Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodovi jeseni
  • 12.08.2022. 07:30

Kako pravilno obaviti berbu, sušenje i skladištenje tikvi?

Osetljive su na mraz. Zašto je potrebno sačuvati dršku tikve?

Foto: Depositphoto/Smileus
  • 278
  • 28
  • 0

Tikve, bundeve ili duleci, bez obzira kako ih zvali i kojeg oblika, boje i veličine bile, beremo od sredine leta do kasne jeseni. Kako bi se sačuvao jedinstven ukus, vitamini, minerali i druge korisne materije od izuzetne važnosti je da se plodovi uberu kada su zreli i da se pravilno uskladište.

Zelene tikve se ne mogu dugo čuvati, a nisu dobre ni prezrele. U oba slučaja dolazi do trulenja i propadanja plodova. U zavisnosti od sorte od setve do berbe može proći 90 do 130 dana.

Berba i sušenje tikve

Kako bi odredili optimalno vreme potrebno je da obratimo pažnju na spoljne znakove i prestanemo sa zalivanjem desetak dana pre berbe. Drška ploda treba da je suva. Obavezno je treba sačuvati, jer su plodovi bez njih podložni truljenju. Rana od drške predstavlja ulazna vrata za patogene i napad štetočina. Listovi pored ploda gube zelenu boju, postaju žućkasti, a neki se osuše.

Za berbu birajte sunčane dane (Foto: Depositphoto/Juliedeshaies)

Kora dobija karakterističnu boju i postaje tvrda. Ako noktom možete napraviti ogrebotinu znači da je još zelena i da treba da sačekate.

Postarajte se da berbu obavite pre pojave mraza, jer su osetljivi na niske temperature i brzo propadnu. Birajte sunčane dana.

Plodovi ne smeju da budu mokri. U slučaju da jesu, potrebno ih je očistiti i ostaviti sedmicu dana na suvo mesto sa dobrom ventilacijom. U periodu sušenja povećava se sadržaj šećera i drugih materija koje utiču na trajnost i poboljšavaju ukuse. Prve nedelje temperatura treba da je 25ºC, a vlažnost vazduha do 70 odsto. U ovakvim uslovima plodovi dozrevaju, kora postaje čvršća, a zaceljuju eventualna oštećenja.

Skladištenje i čuvanje

Pre skladištenja potrebno je plodove sortirati po veličini. Čuvaju se srednje i velike tikve na kojima nema simptoma oboljenja, znakova napada štetočina ili oštećenja.

Sok od tikve prava je energetska bomba - pasterizovan duže traje

Prostor za skladištenje mora biti suv s dobrom ventilacijom i prohladan. Ispod bundeve se postavlja slama, piljevina ili karton. U istom prostoru nemojte čuvati jabuku i druge plodove koji emituju etilen. Ne stavljati tikve nagurane na jedan zid, jer to sprečava ventilaciju i plodovi su nedostupni i ne mogu se pregledati. Na mestu dodira sa zidom često se javljaju truležne mrlje.

Uobičajeno je da se tikve mogu sačuvati do šest meseci.


Tagovi

Berba tikvi Bundeve Duleci Skladištenje tikvi Sazrevanje plodova


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić