma jednostavan, dovoljno je koren iseckati staviti u blender sa mao vode i tako samleti.

"U ovu smesu neko dodaje sirće, a ja najčešće koristim esenciju, soli i malo šećera ukoliko je ren baš ljut. Naravno sve po ukusu. Oni koji ga vole znaju da se ljuti ukus rena, jedinstven i jak, savršeno slaže uz pečenja pre svega" kaže Ognjenović-Budimirović i napominje da ovako pripremljen pakuje isključivo u staklene tegle jer, kako kaže, tako dugo ostaje intenzivna jačina i boja i ukoliko se ne pojede odmah, može na hladnom mestu da stoji nekoliko meseci.

Pripremljena smesa se sipa u tegle

Kako tvrdi Jelica to je pravi domaći proizvod, neuporedivo bolji i ukusniji od industrijskog koji se može naći u svakom marketu.

"Ukoliko u narednom periodu temperature budu u minusu izvadićemo ren i čuvati utrapljen, pokriven mešavinom zemlje, peska i stiropora. Tako će imati dovoljno vlage, a neće smrznuti", kaže na kraju naša sagovornica.


Tagovi

Proizvodnja rena Ljutkast ukus Jelica Ognjenović-Budimirović Domaći ren Ren u tegli


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.