Pretraživanje tekstova
Osetljive su na mraz. Zašto je potrebno sačuvati dršku tikve?
Tikve, bundeve ili duleci, bez obzira kako ih zvali i kojeg oblika, boje i veličine bile, beremo od sredine leta do kasne jeseni. Kako bi se sačuvao jedinstven ukus, vitamini, minerali i druge korisne materije od izuzetne važnosti je da se plodovi uberu kada su zreli i da se pravilno uskladište.
Zelene tikve se ne mogu dugo čuvati, a nisu dobre ni prezrele. U oba slučaja dolazi do trulenja i propadanja plodova. U zavisnosti od sorte od setve do berbe može proći 90 do 130 dana.
Kako bi odredili optimalno vreme potrebno je da obratimo pažnju na spoljne znakove i prestanemo sa zalivanjem desetak dana pre berbe. Drška ploda treba da je suva. Obavezno je treba sačuvati, jer su plodovi bez njih podložni truljenju. Rana od drške predstavlja ulazna vrata za patogene i napad štetočina. Listovi pored ploda gube zelenu boju, postaju žućkasti, a neki se osuše.
Kora dobija karakterističnu boju i postaje tvrda. Ako noktom možete napraviti ogrebotinu znači da je još zelena i da treba da sačekate.
Postarajte se da berbu obavite pre pojave mraza, jer su osetljivi na niske temperature i brzo propadnu. Birajte sunčane dana.
Plodovi ne smeju da budu mokri. U slučaju da jesu, potrebno ih je očistiti i ostaviti sedmicu dana na suvo mesto sa dobrom ventilacijom. U periodu sušenja povećava se sadržaj šećera i drugih materija koje utiču na trajnost i poboljšavaju ukuse. Prve nedelje temperatura treba da je 25ºC, a vlažnost vazduha do 70 odsto. U ovakvim uslovima plodovi dozrevaju, kora postaje čvršća, a zaceljuju eventualna oštećenja.
Pre skladištenja potrebno je plodove sortirati po veličini. Čuvaju se srednje i velike tikve na kojima nema simptoma oboljenja, znakova napada štetočina ili oštećenja.
Sok od tikve prava je energetska bomba - pasterizovan duže traje
Prostor za skladištenje mora biti suv s dobrom ventilacijom i prohladan. Ispod bundeve se postavlja slama, piljevina ili karton. U istom prostoru nemojte čuvati jabuku i druge plodove koji emituju etilen. Ne stavljati tikve nagurane na jedan zid, jer to sprečava ventilaciju i plodovi su nedostupni i ne mogu se pregledati. Na mestu dodira sa zidom često se javljaju truležne mrlje.
Uobičajeno je da se tikve mogu sačuvati do šest meseci.
Tagovi
Berba tikvi Bundeve Duleci Skladištenje tikvi Sazrevanje plodova
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Svjetski je dan jaja - evo 7 zanimljivosti
Svjetski dan jaja obilježava se 2. petka u 10. mjesecu. Evo sedam zanimljivosti o namirnici koju gotovo svaki dan konzumiramo: Ljudi konzumiraju jaja tisućama godina. P...